Διπλωματικό πλεονέκτημα στη μη κύρωση των μνημονίων συνεργασίας της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία βλέπει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Talk Radio 98.9».

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η ΝΔ καταψήφισε τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Ωστόσο, συνέχισε, «ο πρωθυπουργός, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πει στη Βουλή ότι άπαξ και κυρωθεί, δεσμεύει και δεν μπορεί κανείς να αποστεί από αυτήν. Όταν, στην προεκλογική εκστρατεία του 2019, μας έθεταν το ζήτημα, «τώρα που θα εκλεγείτε, θα την ακυρώσετε;», εμείς λέγαμε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί. Το λέγαμε προεκλογικά. Άρα, τώρα εμείς δεν έχουμε κανενός είδους ασυνέπεια ως προς αυτό».

«Ο πρωθυπουργός λέει ευτυχώς που εμείς επί πέντε χρόνια δεν το έχουμε κάνει αυτό»

Στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τους λόγους που δεν έχουν έρθει προς κύρωση τα μνημόνια στη Βουλή αντέτεινε ότι η αντιπολίτευση ζητά, κατ’ ουσίαν, οι της Βόρειας Μακεδονίας «να έρχονται να αμφισβητούν τον πυρήνα -που είναι η όποια λύση δόθηκε με όποιο τρόπο δόθηκε στο θέμα της ονομασίας- και εμείς να τρέχουμε να κυρώσουμε τα μνημόνια».

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, «ο πρωθυπουργός λέει ευτυχώς που εμείς επί πέντε χρόνια δεν το έχουμε κάνει αυτό, γιατί φοβόμασταν μια τέτοια εξέλιξη και προφανώς θέλαμε να έχουμε μια σειρά από μοχλούς αμύνης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων της χώρας στην κατεύθυνση αυτή, ένας από τους μοχλούς αμύνης ήταν το θέμα της κυρώσεως».

Τέλος, ερωτηθείς ο υπουργός Επικρατείας αν πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος αλλαγής της ευρωπαϊκής ταυτότητας από την άνοδο της ακροδεξιάς, απάντησε αρνητικά.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧιός: Η συγκινητική συνάντηση για πρώτη φορά με τον άνθρωπο που της χάρισε τη ζωή ως δότης μυελού των οστών
Επόμενο άρθροΝίκος Παπαπέτρος: Κάποιοι εξακολουθούν, αμετανόητοι, να συμψηφίζουν, να ισοπεδώνουν, να στηρίζουν ή να «ξεπλένουν» τον Μπέο