Παρελθόν αποτελεί πλέον το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που πέτυχε αδειοδότηση στην Ευρώπη μέσα σε 10 μήνες, όταν η τυπική διαδικασία απαιτούσε 10 χρόνια.

Το εμβόλιο της βρετανικής AstraZeneca που αναπτύχθηκε σε συνεργασία  με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ξεκίνησε να αποσύρεται από την παρασκευάστρια εταιρεία, η οποία ζήτησε μάλιστα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να αποσύρει την έγκρισή κυκλοφορίας του. Η απόσυρση της άδειας έγινε την περασμένη Τρίτη 7 Μαΐου.

Το εμβόλιο Vaxzevria ήταν το τρίτο σε κατανάλωση εμβόλιο κατά της COVID-19, μετά τα mRNA εμβόλια των Pfizer και Moderna, με 3 δις. δόσεις να έχουν διατεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο λόγος ήταν ότι δεν χρειάζονταν ειδικές συνθήκες ψύξης για τη χορήγησή του, ενώ η διαδικασία παραγωγής του ήταν εξαιρετικά φθηνή. Τα έσοδα από το εμβόλιο έφτασαν τα 4 δις. δολ. το 2021 και το 1,8 δις. δολ. το 2022.

Ορισμένα περιστατικά θρομβώσεων, που προέκυψαν από τη χρήση του εμβολίου, έστρεψαν το ενδιαφέρον του πληθυσμού στις εναλλακτικές λύσεις των εμβολίων.

Τώρα η βρετανική φαρμακευτική στο σχετικό αίτημά της προς τον ΕΜΑ επεσήμαινε ότι πλέον υπάρχει πληθώρα επικαιροποιημένων εμβολίων για τις νεότερες παραλλαγές του κορονοϊού, γεγονός που οδήγησε τη διακοπή παραγωγής και διάθεσης του εμβολίου από την ίδια.

Οι προσπάθειες μας αναγνωρίστηκαν από τις κυβερνήσεις διεθνώς και υπολογίζονται ως καθοριστική παράμετρος στη λήξη της πανδημίας

Νέα εμβόλια προσαρμοσμένα στις μεταλλάξεις του κορονοϊού βρίσκονται σε επάρκεια στην αγορά

Στα Δικαστήρια

Όμως η απόσυρση ήρθε παράλληλα με την αποδοχή της εταιρείας στα δικαστήρια, ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας. Το σύνδρομο αυτό, εμφανίστηκε σε 2-3 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού που εμβολιάστηκε με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο βρετανικός οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) επιβεβαίωσε 445 περιστατικά «θρομβοπενίας και θρόμβωσης που ενισχύθηκαν από το εμβόλιο», εκ των οποίων τα 81 κατέληξαν.

Αντίστοιχα η AstraZeneca, αν και δεν χρησιμοποίησε την έκφραση «ενισχύθηκαν από το εμβόλιο», αναφέρθηκε σε 50 νομικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί κατά της ίδιας και τα οποία έχουν ομαδοποιηθεί σε μία ενιαία αγωγή εναντίον της. Σημείωσε όμως ότι άλλες 30 αστικές διαδικασίες, είτε αποσύρθηκαν, είτε εγκαταλείφθηκαν, είτε κατέληξαν σε δικαστικές κρίσεις υπέρ της εταιρείας.

Συμβολή κατά της πανδημίας

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Τετάρτη 8 Μαΐου «την υπερηφάνια της για το ρόλο του Vaxzevria στη λήξη της πανδημίας διεθνώς, καθώς σύμφωνα με ανεξάρτητους εκτιμητές, σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατ. ζωές μόνο την πρώτη χρονιά της χρήσης του εμβολίου».

«Οι προσπάθειες μας αναγνωρίστηκαν από τις κυβερνήσεις διεθνώς και υπολογίζονται ως καθοριστική παράμετρος στη λήξη της πανδημίας, όμως τώρα νέα εμβόλια που πλησιάζουν περισσότερο τις μεταλλάξεις του ιού, δημιουργούν ένα πλεόνασμα στα επικαιροποιημένα εμβόλια, αντί του συγκεκριμένου εμβολίου», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία τώρα δηλώνει ότι «θα συνεργαστεί με τις αρχές και τους συνεργάτες της, στην πορεία μέχρι να κλείσει το κεφάλαιο και η σημαντική συμβολή της στην πανδημία της COVID – 19».

Σημειώνουμε ότι στην πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, παρουσιάστηκε το ερευνητικό της πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία εστιάζει στη βιοτεχνολογία, την ογκολογία και τις σπάνιες παθήσεις. Στο ερευνητικό πρόγραμμα της βιοτεχνολογίας περιλαμβάνεται ανοσολογικός παράγοντας κατά της Covid – 19.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝέο ποινολόγιο μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων-Θα πληρώνουν οι γονείς ζημιές των παιδιών τους στο σχολείο
Επόμενο άρθροΑλέξανδρος Με’ι’κόπουλος: Καμία πρωτοβουλία για την απώλεια εσόδων από την κρουαζιέρα στον Βόλο.