Βραδυφλεγείς βόμβες έτοιμες να εκραγούν είναι τα ακαθάριστα οικόπεδα σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών, λίγο προτού ξεκινήσει και επισήμως η αντιπυρική περίοδος. Την ίδια ώρα δήμοι και δασαρχεία ρίχνουν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών.

Στη βόρεια Αττική και συγκεκριμένα στο οικολογικό πάρκο της Νέας Ερυθραίας, οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Σπασμένα τζάμια, πεταμένα μπάζα, κομμένα δέντρα και ξερά χόρτα διαμορφώνουν μία εικόνα εγκατάλειψης στο πάρκο, όπως κατέγραψε η κάμερα της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Στα πλάνα φαίνονται ακόμα και εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στον ευρύτερο χώρο του πάρκου, ενώ ανάμεσα στα χόρτα διακρίνονται ακόμα και πεταμένα είδη υγιεινής. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί με την παραμικρή σπίθα.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά με δεκάδες ακαθάριστα οικόπεδα να λειτουργούν ως… προσάναμμα για πυρκαγιές

Μιλώντας στην εκπομπή ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, εξήγησε ότι πρόκειται για «μια δασική έκταση που την αρμοδιότητά του την έχει το δασαρχείο» ενώ ερωτηθείς για την πινακίδα που αναγράφει ότι πρόκειται για οικολογικό πάρκο του Δήμου Νέας Ερυθραίας, είπε ότι «ο δήμος κάποια στιγμή ήθελε να φροντίσει αυτό το αλσύλλιο, δεν ξέρω γιατί δεν έχει τη δυνατότητα ή δεν του δίνει την έγκριση το δασαρχείο να επέμβει και γι’ αυτόν τον λόγο έχει μείνει έτσι».

«Δεν υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση»

Στη συνέχεια έκανε λόγο για απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών τονίζοντας ότι «αυτή την κακοποιητική εικόνα την δημιουργούν οι συμπολίτες μας σε όλους αυτούς τους χώρους, ακόμα και ιδιωτικούς, βλέπουμε παντού να πετάνε μπάζα και σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα».

«Υπάρχουν περιοχές όπου υπάρχει υποχρέωση να καθαρίζονται τα οικόπεδα. Αυτές οι περιοχές είναι οι εντός σχεδίου περιοχές, τα υπόλοιπα είναι αγροτεμάχια τα εκτός σχεδίου. Εκεί υπάρχει υποχρέωση των ιδιοκτητών που έχουν τα κτίσματα μέσα σε αυτά να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα».

Όσον αφορά σάκους με μπάζα που εντοπίζονται μέσα σε ακαθάριστα οικόπεδα, ο κ. Κιούσης είπε ότι το πρόστιμο φτάνει στις 3.000 ευρώ, αλλά σε δασικές εκτάσεις ξεκαθάρισε ότι ο εκάστοτε δήμος δεν μπορεί να επέμβει παρά μόνο εάν πάρει έγκριση από το δασαρχείο.

Αποκαρδιωτική η εικόνα στην Βαρυμπόμπη

Στην Βαρυμπόμπη, τρία χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, δεκάδες ακαθάριστα οικόπεδα σε σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί, ξερά χόρτα και σκουπίδια, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, μία πραγματική απειλή για τους κατοίκους της περιοχής.

Κάτοικοι μιλώντας στο MEGA εξηγούν ότι ο κίνδυνος προέρχεται από όσα οικόπεδα έχουν εγκαταλειφθεί ή χώρους που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του δήμου.

«Τα οικόπεδα των ιδιοκτητών καθαρίζονται γιατί φοβόμαστε για τις περιουσίες μας. Το θέμα είναι πως δεν εξαρτάται από εμάς αυτό και καθαρά να έχουμε τα δικά μας οικόπεδα εάν δεν καθαρίσει και ο δήμος γύρω γύρω», αναφέρουν.

«Ο κόσμος και ο δήμος πρέπει να κινητοποιηθεί, ίσως να βάζουν και πρόστιμα. Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από το 2021 που καήκαμε, μην πάθουμε πάλι καμία ζημιά».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚοινό δελτίο τύπου Ιατρικών Συλλόγων της χώρας: «Η αμετανόητη αλαζονεία του ΕΟΠΥΥ»
Επόμενο άρθροΧρ. Τριαντόπουλος: Οι μισές επιχειρήσεις της Μαγνησίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες έχουν λάβει ήδη το 50% της κρατικής αρωγής