«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την νέα προκλητική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο του VMRO και εκλεγμένου πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Mickoski και τον καλεί να συμμορφωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο», τονίζει η Κουμουνδούρου.

Σημειώνεται ότι ο εθνικιστής πολιτικός δήλωσε ότι θα αποκαλεί τη χώρα του «όπως θέλει». δηλαδή «Μακεδονία».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει, μάλιστα, στο VMRO και τον κ. Mickoski «την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ‘pacta sunt servanda’, καθώς και τις προβλεπόμενες κυρώσεις που απορρέουν από το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για «ανέξοδο λαϊκισμό».

«Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι η Συμφωνία τίθεται εν αμφιβόλω από τα δύο αδελφά κόμματα στο ΕΛΚ, προκειμένου να προσελκύουν τα εθνικιστικά ακροατήρια»

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και η πλήρης συμμόρφωση με αυτήν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Υπενθυμίζουμε παράλληλα την αμερικανική νομοθεσία του 2021, η οποία προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της Συμφωνίας», προσθέτει.

«Να σταματήσει επιτέλους τον ανέξοδο λαϊκισμό ο Μητσοτάκης και τα στελέχη του»

Και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, «να προβεί στις δέουσες ενέργειες όπως αυτές προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών και να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα φέρνοντας την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αντιμέτωπη με τις ευθύνες της ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, σε περίπτωση που συνεχίσει να παραβιάζει τη Συμφωνία».

«Παράλληλα, καλούμε τον κύριο Μητσοτάκη να σταματήσει επιτέλους τον ανέξοδο λαϊκισμό τόσο του ίδιου όσο και των στελεχών του, τα οποία έχουν προβεί σε σειρά εθνικιστικών και πατριδοκάπηλων εξάρσεων, επιχειρώντας να διχάσουν για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό, για καθαρά εσωκομματικούς και ψηφοθηρικούς λόγους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση ΝΔ βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα»

Υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαρύτατες ευθύνες για την νέα αυτή ζημία που προκαλεί στα εθνικά συμφέροντα, στο όνομα της ΙΧ και ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, μη κάνοντας τίποτα από τα ακόλουθα:

»Ούτε τα Μνημόνια έφερε προς κύρωση, ούτε συνεκλήθη ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – παρά την πρόβλεψη για τον ένα χρόνο – το οποίο θα οδηγούσε στη συνομολόγηση δεκάδων νέων διμερών συνθηκών, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της χώρας μας. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση ώστε να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις της για σχολικά βιβλία, εμπορικά σήματα, διαβατήρια και πινακίδες αυτοκινήτων».

Σημειώνει πως «το μόνο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να αποφεύγει οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία, για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες».

«Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι η Συμφωνία που πέτυχαν οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία και αποτελεί μνημείο συνεργασίας και συνεννόησης για όλη την Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, τίθεται εν αμφιβόλω από τα δύο αδελφά κόμματα στο ΕΛΚ, προκειμένου να προσελκύουν τα εθνικιστικά ακροατήρια, τακτική που έθρεψε διαχρονικά το μίσος μεταξύ των βαλκανικών λαών», τονίζει καταληκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ.​

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφοριακά προβλήματα στην Αχαρνών λόγω φωτιάς
Επόμενο άρθροΠΑΟΚ: Ερωτηματικό ο Μουργκ για τον «τελικό» με Άρη