Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Συγκεκριμένα, περισσότερες από 1.200 παραχωρήσεις τμημάτων έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε ηλεκτρονική δημοπρασία έως τις 31 Μαΐου στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, ημερομηνία για την οποία πολλοί επιχειρηματίες διαμαρτύρονται καθώς θεωρούν ότι είναι «αργά» με τη θερινή περίοδο και τα 35άρια να είναι προ των πυλών.

Όπως είπε μιλώντας στο MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, η όποια καθυστέρηση οφείλεται στο ότι ο νόμος ψηφίστηκε λίγο πριν από το τέλος του έτους και χρειαζόταν χρόνος για να προσαρμοστούν όλοι. Τις επόμενες χρονιές η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνεται πολύ νωρίτερα, στο τέλος Μαρτίου.

«Δεν θα είμαστε ελαστικοί, θα πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις στις παραλίες, ο καθένας να καταλαμβάνει χώρο για τον οποίο πληρώνει, και να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τον πολίτη να κάνει ελεύθερα το μπάνιο του», τόνισε ο ίδιος.

Όλες οι παραχωρήσεις θα διέπονται από φέτος από το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων λόγω παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου

Σημειώνεται ότι, παράλληλα, υπάρχουν από προηγούμενα έτη και επιπλέον 6.500 παραχωρήσεις που έχουν ενεργή σύμβαση και οι οποίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραχωρήσεις, είτε νέες είτε υφιστάμενες, θα διέπονται από φέτος από το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου και υπέρβαση των υπό παραχώρηση εκτάσεων. Οι κτηματικές υπηρεσίες και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να εφαρμόζουν αμέσως το σχετικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Ελεύθερες παραλίες: Προχωρούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες

Η προθεσμία έως 31 Μαΐου ισχύει:

  • για την εκμίσθωση μιας περιοχής που εφάπτεται παραλίας, αιγιαλού κ.ά
  • υποβολή προσφοράς με ελάχιστο τίμημα

Διαθέσιμη η εφαρμογή MyCoast

  • Επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες.
  • Υποβολή μόνο μέσω κινητής συσκευής, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο πολίτης:

  • ανοίγει την εφαρμογή και ενεργοποιεί το GPS του κινητού,
  • εντοπίζει την περιοχή ενδιαφέροντος τους στο χάρτη,
  • εμφανίζεται στην οθόνη το πολύγωνο της παραχώρησης με τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη και λήξη, χρήση, εμβαδόν).

Υποβολή καταγγελίας σε περίπτωση που διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρεμπόδιση ελεύθερης πρόσβασης: Προσδιορισμός του λόγου.

«Τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες

Εντατικοποίηση ελέγχων το καλοκαίρι
Πρόστιμα από 2.000 – 60.000€ (για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία)

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓρηγόρης Αρναούτογλου σε Θανάση Ευθυμιάδη: «Αναρωτιόμουν αν έχεις πάθει κάτι – Συγγνώμη γι’αυτό»
Επόμενο άρθροΑλεξανδρούπολη: Πεντάχρονη το ‘σκασε από το σπίτι χωρίς να την αντιληφθούν – Χειροπέδες στους γονείς