Ωστικό κύμα

Σε ωστικό κύμα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής – ή άλλως «εθνικών θεμάτων» – έπεσε το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Και θα προσέξατε πως ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν κατέγραψε δημοσίως τρεις διαφωνίες. Καμία από αυτές δεν αφορά το Αιγαίο, το οποίο ως διαφορά το είχε θέσει την περασμένη Κυριακή ο κ. Ερντογάν στη συνέντευξη του στη «Καθημερινή». Απλώς το καταγράφω!

Προσεκτικοί

Διότι οι επιμελείς περί των ελληνοτουρκικών της «Δεξιάς της Δεξιάς» σίγουρα θα το έχουν παρατηρήσει και όσο νάναι μία θεωρία – συνήθως «συνομωσίας» – θα έχουν να διηγηθούν! Βέβαια το «σύστημα» παρουσίασε «λελογισμένους τόνους» στις διαφορές. Απλώς έκανε καταγραφή, προσεκτική καταγραφή, για να στείλει το μήνυμα στους ανησυχούντες από τα δεξιά ότι «ρε παιδιά δεν ξεπουλήσαμε και τίποτα». Απλώς διατηρήθηκε το καλό κλίμα. Λες και χρησιμοποίησαν χάρακα και μοιρογνωμόνιο….

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς

Όμως αυτό που τρέμουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές είναι άλλο. Φοβούνται μήπως «σκάσει μύτη» καμία δήλωση με την οποία θα καταγγέλλεται η ελληνοτουρκική προσέγγιση. Από ποιόν; Μα, από ποιον άλλο, τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά! Δεν είναι καιρός για τέτοια! Δεν είναι καιρός για τέτοια!!! Γι΄ αυτό βλέπετε και τον κ. Μητσοτάκη να έχει «φορέσει» τη … φουστανέλα του μακεδονομάχου! Ευαισθησίες είναι αυτές. Μόνο ευαισθησίες; Με το «μακεδονικό» πορεύτηκε ο πρώην πρωθυπουργός για δεκαετίες! Τώρα θα κάνει πίσω;

Το «Μακεδονικό»

Όμως συνήθως αυτό που φοβάσαι το παθαίνεις! Ετσι λένε στο χωριό μου. Δεν γλιτώνεις! Ε, λοιπόν, «ούτε παραγγελιά να τόχε» που λέει ο λόγος. Από την ανάποδη φυσικά. Αίφνης επανέκυψε το «μακεδονικό». Και θα πρέπει το Μαξίμου να διαχειριστεί και αυτό το πρόβλημα. Στο τέλος τους βλέπω του επιτελείς του νεοκλασικού της Ηρώδου του Αττικού να … φεύγουν από τα παράθυρα!

«Καλαμπούρι»

Το είχαν στο πάνω – πάνω ράφι για πέντε χρόνια – αφού ούτε λίγο ούτε πολύ είχαν καταγγείλει τουε κ.κ Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Κοτζιά περίπου σαν προδότες – κι είχε πιάσει τουλάχιστον δύο δάχτυλα σκόνη. Η ιστορία όμως εκδικείται. Και το πρόβλημα σε άλλες διαστάσεις, πολύ μεγαλύτερες των αρχικών, επανεμφανίζεται χωρίς να το έχεις υπολογίσει. Και από την Κουμουνδούρου αποφάσισαν να τους … «καλαμπουρίσουν»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Όπως ίσως θα θυμάστε η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών προϋποθέτει αρκετά πράγματα, μεταξύ των οποίων η ψήφιση από τη Βουλή τριών εφαρμοστικών μνημονίων συνεργασίας. Αυτά έπρεπε ήδη να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Αλλά είπαμε ο σχετικός φάκελος ήταν στο πάνω – πάνω ράφι της αποθήκης και αρκετά σκονισμένος. Επί πέντε χρόνια ο κ. Μητσοτάκης αδρανούσε καταφανώς. Ετσι όπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα φέρει αυτός τα τρία μνημόνια στη Βουλή και θα ζητήσει από την κυβέρνηση να τα ψηφίσει.

Αναμονή

Ερωτηθείς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης στην εκπομπή του Mega Live News ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Προφανώς θα περιμένουμε. Δεν θα βιαστούμε. Εμείς δεν είμαστε επισπεύδοντες». Είναι προφανές ότι δεν θα τα ψηφίσουν. Αλλά η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εν προκειμένω – εκτός από το «καλαμπούρι» – απευθύνεται στο κεντρώο ακροατήριο του οποίου προνομιακός συνομιλητής είναι ο κ. Μητσοτάκης. Κι αυτό έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον….

Γεωπολιτικό ενδιαφέρον

Όμως το θέμα της Βορείου Μακεδονίας δεν είναι μία απλή διακρατική σχέση. Είναι μία διακρατική σχέση ενταγμένη σε ένα γεωπολιτικό σύστημα. Εξ ου και οι σχετικές δηλώσεις για την διατήρηση της συμφωνίας τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και από το Στέητ Ντιπάρτμεντ. Νομίζω πως ο κ. Μητσοτάκης έχει μπλέξει! Και συχνά – πυκνά στο επόμενο διάστημα το λεγόμενο «Μακεδονικό» θα απασχολεί τη δημόσια συζήτηση.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας

Από την άλλη πλευρά οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι κ.κ Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ που συνυπέγραψαν τη Συμφωνία, τηλεφωνήθηκαν και συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού – ένθεν κακείθεν των συνόρων – πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Συμφωνίας. Όπως αντιλαμβάνεστε ο κ. Μητσοτάκης απέκτησε ένα ακόμη πρόβλημα, το οποίο έχει διάφορα επίπεδα δυσκολίας….

Η ακρίβεια μαζί με το … final four

Οι άνθρωποι δεν παίζονται. Τους βγάζω το καπέλο! Όπως εγκαίρως σας έχω ενημερώσει εκκρεμεί μία προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την ακρίβεια. Την πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και την αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Όμως το θέμα «πληγώνει». Και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται εύκολο. Προϊόντος του χρόνου θεωρείται ότι η συζήτηση, άτυπα αλλά επί της ουσίας θα εμπλουτιστεί και με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από την επίσκεψη του κ. Εντι Ράμα, τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν και φυσικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ως εκ τούτου η αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής θα είναι … πυρακτωμένη! Και πότε ορίστηκε να γίνει η συζήτηση; Την Παρασκευή 24 Μαΐου! Τι πρόκειται να συμβεί αυτή την ημέρα; Είναι οι αγώνες του final four στο Βερολίνο, όπου παίζουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός για την «κούπα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Υποκλίνομαι….

Το Κολούμπια

Η διεθνής αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό συνεχίζεται – όπως συνεχίζονται και οι διεθνείς πιέσεις προς την κυβέρνηση του Ισραήλ. Είδατε πως πήρε «φωτιά» η Eurovision και τι τράβηξε η Μαρίνα Σάτι. Μέχρι δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε για το «χασμουρητό» της. Παράλληλα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών, που οι φοιτητικές αντιδράσεις δέχθηκαν αρκετή καταστολή, έγινε ένα αρκετά οδυνηρό για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου happening, με χειροπέδες και σκίσιμο πτυχίου.

Στην Αθήνα

Ε, πλέον ήρθε και η σειρά του ελληνικού φοιτητικού κινήματος. Χθες αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν ολονυχτία στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Δεν γνωρίζω πόσο θα αντέξει όλο αυτό το διεθνές κίνημα διαμαρτυρίας, που έχει ως επίκεντρο τις πανεπιστημιουπόλεις ανά τον κόσμο. Αυτό όμως που ξέρω είναι πως πρόκειται για μία αχτίδα φωτός σε ένα ιδιαίτερα ζοφερό διεθνές περιβάλλον. Ελπίζω να διατηρηθεί….

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚομοτηνή: Δημοπρασία αυτοκινήτων την Πέμπτη 23 Μαΐου με τιμή εκκίνησης τα 200 ευρώ
Επόμενο άρθροΤι λένε τα ζώδια για σήμερα Τρίτη 14 Μαϊου 2024