Συγκλήθηκε, το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του Δήμου Σκιάθου, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 στις 10:00π.μ. στο Γραφείο Δημάρχου, με θέμα την λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024.

Στη σύσκεψη του ΤΕΣΟΠΠ, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, ως Πρόεδρος, ο Πρόεδος της ΔΕΥΑΣ Μάρκος Βατζάκας, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, στον οποίο έχουν ανατεθεί καθήκοντα λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Βασίλης Ταμπάκης, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκιάθου, Αλέξανδρος Παπαθανασίου,ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθου, Αργύρης Διχτάς, ο Λιμενάρχης Σκιάθου, Νικόλαος Κατσάμπας, ο εκπρόσωπος του Τομέα ΕΚΑΒ Σκιάθου, Θάνος Τζούμας και ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Σκοπέλου, Κώστας Βασιλείου. Επίσης, στη σύσκεψη συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Δήμο Σκιάθου για την εκπόνηση εφαρμοσμένου ερευνητικού έργου με τίτλο «Επιχειρησιακός σχεδιασμός και οργάνωση για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών στο Δήμο Σκιάθου».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον σχεδιασμό, τα μέτρα πρόληψης και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Έμφαση δόθηκε στην ετοιμότητα των φορέων για πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενου κινδύνου, η ενίσχυση της ασφάλειας και η συνεργασία στα πλαίσια της προστασίας των πολιτών, όπως και στην ενημέρωση από την πλευρά του Δήμου για την συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας σε όλο της το μήκος, για τους καθαρισμούς σε αλσύλλια, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο όπως και στο μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικού καθαρισμού που έχει υλοποιηθεί ποτέ, πρόκειται για το πρόγραμμα Antinero II, που υλοποιείται σε συνεργασία του Δήμου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, με τον καθαρισμό κατά μήκος των δασικών δρόμων, με επιβλέπουσα αρχή τη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας.
Οι εκπρόσωποι των φορέων ανέλυσαν τον υπηρεσιακό σχεδιασμό τους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς, και τόνισαν πως θα συνδράμουν με κάθε τρόπο όταν απαιτηθεί σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ συζητήθηκε και το πεδίο συνεργασίας μεταξύ φορέων με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε συμβάντος.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4662/20 απαιτείται η σύσταση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού ΟργάνουΠολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) σε κάθε Δήμο της Ελληνικής Επικράτειας, τα οποία συνδράμουν στην εκπλήρωση των σκοπών της επιχειρησιακής αποστολής του αντίστοιχου Περιφερειακού -ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π.. Τα Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. ενεργοποιούνται σε όλες τις φάσεις του κύκλου καταστροφής και συγκροτούνται με απόφαση του Δημάρχου, αποτελούμενα από τα εξής μέλη:
α. Τον Δήμαρχο, ως Πρόεδρο.
β. Τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, ή τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος σε περίπτωση απουσίας, ή νομίμου κωλύματος, του Προέδρου, τον αναπληρώνει.
γ. Τον Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
δ. Το Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού.
ε. Το Διοικητή της κατά τόπο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ή Πυροσβεστικού Κλιμακίου, ή Πυροσβεστικού Σταθμού.
στ. Το Διοικητή του κατά τόπο Αστυνομικού Τμήματος.
ζ. Το Διοικητή της κατά τόπο Λιμενικής Αρχής.
η. Τους Διοικητές των μονάδων Υγείας του Δήμου.
θ. Το Διοικητή του κατά τόπο στρατιωτικού σχηματισμού, ή συγκροτήματος, ή μονάδας.

Με απόφαση του Δημάρχου δύναται να καλούνται στις συνεδριάσεις των Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π., στελέχη όλων των κυβερνητικών, δημόσιων και ιδιωτικών Φορέων, εταιρειών κοινής ωφέλειας, παραχώρησης έργων υποδομής, εποπτευόμενων Φορέων του Δημοσίου, ή στελέχη λοιπών Φορέων της χωρικής του αρμοδιότητας.

Προηγούμενο άρθροΠαππάς: Κύπρος, Πορτογαλία μηδένισαν το ΦΠΑ στα τρόφιμα και έριξαν τον πληθωρισμό – Στην Ελλάδα τρέχει
Επόμενο άρθροΥπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα για να συνεχίσει η εκπομπή και τη νέα σεζόν