Οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης είναι πιο φωτεινές – αλλά οι αγορές μπορεί να υποτιμούν το ενδεχόμενο ξαφνικής αποσταθεροποίησης λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Μιλάμε για τον εκλογικό κύκλο που θα γίνει όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη. Και ταυτόχρονα αναφερόμαστε σε γεωπολιτικούς κινδύνους. Νομίζω ότι, ξέρετε, οι αγορές μερικές φορές υποτιμούν τον πιθανό αντίκτυπο των γεωπολιτικών κινδύνων που υπάρχουν», είπε ο Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στο CNBC. Και επεσήμανε ότι  οι αγορές είναι καλές στη βαθμονόμηση χρηματοοικονομικών και οικονομικών κινδύνων, αλλά αγωνίζονται να ενσωματώσουν τη χωριστή διάσταση του γεωπολιτικού κινδύνου που συχνά θεωρείται ως ένα δυαδικό σύνολο ή τίποτα.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά ρεκόρ φέτος, ξεπερνώντας τον αντίκτυπο των συνεχιζόμενων πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και μια σειρά από επερχόμενες εκλογές στις οποίες ο μισός ενήλικος πληθυσμός του κόσμου θα κατευθυνθεί στις κάλπες.

Η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Η ΕΚΤ δημοσίευσε την Πέμπτη την τελευταία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , η οποία ανέφερε ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ έχει βελτιωθεί λόγω των καλύτερων οικονομικών προοπτικών και της πτώσης του πληθωρισμού.

Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παρουσιάζουν «σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους», προειδοποίησε η ΕΚΤ στην έκθεση. Οι κίνδυνοι παραμένουν «υψηλοί» σε ιστορική βάση, πρόσθεσε, δεδομένων παραγόντων όπως το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, τα σημάδια κορύφωσης των τραπεζικών κερδών και η συνεχιζόμενη ύφεση στα εμπορικά ακίνητα.

Η έκθεση αποδίδει το ράλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές στις προσδοκίες των αναλυτών για μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες φέτος.

Ο ντε Γκίντος ανέφερε ότι η η ΕΚΤ δεν έλαβε υπόψη κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα όταν πρόκειται για τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά ότι συνολικά θέτουν την πιθανότητα πρόσθετου κατακερματισμού στην παγκόσμια οικονομία.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση των δασμών και την εφαρμογή προστατευτικών μέτρων από ορισμένες χώρες. «Αυτό θα οδηγήσει σε κατακερματισμό όσον αφορά το εμπόριο, την ανάπτυξη, και αυτό θα μειώσει τη δυνητική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», υπογράμμισε. «Αυτό προστίθεται στους παράγοντες κινδύνου από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή».

Μια απότομη διόρθωση της αγοράς δημιουργεί μια «δυνητική ευπάθεια», προειδοποίησε ο ντε Γκίντος. «Αυτός είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν κοιτάμε μπροστά».

«Και αυτό είναι το στοιχείο που δεν μπορείτε να αγνοήσετε, δεν μπορείτε να παραβλέψετε αυτόν τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσε να επηρεάσει την αποστροφή κινδύνου, την έλξη κινδύνου, τις τιμές των εμπορευμάτων, την ανάπτυξη, τη συνολική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας».

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΆνετο 1-0 στα πλέι οφ για τον Παναθηναϊκό, 84-66 τον ΠΑΟΚ
Επόμενο άρθροΜενίδι: Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος – «Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»