Στον Βορρά επιμένουν η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθεια να μπλοκάρουν τις κατά τόπους δυναμικές – μικρές ή μεγαλύτερες – των κομμάτων στα δεξιότερα, σε μία περίοδο που τα θέματα εξωτερικής πολιτικής (τα εθνικά, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και τα ελληνοτουρκικά) καθώς και άμυνας έχουν ζωηρέψει στον δημόσιο διάλογο. Ο γαλάζιος «μακεδονικός» αγώνας συνεχίζεται με επιστροφή του Μητσοτάκη στην Κεντρική Μακεδονία 20 ημέρες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση.

Έπειτα από την πρωθυπουργική περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Έβρο και Ροδόπη) και το τουρ σε Πέλλα, Πιερία και Ημαθία, ο ίδιος ανηφορίζει ξανά στη μεγαλύτερη σε έκταση περιφέρεια της χώρας και δεύτερη σε πληθυσμό μετά την Αττική. Στην έδρα της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, ο Μητσοτάκης έχει… ολοήμερο πρόγραμμα.

Αμέσως μετά, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί εκτός απροόπτου στην επίσης απαιτητική Δυτική Μακεδονία (σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά) ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Θεσσαλονίκη θα γίνει την εβδομάδα προ της ευρωκάλπης (πιθανότατα στις 5 Ιουνίου) κεντρική προεκλογική εκδήλωση.

Τα «δύσκολα» δυτικά

Οι πιέσεις της Α’ Θεσσαλονίκης για τη ΝΔ είναι δεδομένες, εξού και επιχειρείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση μέσα από θέματα που παραδοσιακά είναι ψηλά στη νεοδημοκρατική ατζέντα (όπως η άμυνα, το δόγμα «νόμος και τάξη», η προστασία των συνόρων κ.ά) και άλλα που απασχολούν εντόνως την περιοχή, όπως τα έργα υποδομής και οι συγκοινωνίες.

Ιδίως οι δυτικές συνοικίες είναι «δύσκολες» για την κεντροδεξιά παράταξη. Στην Α’ Θεσσαλονίκης, η ΝΔ είχε κινηθεί πολύ χαμηλότερα (στο 35,28%) από το πανελλαδικό ποσοστό της τον περασμένο Ιούνιο, ενώ τα πιο… δυσάρεστα είχαν προκύψει από τρεις δήμους. Στον δήμο Παύλου Μελά η ΝΔ είχε «γράψει» ποσοστό 28,36%, ενόσω ο Κυριάκος Βελόπουλος έπιανε διψήφιο ποσοστό στο 10,95%. Στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης η ΝΔ είχε 30,77% με την Ελληνική Λύση στο 10,18% και στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου οι γαλάζιοι πέτυχαν 32,52% με το κόμμα του Βελόπουλου στο 12,26%.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Α’ Θεσσαλονίκης τα τρία κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες ήταν αθροιστικά δεύτερη δύναμη με ποσοστό 18,36% και στη Β’ Θεσσαλονίκης ήταν αθροιστικά ακόμα υψηλότερα στο 19,73%.

«Πολιτική εξαπάτηση»

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης επιλέγει πλέον να απευθύνεται ευθέως σε όσους ψήφισαν το 2023 αυτά τα κόμματα. «Οι “πατριώτες του καναπέ” συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Ενώ αυτοί που διεκδικούν το μονοπώλιο της πίστης, μάς απειλούν με χριστιανόμετρα, ψαρεύοντας στα θολά νερά της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης» είπε (εφημερίδα «Μακεδονία») αλλά εκτίμησε ότι «ο κορμός της παράταξής μας γνωρίζει καλά πως δεν μπορεί να τους εμπιστευθεί».

Ήδη έχει μιλήσει για πολιτική «εξαπάτηση», καλώντας τους ψηφοφόρους των κομμάτων στα δεξιότερα της ΝΔ να αναλογιστούν εάν καλύφθηκαν οι «προσδοκίες» τους ή αν επρόκειτο για κόμματα – «πυροτέχνημα».  Με αυτά τα δεδομένα η σημερινή δραστηριότητα του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει συγκεκριμένους «σταθμούς» μέσω των οποίων επιχειρούνται συμβολισμοί.

1 – Το Μετρό

Ο πρώτος είναι στο Καραπάντσειο Πνευματικό Κέντρο όπου παρουσιάζεται (στις 10:15) η Μελέτη Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι ανακοινώσεις – με προδιαγεγραμμένες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για προτεραιοποίηση των δυτικών συνοικιών – θα γίνουν από τον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Για το μετρό υπάρχει μεγάλη δυσπιστία των κατοίκων και ο Μητσοτάκης επιχειρεί να τραβήξει και μέσω αυτού μια διαχωριστική γραμμή από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Χαρακτηριστική η αποστροφή του ότι οι Θεσσαλονικείς «έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται γιατί επί 20 και πλέον χρόνια έχουν ακούσει τόσες υποσχέσεις για το Μετρό, έχουν δει μέχρι και εγκαίνια σε μουσαμάδες». Και η εκ νέου δέσμευση ότι «τον Νοέμβριο του 2024, το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης να υποδεχθεί τους πρώτους επιβάτες, παρά τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που ορισμένοι επεδίωξαν».

2 – Τα λεωφορεία

Ο δεύτερος «σταθμός» είναι το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στην Σταυρούπολη (στις 11:00), όπου ο Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση για την έναρξη των πρώτων δρομολογίων ηλεκτρικών λεωφορείων. Πρόκειται για μια προσπάθεια να επιδείξει «συνέπεια λόγων και πράξεων» της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για κάτι που είχε προαναγγελθεί.

Η αρχή αναμένεται να γίνει με δύο γραμμές: στο δρομολόγιο Εύοσμος – Αριστοτέλους και στο δρομολόγιο Πολίχνη – Αριστοτέλους. Αυτές οι δύο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά με 17 ηλεκτρικά λεωφορεία.

3 – Η Εκκλησία

Στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα είναι και μια συνάντηση (στις 12:00) με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο σε μια συνέχεια της προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας, οι οποίες είχαν διαταραχθεί λόγω της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Φιλόθεος είχε τοποθετηθεί σχετικώς εκφράζοντας τη διαφωνία της Εκκλησίας σε όσα ήθελε να νομοθετήσει η Πολιτεία, λέγοντας τότε ότι υπάρχουν «και διάφοροι εξωγενείς παράγοντες» που πλήττουν «τον ιερό θεσμό της οικογένειας».

4 – Το «Βέλος»

Μέσα στην ημέρα ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο και το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Α/Τ Βέλος. Το ιστορικό Βέλος βρίσκεται στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Και με την εικόνα του Μητσοτάκη στο σημείο επιδιώκεται μια συμβολική κίνηση.

Και αυτό γιατί μόλις τον περασμένο μήνα ο ίδιος, συζητώντας με βουλευτές του στην πλατεία Αριστοτέλους, είχε δεσμευτεί να εξετάσει μια οριστική λύση ώστε το «Βέλος» να παραμείνει πια μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Επιμένει η αφρικανική σκόνη – Τοπικές βροχές και 34αρια τη Δευτέρα
Επόμενο άρθροΤι λένε τα ζώδια για σήμερα Δευτέρα 20 Μαϊου 2024