Περιοδείες

Σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κι απ΄ την επόμενη μέρα θα γίνει … Κασσελάκης – αν και είναι λίγο δύσκολο το σπόρ! Δηλαδή «δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει» έχει σκοπό στις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν ως τις εκλογές να επισκεφθεί όλες τις περιοχές, κρίσιμες και μη, ανά τη χώρα. Είναι γνωστό πως το παιχνίδι το έχει πάρει πάνω του!

Ο κ. Μάκης Βορίδης

Μόνος του; Οχι ακριβώς. Το δεξί του χέρι σ΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο – όπως σας το έχω επισημάνει εγκαίρως – θα είναι ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης! Ο οποίος εκτός των άλλων – στον καταμερισμό εργασίας μεταξύ των δώδεκα υπουργών – έχει αναλάβει την Πελοπόννησο. Να παίξει δηλαδή man to man τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Και μέσα στην έδρα του!

Στην περιοχή του κ. Αντώνη Σαμαρά

Είναι γνωστό πως μέσα από διάφορα κανάλια το Μέγαρο Μαξίμου είχε ζητήσει δήλωση στήριξης. Αλλά ο κ. Σαμαράς είναι θυμωμένος. Και σ΄ απάντηση το Μαξίμου ξανακυκλοφόρησε την φήμη πως το σύστημα του πρώην πρωθυπουργού θα στηρίξει τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «οι “Δημοκράτες” θα θριαμβεύσουν στη Μεσσηνία». Αντιλαμβάνεστε το επίπεδο των σχέσεων που επικρατούν….

Εχει πρόσωπο

Ομως όπως σας επεσήμανα και χθες το στενό μαρκάρισμα στην «Δεξιά της Δεξιάς» επειδή έχει «πρόσωπο» – ενώ η αποχή όχι – μπορεί να έχει ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η αφετηρία του θέματος είναι προς τα που κατευθυνθεί το περίπου 2,5% των «Σπαρτιατών»….

Ο Ηλίας Κασιδιάρης

Ο έγκλειστος των φυλακών του Δομοκού, ο Ηλίας Κασιδιάρης έδωσε γραμμή για έναν «δικό του» – συνυποψήφιο του στο Δήμο της Αθήνας – που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο «Πατριώτες» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Με τον γνωστό τρόπο. Εκανε μία ανάρτηση στο Χ!

Δεν έχει πια δύναμη

Ομως αν κρίνω από τις αντιδράσεις των ακολούθων του που ανήκουν στην επιρροή του Κασιδιάρη, έχω την εντύπωση ότι μάλλον δεν έχει σπουδαία αποτελέσματα. Και μου φαίνεται ότι οι ψήφοι των «Σπαρτιατών θα διαχυθούν σ΄ ολόκληρο το φάσμα της «Δεξιάς της Δεξιάς»….

Ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος

Αυτός όμως που φαίνεται να αναδεικνύεται σε «ηγεμόνα» του χώρου, είναι ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος με την «Ελληνική Λύση». Και τα κρίσιμα ερωτήματα είναι πρώτον, τι ποσοστό θα πάρει και δεύτερον, έχει δυναμική για να διεκδικήσει την τρίτη θέση; Μετά λόγου γνώσεως θέλω να σας ενημερώσω για ορισμένα πράγματα!

Τον ενισχύουν

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Βελόπουλος φαίνεται ότι μπορεί να αποσπάσει ένα ποσοστό περί το 10%. Κι η επίθεση την οποία δέχεται από το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου – χωρίς να αποκλείονται ακόμη και «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», εκεί πλησίον των εκλογών… – τον ενισχύει παρά τον αποδυναμώνει. Ομως….

Συντηρητικές επιλογές

Ομως ο κ. Βελόπουλος δεν επιθυμεί – παρά τα όσα διακηρύσσει – ένα μεγάλο ποσοστό. Την φοβάται την άνοδο του γιατί του προσθέτει ευθύνες, τις οποίες δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει. Θέλει να έχει ένα ποσοστό τέτοιο που να μπορεί να το διαχειριστεί – και το ποσοστό και τους βουλευτές του! Ιδιαίτερα τους δεύτερους….

Λίγα και καλά

Διότι αν υποθέσουμε – εντελώς θεωρητικά μιλώντας – ότι στις εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία χάσει την αυτοδυναμία, η πιο κοντινή εκ δεξιών της δύναμη είναι η «Ελληνική Λύση». Το τελευταίο που επιθυμεί ο κ. Βελόπουλος είναι – με οποιονδήποτε τρόπο να συμμετάσχει στη κυβέρνηση. Διότι έζησε από τα μέσα την εμπειρία του «δασκάλου» του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ. Δηλαδή πως «εξαερώθηκε»!

Ξέρει τι θέλει

Η προγενέστερη επαγγελματική του διαδρομή και οι υψηλοί τόνοι της αντιπολίτευσης ίσως να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Αλλά να είστε απολύτως βέβαιοι ότι ξέρει τι θέλει και μέχρι που μπορεί να πάει. Κι επαναλαμβάνω όλα αυτά σας τα λέω μετά λόγου γνώσεως….

Ο κ. Δημήτρης Νατσιός

Εν τω μεταξύ η περίπτωση της «Νίκης» του κ. Δημήτρη Νατσιού, είναι μία sui generis κατάσταση, που βασίζεται πρωτίστως από ένα ιδιαίτερο «δίκτυο» ανθρώπων, θρησκόληπτων κατά βάση και αποτελεί την κοινωνική προέκταση ενός «συστήματος» της μοναστικής κοινότητας. Πρωτίστως των περισσοτέρων μονών του Αγίου Ορους….

Τα μοναστήρια

Κι απ΄ ότι φάνηκε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ήταν εκτός των δημοσκοπικών «ραντάρ». Ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι σαφείς οι επιδόσεις της. Εστω κι αν οι δημοσκοπήσεις την καταγράφουν περί το 3,5%. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι εκτός της μοναστικής κοινότητας υπάρχουν και κάμποσοι μητροπολίτες που υπογείως την στηρίζουν, είναι μάλλον βέβαιο ότι πολύ δύσκολα μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Πόσο μάλλον που είναι το μόνο κόμμα, το οποίο αύξησε τις ψήφους του τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου του 2023!

Κι άλλοι

Από κει και πέρα βέβαια υπάρχει ένας ολόκληρος αστερισμός κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, που λόγω της χαλαρότητας της ψήφου μπορούν να έχουν μία «αξιοπρεπή» εκλογική παρουσία….

Αμφίβολο το αποτέλεσμα

Είναι προφανές ότι η «δύναμη πυρός» που διαθέτει το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πολύ ισχυρή. Ισχυρότερη όλων. Ομως παρά την φιλότιμη προσπάθεια του κ. Βορίδη – που διαθέτει και την έξωθεν «καλή μαρτυρία» διότι δεν ψήφισε υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών – δεν είναι σαφές αν μπορεί και σε ποιο βαθμό να ανακόψει την δυναμική της «Δεξιάς της Δεξιάς»!

Ο κ. Φρέντι Μπελέρης

Ακόμη και η «σημαδούρα» του κ. Φρέντι Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται – μέχρι τώρα τουλάχιστον … – να έχει την δυναμική του «μύθου» της. Αν και δεν φαίνεται να πέρασε απαρατήρητη η επίσκεψη του συνυποψηφίου του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη στις φυλακές – ο οποίος μάλλον βρίσκεται κάτω από την οκτάδα που προηγείται! Ισως κάποια συμφωνία αλληλοϋποστήριξης.

Σε περιδίνηση

Είναι φανερό ότι η εκλογική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου εκτός από τις βασικές της αναφορές, βρίσκεται σε περιδίνηση. Αλλάζει με «ταχύτητα φωτός» και το μήνυμα που εκπέμπει είναι εξαιρετικά θολό. Και ο κ. Μητσοτάκης πλέον εκτός από την ακροδεξιά κινδυνεύει και από τον … Κανένα! Δηλαδή την αποχή….

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠασχαλινές ευχές, δώρα και είδη πρώτης ανάγκης από την Ζ. Μακρή σε προνοιακές δομές του Βόλου
Επόμενο άρθροΈρχεται το Βόλος Truck Festival