Η κ. Ολγκίν προσπάθησε να παρασύρει τις πλευρές σε μια διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς να υπάρχει κοινό έδαφος, δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία, επάνω), προσθέτοντας ότι ζήτησε από την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ μια «πρωτοβουλία 3A» (απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο, απευθείας επαφές).

«Αν μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία, θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο τραπέζι» είπε.

Δεν θα παρακαθίσει σε ένα τραπέζι στο οποίο οι Ελληνοκύπριοι θα είναι «(Κυπριακή) Δημοκρατία» και οι Τουρκοκύπριοι «κοινότητα»

Σε δηλώσεις του στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων» χθες Τρίτη και εκτιμώντας την προχθεσινή του συνάντηση με την κ. Ολγκίν, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το κοινό έδαφος είναι δυνατό με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, κάτι που αποτελεί απαίτηση της νέας «εθνικής πολιτικής».

Επανέλαβε επίσης ότι δεν πρόκειται να παρακαθίσει σ’ ένα τραπέζι στο οποίο οι Ελληνοκύπριοι θα είναι «(Κυπριακή) Δημοκρατία» και οι Τουρκοκύπριοι «κοινότητα».

Αντιδρώντας στη συνάντηση της κ. Ολγκίν με διάφορες ομάδες είπε ότι η Απεσταλμένη του ΓΓ δεν είχε το δικαίωμα να σφυγμομετρεί την κοινή γνώμη «πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα» και εξέφρασε τη δυσφορία του γι’ αυτό:

«Υπάρχει ένας εκλεγμένος πρόεδρος εδώ, υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχουν κυβερνώντα κόμματα. Δεν μπορεί να μετρήσει τον παλμό του κοινού πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα. Δεν έχει δικαίωμα…

«Προκλητική κατάσταση»

»Δεν είναι ωραίο να πηγαίνει μέχρι τους πιο ακραίους αντιπάλους και να δημιουργεί μια προκλητική κατάσταση, αμφισβητώντας την κατεστημένη τάξη της χώρας. Ειλικρινά, με ενόχλησε αυτό… Το καθήκον της Ολγκίν είναι να διερευνήσει αν υπάρχει κοινό έδαφος. Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει».

Το Κυπριακό, συνέχισε, που δεν έχει επιλυθεί εδώ και 60 χρόνια, δεν είναι ένα ζήτημα που θα επιλύσει η κ. Ολγκίν με ένα «μαγικό ραβδί».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της σε έκπληξή της επειδή απέρριψε την πρόταση για τριμερή συνάντηση, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κοινό έδαφος, κι ενόσω δεν υπάρχει, δεν υπάρχει κανένα νόημα να γίνονται συναντήσεις.

Η κ. Ολγκίν, συνέχισε, είναι Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, όχι Ειδική Απεσταλμένη, και καθήκον της είναι να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

«Το κοινό έδαφος είναι η επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς μας καθεστώτος, όπως απαιτείται από την εθνική μας πολιτική που υποβάλαμε στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου 2021.

«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»

»Δεν υπάρχει κοινό έδαφος αυτή τη στιγμή, γιατί η άλλη πλευρά έχει την αντίληψη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της δικής μας αντίληψης και της δικής τους».

Η διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει εάν οι δύο πλευρές βρουν κοινό έδαφος, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η κ. Ολγκίν προσπαθεί να επιβάλει μια κατάσταση, προσπαθεί να παρασύρει τις πλευρές σε μια διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς κοινό έδαφος και δεν κατανοεί την πραγματικότητα της Κύπρου.

Ο κ. Τατάρ υπενθύμισε την προχθεσινή αναφορά του τούρκου προέδρου, μετά την συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό στην Αγκυρα, σε μια μόνιμη λύση, βασισμένη στις πραγματικότητες του νησιού, υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δημοκρατίες και δύο χωριστά κράτη κι αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τον κ. Τατάρ, εννοούσε με την αναφορά του αυτή «κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. Μπορεί να μην αναγνωρίζεται το κράτος στον βορρά. Αλλά ποιος μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του κράτους εδώ;

»Το κράτος μας, με τους θεσμούς και τις δομές του, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη νομοθεσία και την εκτελεστική εξουσία, έχει κάθε είδους μηχανισμούς και καλύτερη λειτουργία από πολλά άλλα σύγχρονα κράτη».

Εχουν «κράτος»

Οι Τουρκοκύπριοι, όπως και οι Ελληνοκύπριοι, συνέχισε, έχουν δικαίωμα στην αυτοδιοίκηση και έχουν «κράτος» και η διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί πλέον να ξεκινήσει όταν «τα δύο κράτη έρθουν το ένα απέναντι στο άλλο».

Οπως είπε ο κ. Τατάρ, μετά το 1974 και την τουρκική εισβολή, οι Τουρκοκύπριοι ένιωσαν πιο ήρεμοι, προσθέτοντας πως μόλις χθες ήταν η επέτειος των 14 αγνοούμενων Τουρκοκυπρίων στο λεωφορείο στην Λάρνακα το 1964.

Αναφερόμενος στην προχθεσινή συνάντηση με την κ. Ολγκίν, ο τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι της είπε «Συγγνώμη, δεν υπάρχει κοινό έδαφος».

Και πρόσθεσε: «Την ευχαρίστησα. Δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί που θα λύση το Κυπριακό που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια. Της εξέφρασα την προσδοκία μου να εξηγήσει καλά τη διαδικασία και η έκθεση που θα γράψει να είναι ισορροπημένη και δίκαιη.

»Γιατί η πραγματικότητα και αυτά που θα γράψει είναι για εμάς σημαντικά. Καθήκον της είναι να ερευνήσει αν υπάρχει κοινό έδαφος. Της μετέφερα και την άποψή μου ότι δεν πρέπει να πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα και να ελπίζει σε βοήθεια από τους αντιπάλους».

Πηγή: ΚΥΠΕ/philenews.com

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒραυρώνα: Το βρέφος πέθανε τα πρώτα λεπτά της ζωής του – Ανατριχιαστικά στοιχεία
Επόμενο άρθροΈγινε κάτοικος Λος Άντζελες ο Ζιρού