Οι ήπιες θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα φέρνουν πρώιμη έναρξη της περιόδου υψηλής δραστηριότητας των κουνουπιών και κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου, αναφέρει ο  Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος συνιστά μέτρα προφύλαξης.

Κρούσματα καταγράφονται στην Ελλάδα σχεδόν κάθε χρόνο μετά το 2010, όπως συμβαίνει σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών που έχουν μολυνθεί από πτηνά, κυρίως άγρια.

Πάντως οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλους ανθρώπους.

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή εκδηλώνουν μόνο ήπια νόσο, όμως ένα ποσοστό κάτω του 1% εμφανίζει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

‘Άτομα άνω των 50 ετών και ασθενείς με ανοσοκαταστολή ή χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο.

Μέτρα προστασίας

Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες και μακριά ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά ώστε να μην αναπαράγονται τα κουνούπια.
  • Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσο.

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ προχώρησε στην εκπόνηση σχεδίου δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, βάσει εκτίμησης κινδύνου.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ Κέιτ Μος χέρι – χέρι με τον Σκιπ Μάρλεϊ, 27χρονο εγγονό του Μπομπ Μάρλεϊ
Επόμενο άρθροΟλυμπιακός: «Κόπηκε» για τα play off της Basket League ο Ράιτ