Προειδοποίηση για κρούσματα πολυανθεκτικών λοιμώξεων εξέδωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μετά την ανίχνευση επικίνδυνου βακτηρίου σε ασθενείς που ταξίδεψαν στο Μεξικό για αναπόδεικτες «θεραπείες» με βλαστικά κύτταρα.

Τρία άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε κλινικές τριών διαφορετικών πόλεων στο Μεξικό το 2022 επέστρεψαν στις ΗΠΑ μολυσμένοι από το ίδιο στέλεχος του πολυανθεκτικού βακτηρίου Mycobacterium abscessus, το οποίο κανονικά ζει στο χώμα και το νερό αλλά μπορεί να προσβάλλει σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Λόγω της αντοχής του στα διαθέσιμα αντιβιοτικά η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση.

Τα κρούσματα έγιναν αρχικά αντιληπτά στην κλινική του National Jewish Health στο Ντένβερ του Κολοράντο, η οποία στη συνέχεια ενημέρωσε τα CDC.

«Παρατηρήσαμε μια τάση ασθενών που παρουσίασαν τη συγκεκριμένη λοίμωξη έπειτα απ΄λο ενέσεις βλαστικών κυττάρων που πραγματοποιήθηκαν εκτός των ΗΠΑ» δήλωσε ο πνευμονολόγος Τσαρλς Ντέιλι του National Jewish Health, επικεφαλής της μελέτης που δημοσίευσαν τα CDC.

«Πραγματοποιήσαμε αλληλούχηση ολόκληρου γονιδιώματος σε δείγματα από αυτούς τους ασθενείς και διαπιστώσαμε ότι ήταν γενετικά πανομοιότυπα».

Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι διαφορετικό από αυτά που εντοπίζονται συνήθως στις ΗΠΑ. Παραμένει ασαφές πώς γενετικά πανομοιότυπα βακτήρια βρέθηκαν σε τρεις διαφορετικές πόλεις του Μεξικού, ωστόσο οι ερευνητές εικάζουν ότι η λοίμωξη προήλθε είτε από μολυσμένες παρτίδες βλαστοκυττάρων είτε από μολυσμένο εξοπλισμό.

Ο πρώτος από τους τρεις ασθενείς, μια γυναίκα κάτω των 30 ετών, εκδήλωσε επικίνδυνη μηνιγγίτιδα έπειτα από ενέσεις βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι δύο άλλοι ασθενείς, κάτω των 70 ετών, υπέστησαν λοιμώξεις των αρθρώσεων έπειτα από ενέσεις βλαστοκυττάρων που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν την ψωρίαση και την οστεοαρθρίτιδα.

Αν και έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος μετά τη διάγνωση της λοίμωξης, και οι τρεις υποβάλλονται ακόμα σε θεραπεία.

Σχεδόν καμία από τις θεραπείες με βλαστοκύτταρα που προσφέρουν κλινικές στο Μεξικό δεν έχει πάρει επίσημη άδεια.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟρέστης Τζιόβας: Έχω κάνει κι εγώ τα αίσχη μου
Επόμενο άρθροMάχες τίτλου σε δύο μέτωπα…