Την προσεχή Πέμπτη 23 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας η δίκη για τον μεσογειακό κυκλώνα “ΙΑΝΟΣ” που έπληξε τη Θεσσαλία το Σεπτέμβριο του 2020 και άφησε πίσω του 4 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές σε επιχειρήσεις, σπίτια, υποδομές, οδικό δίκτυο και νεκρά ζώα.

Η κακοκαιρία ”χτύπησε” κυρίως τη Δυτική Θεσσαλία και συγκεκριμένα την περιοχή του νομού Καρδίτσας όπου καταγράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των καταστροφών. Στο νομό αυτό άλλωστε, έχασαν τη ζωή τους τρία από τα τέσσερα συνολικά θύματα. Η τέταρτη ανθρώπινη απώλεια ήταν μια 86χρονη, που εγκλωβίστηκε στο σπίτι της στη Βασιλή Φαρσάλων, όταν η περιοχή επλήγη στις 18 Σεπτεμβρίου. Για την υπόθεση της ηλικιωμένης εκκρεμεί η προσφυγή της κόρης της στη δικαιοσύνη.

Η εισαγγελική έρευνα κατέληξε σε ευθύνες συνολικά δέκα προσώπων μεταξύ των οποίων είναι, ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας, κ. Κώστας Νούσιος, οι δήμαρχοι Καρδίτσας και Μουζακίου κ.κ. Βασίλης Τσιάκος και Θεοφάνης Στάθης και ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου. Η λίστα συμπληρώνεται με τους τότε προϊσταμένους της διεύθυνσης τεχνικών έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕ Καρδίτσας (Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, Δημήτριος Κουτρουμάνος), στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Καρδίτσας Καρδίτσας (Χρήστος Καρελάς, Αχιλλέας Ζαγορίτης) και τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Θανάση Μαρκινό.

Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται είναι, πλημμύρα από αμέλεια δια παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως, άπαξ και κατά συρροή.

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Καρδίτσα (vid)

Ως προς τις ευθύνες των τεσσάρων στελεχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με την πλημμύρα κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι, παρέλειψαν να προβούν στις εξής 9 ενέργειες:

1) Στην εκτέλεση – προγραμματισμό προς εκτέλεση, αντιπλημμυρικών έργων, βάσει ενός οργανωμένου μεθοδολογικού πλαισίου και ολοκληρωμένου σχεδίου μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας, σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμών.  

2) Στον περιοδικό έλεγχο και συντήρηση των υφιστάμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη και απρόσκοπτη λειτουργία τους. 

3) Σε πράξεις οριοθέτησης όλων των κύριων υδατορεµάτων, καθ’ όλο το μήκος τους τής ευρύτερης περιοχής τωv Δήμων Μουζακίου (Πάμισος) και Αργιθέας και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας (Καλέντζης, Γαβράς, Καράμπαλης, Λείψιμος) και σε πράξεις εκπόνησης υδραυλικών μελετών οριοθέτησης και διευθέτησης των υπαρχόντων ρεμάτων.

4) Σε έργα αποκατάστασης – καθαρισμού των ποταμών, ρεμάτων, παραποτάμων και δη των ποταμών Πάμισου, Καλέντζη, Γαβρά, Καράμπαλη (της κοίτης των φυσικών υδατορεµάτων από φερτά υλικά ή από άλλα φυσικά εμπόδια).

5) Στην αστυνόμευση όλων των υδατορεμάτων της περιοχής, προκειμένου να συνταχθούν πρωτόκολλα αυτοψιών, κατόπιν πραγματοποίησης σειράς ελέγχων είτε κατόπιν καταγγελιών για παραβάσεις σε ρέματα, είτε µετά από πλημμυρικά φαινόμενα είτε ως τακτικές επιθεωρήσεις σε ρέματα.

6) Σε πράξεις ορθής λειτουργίας και διαχείρισης των μόνιμων και ημιμόνιμων φραγμάτων.

7) Σε πράξεις επικαιροποίησης υδρολογικών-υδραυλικών μελετών, µε βάση τις νέες σημειακές όμβριες καμπύλες του ΥΠΕΚΑ.

8) Σε πράξεις τακτικού ελέγχου – καλής λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου ομβρίων υδάτων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους, ήτοι σε εργασίες όπως ο καθαρισμός και η συντήρηση των εσχαρών των φρεατίων υδροσυλλογής, των καπακιών των φρεατίων επίσκεψης, του σώματος των φρεατίων υδροσυλλογής, των συνδετηρίων αγωγών των φρεατίων αυτών µε το υφιστάμενο δίκτυο οµβρίων, των φρεατίων επίσκεψης, καθώς και των αγωγών του δικτύου οµβρίων, τον καθαρισμό από φερτά υλικά των εσχάρων των φρεατίων υδροσυλλογής και του σώματος των φρεατίων υδροσυλλογής, τον καθαρισμό των συνδετήριων αγωγών μεταξύ φρεατίων και κεντρικού αγωγού ομβρίων, τον έλεγχο παροχετευτικότητας των αγωγών ομβρίων και τον κατά περίπτωση καθαρισμό αυτών, τον έλεγχο από τυχόν φθορές και κατά περίπτωση συντήρηση – επισκευή για την καλή κατάσταση και λειτουργία των εσχάρων των φρεατίων υδροσυλλογής, του σώματος των φρεατίων υδροσυλλογής και επίσκεψης, των καλυμμάτων των φρεατίων επίσκεψης των αγωγών ομβρίων και των συνδετήριων αγωγών.

9) Σε πράξεις εποπτείας για την διενέργεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασής της λειτουργικότητας των εγγειοβελτιωτικών έργων, σε πράξεις εποπτείας για την εκτέλεση, βελτίωση, συμπλήρωση, ανακαίνιση και επέκταση εγγειοβελτιωτικών έργων, σε πράξεις εποπτείας για τη συντήρηση και αποκατάσταση φθορών ή ζημιών, σε πράξεις εποπτείας για την έγκαιρη ενημέρωση και καθαίρεση των αυθαιρέτων κατασκευών εντός αποστραγγιστικών αυλάκων”.

Επίσης στο κατηγορητήριο επισημαίνεται για τον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας ότι, ”δεν δρομολόγησαν και δεν συγκάλεσαν, εγκαίρως, ως όφειλαν, εκ του νόμου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας σκοπός του οποίου θα ήταν ο καλύτερος συντονισμός των φορέων που ενεπλάκησαν σε επίπεδο ΠΕ Καρδίτσας”. ”Η παράλειψη αυτή”, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ”συνδέεται αιτιωδώς με το θάνατο των τριών ατόμων”, ενώ για τα άλλα δύο στελέχη της Περιφέρειας το κατηγορητήριο αναφέρει πως, ”δεν προέβησαν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, στη θωράκιση της περιοχής από τους κινδύνους, που αντικειμενικά προκύπτουν από ακραία καιρικά φαινόμενα βροχοπτώσεων και ισχυρών καταιγίδων”.

Στους άλλους πέντε κατηγορούμενους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποδίδονται παραλείψεις, που έχουν να κάνουν με τη θωράκιση της περιοχής με αποτέλεσμα το θάνατο των τριών ατόμων και παραλείψεις σχετικά με εργασίες  συντήρησης, βελτίωσης εγγειοβελτιωτικών έργων, έργων καθαρισμού ποταμών, συντήρησης δικτύου ομβρίων υδάτων κ.α. που οδήγησαν στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Πηγή: LARISANET

Νίκος  Βητσόπουλος

 

Προηγούμενο άρθροΚόρινθος: Νεαρή γυναίκα δεν πρόλαβε και γέννησε σε προαύλιο νοσοκομείου
Επόμενο άρθροΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν, πού απαγορεύεται η στάθμευση