Σήμερα , Κυριακή, 19 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αθλητών από 7 ευρωπαϊκές χώρες, το 12ο Skiathos Trail Run με τον διεθνή ημιμαραθώνιο αγώνα ορεινού τρεξίματος 24 χλμ ”Στα μονοπάτια του Παπαδιαμάντη”. Μια διαδρομή που συνδέει την πόλη της Σκιάθου με τη μεσαιωνική πόλη του νησιού, το απαράμιλλης κι άγριας ομορφιάς Κάστρο κι αναδεικνύει αφενός τη φυσική ομορφιά της ενδοχώρας κι αφετέρου την πολιτιστική κληρονομιά του (εκτός από το Κάστρο περνούν από εκκλησάκια και μοναστήρια), όπως με ιδιαίτερη γλαφυρότητα τα αναφέρει στα διηγήματά του ο κυρ Αλέξανδρος. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ο αγώνας 10 χλμ. ”Urban Trail Run” στα καλντερίμια της πόλης της Σκιάθου, ενώ οι πιο μικροί έτρεξαν σε επιλεγμένες διαδρομές αποστάσεων 0,5 χλμ., 1 κι 1,5 χλμ. στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου.

Για τρίτη χρονιά έγινε ο αγώνας ”Special Olympics Skiathos Run 800 μ”. για άτομα με σύνδρομο Down κι αυτισμό, σε συνεργασία με την ομοσπονδία των Special Olympics Hellas και συμμετοχές από, Λάρισα, Τρίκαλα και Σκιάθο.

Το φετινό Skiathos Trail Run αφιερώθηκε στη μνήμη του Γ. Αλεξανδρίδη ως ένδειξη τιμής κι ευγνωμοσύνης της πολυετούς προσφοράς του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σκιάθο. Τη μπλούζα της διοργάνωσης στόλιζε η δημιουργία της μαθήτριας του Λυκείου Σκιάθου, Μαρίας Μιτζέλου, έπειτα από σχετικό σχολικό διαγωνισμό, απεικονίζοντας τις Πλάκες, κοινό τμήμα των διαδρομών που διασχίζουν οι δρομείς των τριών βασικότερων αγώνων.

Βασικός στόχος του Skiathos Trail Run είναι να δοθεί κίνητρο στα παιδιά της Σκιάθου, μέσω της εθελοντικής συμμετοχής τους στους αγώνες που διεξάγονται στο νησί τους, να βιώσουν τη χαρά που προσφέρει η λειτουργία τους ως Ενεργοί Πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια ένα μέρος των εσόδων από χορηγίες κι εγγραφές των αγώνων προσφέρεται για την ενίσχυση δράσεων κι εξορμήσεων της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Σκιάθου σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), ή, σε προορισμούς ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Για να γίνουν άρτια οι αγώνες , βοήθησαν, το Λιμεναρχείο Σκιάθου, το Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου, η ελληνική ομάδα Διάσωσης- Παράρτημα Βορείων Σποράδων, το SkiathosLife.gr, ο φυσιοθεραπευτής Γ. Τσάμτσας, οι χορηγοί/υποστηρικτές και οι περισσότεροι από 100 εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, που συμμετείχαν στη γραμματειακή υποστήριξη, στα σημεία ελέγχου/ανεφοδιασμού στην ορεινή διαδρομή και σε κομβικά σημεία καθ’ όλο το μήκος των διαδρομών.

Συνδιοργανωτές των αγώνων ήταν, ο Δήμος Σκιάθου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος EcoΖην Σκιάθου και η Περιβαλλοντική Ομάδα μτου Γυμνασίου Σκιάθου με την εθελοντική και αγωνιστική συμμετοχή των μαθητών.

Ανανεώνεται το δρομικό ραντεβού για τις 18 Μαΐου 2025, στο 13ο Skiathos Trail Run!

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΚασσελάκης από Γιαννιτσά για ευρωεκλογές: Στις 9 Ιουνίου θα δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής
Επόμενο άρθροΜιχαηλίδης: «Αφιερωμένο στον πατέρα μου που σήμερα του κάναμε μνημόσυνο»