Σε επανάληψη της NAVTEX που δεσμεύει την περιοχή του Λακωνικού Κόλπου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού προχώρησε η Υδρογραφική Υπηρεσία για 10 μέρες ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση της εν λόγω περιοχής είχε στόχο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές να εμποδίσει το «ξέπλυμα» ρωσικού πετρελαίου που γινόταν οριακά μετά τα έξι ναυτικά μίλια, προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, σε περιοχή που η Ελλάδα δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει έλεγχο ή νηοψία σε εμπορικά πλοία που δεν πλέουν υπό ελληνική σημαία.

Η νέα NAVTEX που παρατείνει τη δέσμευση της περιοχής του Λακωνικού Κόλπου που συμπίπτει με διεθνή ύδατα από το Πολεμικό Ναυτικό για ασκήσεις έχει ισχύ από 9 έως και 19 Μαΐου, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο in εφόσον το μέτρο δείχνει να αποδίδει δεν αποκλείεται η σχετική οδηγία να πάρει και νέα παράταση.

Η NAVTEX

Η νέα NAVTEX της Υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού έχει ως εξής:

ZCZC QA64

081000 UTC MAI 24

STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN. 391/24

NOTIO ANATOLIKI PELOPONNISOS

LAKONIKOS KOLPOS

ASKISEIS APO POLEMIKO NAFTIKO

APO 091500 UTC MECHRI 191600 UTC MAI 24

STIN PERIOCHI POY PERIKLEIETAI APO TA STIGMATA:

36 40.70B – 022 40.60A

36 33.40B – 022 48.90A

36 23.10B – 022 49.90A

36 23.00B – 022 35.00A

36 32.90B – 022 34.90A

APOFYGI DIELEYSIS ANOTERO PERIOCHIS

AKYROSI MINYMATOS STIS 191700 UTC MAI 24

NNNN

«Το μέτρο πέτυχε»

Με το θέμα έχει ασχοληθεί τόσο ο ελληνικός Τύπος, όσο και διεθνή ΜΜΕ, με πρόσφατο δημοσίευμα του Newsweek (7/5/2024) να διαπιστώνει ότι τα τάνκερ που «μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στα ανοικτά των νότιων ακτών της Ελλάδας, χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ, έχουν μεταφερθεί μακρύτερα στη Μεσόγειο λόγω των ναυτικών ασκήσεων που διεξάγονται στην περιοχή όπου κανονικά πραγματοποιείται η μετάγγιση φορτίων».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «οι ασκήσεις αποτελούν εμπόδιο για τη μεταφορά πετρελαίου στη θάλασσα από τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας», και όπως επισημαίνει είναι η απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Και το Newsweek επαναλαμβάνει πως όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία «ο Λακωνικός Κόλπος στη νότια Ελλάδα έγινε κόμβος στην αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου και ήταν το σημείο όπου τα φορτία άλλαζαν μεταξύ των πλοίων».

Οι ασκήσεις υποχρέωσαν τα πλοία να εγκαταλείψουν την περιοχή

Όπως έχει επισημάνει και το Bloomberg και επαναλαμβάνει το Newsweek «μετά την (σσ αρχική) ανακοίνωση της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ότι θα πραγματοποιηθούν ναυτικές ασκήσεις μεταξύ 1ης και 9ης Μαΐου, η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί από τα δεξαμενόπλοια που είχαν συρρεύσει εκεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού σημαίνει ότι η περιοχή αποκλείεται και δεν επιτρέπεται σε άλλα πλοία καμία διέλευση.

Το ερώτημα που θέτουν ωστόσο σύμβουλοι ναυτιλιακών εταιρειών που μίλησαν στο Newsweek είναι αν με τη λήξη των Navtex και εφόσον αυτές σταματήσουν θα επαναλαμβάνονται οι μεταφορτώσεις ρωσικού πετρελαίου θα συνεχιστούν.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Απόστολου Θωμά στο Αερινό
Επόμενο άρθροΕκπαιδεύτηκαν στην ΚΑΡΠΑ μαθητές και εκπαιδευτικοί της Ευξεινούπολης