Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και οι ειδικοί το επιβεβαιώνουν, αφού η κοινωνική σύνδεση είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την συναισθηματική όσο και για την σωματική ευεξία. Ωστόσο, ο προσωπικός χρόνος, ο χρόνος δηλαδή που περνάμε μόνοι είναι επίσης ωφέλιμος για την ψυχική υγεία.

Οι γύρω μας ενώ συχνά μας ανταμείβουν, πολλές φορές μπορεί να μας αγχώσουν ή και να μας απογοητεύσουν, ακόμα και εάν πρόκειται για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ο προσωπικός χρόνος μας δίνει την ευκαιρία να απαλλαγούμε από κοινωνικές πιέσεις, να αφιερώσουμε χρόνο στην αυτό-φροντίδα, να στραφούμε στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Μερικά από τα πιο σημαντικά του οφέλη, περιλαμβάνουν την ευκαιρία για προσωπική εξερεύνηση, την αυξημένη δημιουργικότητα αλλά και την ενισχυμένη ενέργεια.

Όταν ο προσωπικός χρόνος γίνεται πρόκληση

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπορεί να δυσκολεύονται να περάσουν χρόνο μόνοι τους. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους, περιλαμβάνουν:

Έλλειψη εμπειρίας

Μερικοί άνθρωποι μπορεί απλώς να μην έχουν συνηθίσει να περνούν χρόνο μόνοι τους, επειδή συνήθως βρίσκονται γύρω από άλλους ανθρώπους. Η ξαφνική απουσία κοινωνικής διέγερσης μπορεί να τους κάνει να νιώθουν αποκομμένοι ή αποσυνδεδεμένοι.

Ανησυχία και αρνητικά συναισθήματα

Σε άλλες περιπτώσεις, ο προσωπικός χρόνος και η εσωτερική εξερεύνηση μπορεί να είναι δύσκολη ή ακόμα και επώδυνη. Οι άνθρωποι μπορεί να βρουν αυτή την ενδοσκόπηση ενοχλητική ή ξαφνικά να έρθουν αντιμέτωποι με επίμονες σκέψεις ανησυχίας και άγχος.

Κοινωνικό στίγμα

Το στίγμα αναφορικά με το να είναι κανείς μόνος μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στον τρόπο που νιώθουν οι άνθρωποι όταν τελικά μένουν μόνοι.

Ανάγκες βάσει προσωπικότητας

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πτυχές της προσωπικότητάς σας, καθώς και οι ατομικές σας προτιμήσεις, μπορούν να παίξουν ρόλο στον καθορισμό του πόσο προσωπικό χρόνο χρειάζεστε.

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι για παράδειγμα, τείνουν να αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια μετά από κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, επομένως μπορεί να μην χρειάζονται να περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους. Οι εσωστρεφείς, από την άλλη, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο.

Ωστόσο, μην νομίζετε ότι μόνο και μόνο επειδή είστε εξωστρεφής δεν μπορείτε να απολαμβάνετε περισσότερο προσωπικό χρόνο.

Σε επιστημονική μελέτη διαπιστώθηκε ότι τόσο οι εσωστρεφείς όσο και οι εξωστρεφείς άνθρωποι δεν διέφεραν στην πραγματικότητα ως προς την απόλαυση που κέρδιζαν από το προσωπικό χρόνο. Μάλιστα, σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση, οι εσωστρεφείς δεν απολάμβαναν την μοναχικότητα περισσότερο από τους εξωστρεφείς.

Πώς θα ξεπεράσετε τον φόβο

Εάν η σκέψη του να μείνετε μόνοι σας κάνει να φοβάστε ότι θα καταλήξετε να νιώθετε μοναξιά, επιστημονική μελέτη δείχνει ότι μπορεί να επωφεληθείτε εάν επαναπροσδιορίσετε τον χρόνο που περνάτε μόνοι.

Στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης, ανατέθηκε στους συμμετέχοντες να διαβάσουν για τον επιπολασμό της μοναξιάς ή ένα απόσπασμα για τα οφέλη της μοναχικότητας ή να διαβάσουν πληροφορίες για ένα άσχετο ζήτημα.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της ανάγνωσης, οι συμμετέχοντες κάθισαν μόνοι τους για μια περίοδο 10 λεπτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι παρουσίασαν μειώσεις τόσο στα αρνητικά όσο και στα θετικά συναισθήματα. Τέτοια αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ενώ το να είσαι μόνος μπορεί να μην τονώνει πάντα τη διάθεση, μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη συναισθηματική ρύθμιση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που διάβαζαν για τα οφέλη της μοναχικότητας ενώ δεν είχαν απαραίτητα καλύτερη διάθεση, δεν είχαν την ίδια μείωση των θετικών συναισθημάτων που εμφάνισαν εκείνοι στις άλλες δύο ομάδες.

Πηγή Vita.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑποσύρεται η δεύτερη έρευνα στη Σακίρα για φοροδιαφυγή γιατί «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία»
Επόμενο άρθροΠεριβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας: Πρόσκληση για συμμετοχή σε εκδήλωση για την αέρια ρύπανση στο Βόλο