Η Πειραματική Σκηνή συμπληρώνοντας 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας (2004-2024) παρουσιάζει την κοινωνικοπολιτική σάτιρα του Γεωργίου Σουρή «ΠΟΙΟΣ ΕΙΔΕ ΚΡΑΤΟΣ ΛΙΓΟΣΤΟ».

Πρόκειται για μία σπονδυλωτή παράσταση αποτελούμενη από 12 κείμενα του Γεωργίου Σουρή (μονόπρακτα, διάλογοι, ποιήματα).
Ο Γιώργος Σουρής, είναι ένα από το μεγαλύτερα πνεύματα του 19ου και 20ου αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας ως «σύγχρονος Αριστοφάνης» όπως τον ονόμασαν.

Ο Γεώργιος Σουρής παίζει με αγαπημένα του θέματα και έναν αιώνα μετά την εποχή του φαίνεται πιο επίκαιρος από ποτέ.

Με την απολαυστική γραφή του, καταγγέλλει, καυτηριάζει και σατιρίζει τις κατεστημένες αντιλήψεις, τη διαφθορά του πολιτικού κόσμου, τη διαστροφή της εξουσίας, την απληστία, τον καιροσκοπισμό, τα συμφέροντα, τα ρουσφέτια και τις σκανδαλώδεις συναλλαγές, τα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη του απλού πολίτη. Δεν διστάζει να διακωμωδήσει, όμως και τον ίδιο το μέσο Έλληνα για την «κριτική του καφενείου» ή τον αγώνα του να «βολευτεί». Κι όλα αυτά μέσα από την υπερβολή και το αβίαστο, τρανταχτό γέλιο, που μας καλεί να ταυτιστούμε με τους ήρωές του και να γίνουμε κι εμείς κομμάτι της γελοιογραφίας του.

Στο απολαυστικό ταξίδι της κωμωδίας του, μας υπόσχεται να εισπνεύσουμε θετική σκέψη και αισιοδοξία .Μας υπόσχεται να απαλύνουμε τον πόνο και να ανακτήσουμε τη ζωντάνια και την ελπίδα που χαρακτηρίζει την ιδιοσυγκρασία μας σαν Έλληνες.

Ο Γεώργιος Σουρής στα έργα του εκφράζει τον πόνο και την αγανάκτηση του λαού για τους φόρους και τα σκάνδαλα. Διαμαρτύρεται στους άρχοντες. Τίποτα στη ζωή του νεοέλληνα δεν υπάρχει που να μην το μεταχειρίστηκε ο ποιητής και είναι τόσο επίκαιρος που αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε μήπως είναι γονιδιακή η αιτία που τα ίδια προβλήματα τα συναντά κανείς στους Έλληνες από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Και τίποτα δεν ξέφυγε από την σατυρική του πένα.

Ο Σουρής προσπαθεί να δώσει στους συγχρόνους του την αλήθεια, να ξεσκεπάσει το κακό με τη σάτιρά του και να το εξαφανίσει.
Κάποιοι, που ενοχλήθηκαν ίσως πολύ, κατάφεραν να επιβάλλουν τη λογοκρισία.

Το 1916,το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε αστυνομική διάταξη με την οποία απαγορευόταν «η διακωμώδησις πατριωτικών ή πολιτικών γεγονότων, διαφόρων προσώπων και του Κλήρου». Επίσης απαγορεύτηκε «πάσα παράστασις ή έκφρασις προσβάλλουσα τα δημόσια ήθη…». Άλλωστε, η αστάθεια του πολιτικού σκηνικού, ο εσωτερικός αναβρασμός και το κλίμα του Διχασμού αφαιρούσαν το απαραίτητο κέφι και τη ζωντάνια από τα πρόσωπα των ταλαιπωρημένων Ελλήνων.

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά- κοστούμια Χριστίνας Δημητρίου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, φωτογραφίες Αλκιβιάδη Μαρούγκα.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι : Χαρούλα Νικολάου, Μαρία Αθανασίου, Αναστασία Χωματίδη, Φαίη Τσοπουρίδη, Ελένη Ζαντερίου, Ελένη Μπακίρη, Αλέξανδρος Χατζηχαραλάμπους, Βασιλική Ρούσσου, Γιάννη Σεχίδης, Μιχάλης Μουδάτσος, Αμαλία Κούρου, Καλλιόπη Παπουτσή, Σταμάτης Παυλής, Ευαγγελία Γκόντα.
Το έργο θα παρουσιαστεί για έξη μόνο παραστάσεις και συγκεκριμένα:
Παρασκευή 17, Σάββατο 18, Κυριακή 19 και Παρασκευή 24, Σάββατο 25 Κυριακή 26 Μαΐου , στο Θέατρο Πειραματικής Σκηνής (Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας) στις 9.00 μ. μ.

Γενική είσοδος 5€.

Τηλέφωνο για πληροφορίες: 6944388045

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και κείμενο
Προηγούμενο άρθροΠαρουσιάζεται στον Βόλο το βιβλίο της Έφης Ψαροπούλου «Πλαστή Ταυτότητα»
Επόμενο άρθροBlackRock για bitcoin: Από «δείκτης ξεπλύματος», mainstream επένδυση