Για ακόμα μία φορά το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» έρχεται αντιμέτωπο με το κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν εξαντλητικές συνθήκες εργασίας σε συνδυασμό με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες.

Οι χειρουργοί του δημόσιου υγειονομικού προχωρούν σε αναστολή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων από την 1η Ιουνίου. Ειδικότερα, οι γιατροί του Παιδιατρικού Νοσοκομείου αποφάσιαν την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» από την 1η Ιουνίου «έως ότου γίνει δυνατή η ασφαλής λειτουργία και εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό για να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δουλεύουν πια πέρα από τα όρια τους, σε συνθήκες υπερεφημέρευσης, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν διαρκώς οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων

«Στις 16/05/2024 συνεδρίασε ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. Τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στις διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού με αφορμή και την πρόσφατη μετακίνηση συναδέλφου αναισθησιολόγου στο Αγλαΐα Κυριακού, την συζήτηση από πλευράς διοίκησης για κοινή λειτουργία των αναισθησιολογικών τμημάτων των δύο νοσοκομείων προκειμένου να καλυφθούν προσχηματικά τα κενά που υπάρχουν, τις χειρουργικές αίθουσες που παραμένουν κλειστές τα τελευταία 4 χρόνια εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η 5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του παιδιατρικού νοσοκομείου.

«Οι εργαζόμενοι πρακτικά δουλεύουν πια πέρα από τα όρια τους, σε συνθήκες υπερεφημέρευσης εξοντωτικές για τους ίδιους και επισφαλείς για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνουν διαρκώς οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων αλλά να καθυστερούν και τακτικά περιστατικά μεγάλης βαρύτητας (πχ νεογνά , παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας). Ταυτόχρονα υπάρχουν ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου πράγμα που σημαίνει ότι αν ακόμη και αύριο διορίζονταν αναισθησιολόγοι , οι κλειστές αίθουσες δε θα ήταν δυνατό να ανοίξουν! Στις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, τονίστηκε και η έλλειψη σε νοσηλευτές στην μονάδα παίδων η οποία ποια δύναται να δέχεται μόνο επείγοντα περιστατικά», προσθέτουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους.

Υπό τα παραπάνω, αποφασίστηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία κινητοποίηση στην διοίκηση στις 20/05 σήμερα το πρωί και αναστολή των τακτικών χειρουργείων από 01/06. «Καταγγέλλουμε την προσπάθεια παραποίησης των πρακτικών της συνέλευσης του χειρουργικού τομέα. Οι αποφάσεις των εργαζομένων καθώς και τα αιτήματα που θέτουν ψηφίστηκαν κατά συντριπτική πλειοψηφία και δεν χωρά σε αυτές καμία νόθευση από την διοίκηση του νοσοκομείου».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δουλεύουν πια πέρα από τα όρια τους, σε συνθήκες υπερεφημέρευσης, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν διαρκώς οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων.

Το ίδιο πρόβλημα είχε προκύψει και πριν λίγο καιρό, οπότε και το υπουργείο Υγείας είχε προαναγγείλει ότι προκηρύσσει 3 θέσεις αναισθησιολόγων.

Ζωντανός εφιάλτης για τους εργαζόμενους

Πριν από τέσσερις ημέρες, η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Ένα χρόνο μετά το τέλος της πανδημίας κορονοϊού και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και εξαγγελίες για σημαντική ενίσχυση των νοσοκομείων και ειδικά των ΜΕΘ σε υλικά και προσωπικό, η ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου Παίδων ΄΄Η Αγία Σοφία΄΄ είναι πιο αποδυναμωμένη από ποτέ.

Για 10 κρεβάτια που λειτουργούν όλο το χρόνο και σε 24ωρη βάση, υπηρετούν 10 νοσηλευτές (ΠΕ και ΤΕ), από τους οποίους οι 2 είναι προς αποχώρηση το προσεχές διάστημα και 8 βοηθοί νοσηλευτές (ΔΕ), από τους οποίους η μία είναι προς αποχώρηση και οι άλλες δύο έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση τους στη μονάδα.

Συνολικός αριθμός νοσηλευτών αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ 16 (δεκαέξι) και μετά τις παραιτήσεις 13 (δεκατρείς).
Τονίζουμε ότι με βάση το κανονισμό λειτουργίας των ΜΕΘ, θα πρέπει σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ να αντιστοιχούν 3 νοσηλευτές, προκειμένου να θεωρείται ασφαλής και εύρυθμη η λειτουργία του τμήματος (30 νοσηλευτές για τη ΜΕΘ του Αγία Σοφία). Η απαραίτητη αυτή συνθήκη παραβιάζεται εδώ και καιρό, αφού λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, καλείται ένας νοσηλευτής να διαχειρίζεται τη νοσηλεία 2 ή ακόμα και 3 παιδιών. Πέρα όμως από τη φροντίδα των παιδιών του τμήματος, οι νοσηλευτές της ΜΕΘ καλούνται να υποστηρίξουν τη διαχείριση ενός βαρέος περιστατικού σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα του νοσοκομείου ή τη μεταφορά παιδιών στο τμήμα απεικονίσεων, απουσιάζοντας από το τμήμα για όσο χρόνο χρειαστεί.

Οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας σε συνδυασμό με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο νοσηλευτές να παραιτούνται από μια μόνιμη και σταθερή εργασία ακόμα και για θέσεις ημιαπασχόλησης με χαμηλότερους μισθούς. Οι δεκάδες κενές θέσεις δε προκηρύσσονται για να ανανεωθούν με νέο προσωπικό και οι εναπομείναντες νοσηλευτές καλούνται να δουλέψουν σε συνθήκες burn out (επαγγελματική εξουθένωση ) με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους (μυοσκελετικά και καρδιαγγειακά προβλήματα).

Ήδη οι νοσηλευτές με έγγραφα τους προς τη διοίκηση έχουν προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν οι συνθήκες εντατικοποιημένης εργασίας στη σωστή και ασφαλή περίθαλψη των μικρών ασθενών. Η διαχείριση από ένα νοσηλευτή 2 ή και 3 ασθενών ΜΕΘ καταργεί κάθε έννοια πρόληψης της διασποράς ενδονοσοκομειακών μικροβίων και λοιμώξεων και από την άλλη προκαλεί κινδύνους στην ασφαλή περίθαλψη των παιδιών και στη σωστή εντατική τους παρακολούθηση.

Με την υπάρχουσα αναλογία νοσηλευτών προς κρεβάτια ΜΕΘ (1 νοσηλευτής για 2 ή 3 κρεβάτια ΜΕΘ), ήδη ακυρώνονται προγραμματισμένες χειρουργικές παρεμβάσεις και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να μειωθούν και οι λειτουργικές κλίνες αν δεν ενισχυθεί άμεσα η ΜΕΘ σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Ζητάμε από τη διοίκηση και το υπουργείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προκηρυχθεί με επείγουσες διαδικασίες το σύνολο των κενών θέσεων σε νοσηλευτές ΜΕΘ, αλλά και σε νοσηλευτές των υπόλοιπων εντατικών μονάδων (μονάδες νεογνών, καρδιοχειρουργική εντατική μονάδα).

Δε πρόκειται να δεχτούμε στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων και της δημοσιονομικής πολιτικής , να στερηθούν τα παιδιά μας κρεβάτια ΜΕΘ και εμείς να δουλεύουμε εξαντλημένοι και να οδηγούμαστε σε παραίτηση.

Καλούμε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό σε συντονισμό της δράσης τους και σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 20/05 και ώρα 10:00 στο γραφείο του διοικητή».

Σε άλλη ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά οι διεκδικήσεις που είναι:

«Άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών που υπάρχουν σε όλα τα τμήματα.

Άμεση διενέργεια των κρίσεων για τις προσλήψεις ιδιαίτερα στα τμήματα που δουλεύουν στο όριο.

Καμία σκέψη για απογευματινά χειρουργεία – να ενισχυθεί εδώ και τώρα η πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου και του χειρουργείου.

Να δοθούν κίνητρα σε ειδικότητες που υπάρχουν ελλείψεις και μειωμένο ενδιαφέρον να εργαστούν στο ΕΣΥ».

Το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροConferene League: Με κάθε μέσο 9.000 φίλαθλοι της Φιορεντίνα στην Αθήνα για τον τελικό
Επόμενο άρθροΚασσελάκης: Επισκέφθηκε το ανάκτορο του Φιλίππου στις Αιγές και το Δέλτα του Αξιού