Τις δυσάρεστες για την Ελλάδα εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την εκλογή της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία – κατά την ορκωμοσία της ως νέας προέδρου – αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος τονίζει πως δικαιώνεται η στάση του ΠΑΣΟΚ.

Όπως εξηγεί, «την Συμφωνία των Πρεσπών την καταψηφίσαμε, όχι γιατί δεν είμαστε υπέρ του γεωγραφικού προσδιορισμού που είναι σταθερή θέση της χώρας, αλλά γιατί υπήρχαν μέσα στη Συμφωνία θέματα για τη χώρα, τα οποία όποιος διαβάσει την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή θα καταλάβει ότι υπήρχαν κόκκινες γραμμές για τη γλώσσα και τον προσδιορισμό ‘Μακεδονία’».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογραμμίζει, μάλιστα, πως «ουσιαστικά, αντί να λες ‘βορειομακεδόνες’, τους ονοματίζεις ως ‘Μακεδόνες’», για να προσθέσει πως «αυτά τα ζητήματα ανέδειξαν σήμερα μια τελείως διαφορετική κατάσταση σε μια περιοχή στα Βαλκάνια, όπου τάσεις εθνικιστικές αυξάνονται και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα».

«Η Συμφωνία δεν κάλυψε τα κενά και έφερε τους εθνικιστές στο προσκήνιο»

«Το ζητούμενο σήμερα είναι ότι υπάρχει μια διεθνής συμφωνία και πρέπει να είμαστε έντιμοι μεταξύ μας, δεν μπορεί να αλλάξει έτσι απλά, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις», αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Open.

Και σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η διαφορά που δεν καταλαβαίνουν τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι η εξής: Νομίζουν και νιώθουν ότι όταν κυβερνούν τη χώρα είναι μόνοι του η ΝΔ με το VMRO, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ζάεφ. Εδώ μιλάμε για συμφωνίες που ψηφίζει και υπογράφει η κυβέρνηση που εκπροσωπεί το κράτος».

«Εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, με βάσει τη Συμφωνία θα γίνουν όσα προβλέπονται. Όμως, για εμάς, στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουμε ότι είναι μια κακή Συμφωνία, η οποία δεν κατάφερε να καλύψει αυτά τα κενά και δυστυχώς έφερε τους εθνικιστές στο προσκήνιο», τονίζει καταληκτικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑφρικανική σκόνη: Προ των πυλών νέο μεγάλο κύμα – Θα είναι «διαρκείας με δύο αξιόλογες εξάρσεις»
Επόμενο άρθροΗ Σαντορίνη το καλύτερο νησί στην Ευρώπη σύμφωνα με τα Leisure Lifestyle Awards 2024