Στο παρόν και στο μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας, μιλώντας σε εκδήλωση την Τετάρτη στη Λάρισα με θέμα ”Οικονομία – Αγροτική Παραγωγή – Κλιματική Αλλαγή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας”. Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης και Θάνος Πετραλιάς αντίστοιχα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκης και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος.

Ο κ. Κουρέτας επικεντρώθηκε στην ανάγκη για ιδιαίτερες και προσαρμοσμένες συμβουλές, εξασφάλιση ποιοτικών και ιδιότυπων προϊόντων, συγκεκριμένα εργαλεία χρηματοδότησης και ειδική πρόβλεψη χρηματοδοτήσεων για την Θεσσαλία. Επίσης, συνέδεσε την υποστήριξη της αγροτικής ανάπτυξης με την έρευνα, την καινοτομία και τη σύνδεση με την παραγωγή. Μίλησε επίσης, για την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με μείωση της ποσότητας αρδευτικού νερού, ερημοποίηση εδαφών και αυξημένες θερμοκρασίες, ενώ τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ο κ. Κουρέτας μίλησε για υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας ύψους 465 εκατ. κυβικών μέτρων και παρουσίασε τρεις δέσμες μέτρων για την ανάσχεση του.

Στην πρώτη δέσμη, για την μείωση του ελλείμματος κατά 110 εκατ. κυβικά μέτρα, τα προτεινόμενα έργα είναι:

  • Κατάργηση επιφανειακής άρδευσης με κανάλια
  • Κλειστοί αγωγοί
  • Πλήρης επέκταση της στάγδην άρδευσης
  • Γεωργία ακριβείας (αισθητήρες, χρέωση)
  • Ορθές καλλιεργητικές πρακτικές (χλωρή λίπανση – αμειψισπορά, κλπ)

Στη δεύτερη δέσμη, για την κάλυψη 67 εκατ. κυβικών μέτρων:

Δρομολογημένα έργα

  • Δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού ταμιευτήρα Κάρλας
  • Φράγματα Ληθαίου, Ναρθακίκου, Κακλιτζόρέματος, Δελερίων, Αμπελακίων, Αγιοκάμπου, Μπελμά, Ξεριά Αλμυρού

Στην τρίτη δέσμη, για την κάλυψη 290 εκατ. κυβικών μέτρων ανέφερε:

  • Φράγμα Πύλης
  • Φράγμα Μουζακίου
  • Φράγμα Ενιππέα Φαρσάλων
  • Ταμιευτήρες Κάρλας και Κραννώνα
  • Τεχνητός εμπλουτισμός Χάλκης
  • Νεοχωρίτης
  • Πεδινές λιμνοδεξαμενές
  • Μεταφορά από Αχελώο
  • Έργα ορεινής υδρονομίας.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Θεσσαλία κατέχει το 21% της φυτικής παραγωγής της χώρας.

Ο κ. Κουρέτας παρουσίασε παρεμβάσεις στη χοιροτροφία, που αφορούν στη μείωση του κόστους διατροφής και στη βελτίωση του σιτηρεσίου, την ανάπτυξη της συνεργασίας με τους συνεταιρισμούς (συμβολαιακή γεωργία) στο πεδίο της παραγωγής ζωοτροφών, την αντιμετώπιση των νοσολογικών προβλημάτων με βελτίωση των συνθηκών σταβλισμού και διατροφής, τη στήριξη μεταποίησης, τυποποίησης και πιστοποίησης χοιρινού κρέατος, καθώς και την προώθησή του στην εγχώρια αγορά.

Ανακοίνωσε επίσης, παρεμβάσεις για τη μελισσοκομία, οι οποίες αφορούν  την ανάδειξη και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του Θεσσαλικού μελιού, την ανασυγκρότηση του μελισσοκομικού κεφαλαίου και των μελισσοκομικών υποδομών, την ανάπτυξη μελισσοκομικής χλωρίδας, τη μελέτη, χωροθέτηση και δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων, την προώθηση έρευνας με βάση τις ανάγκες των μελισσοκόμων,  τη βελτίωση του γενετικού υλικού  και τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης των μελισσιών.

Στις παρεμβάσεις για τη βόσκηση και τις ζωοτροφές, ο κ. Κουρέτας μίλησε για την εξασφάλιση των αναγκών της θεσσαλικής αιγοπροβατοτροφίας, μελισσοκομίας και αγελαδοτροφίας  με την αξιοποίηση των δημόσιων βοσκοτόπων και της Γεωργικής γης, των εκμεταλλεύσεων και τη στήριξη συνεργασίας γεωργών/κτηνοτρόφων με εμπλοκή των Συνεταιρισμών.

Για τις παρεμβάσεις στις ενεργειακές καλλιέργειες ο κ. Κουρέτας μίλησε για τα κίνητρα σχετικά με την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών σε ερημοποιημένες, ή, υπό ερημοποίηση περιοχές, την παραγωγή ενέργειας, ή, βιοκαυσίμου και την υποκατάσταση ενεργειακών αναγκών σε θερμοκήπια, χοιροστάσια –  βουστάσια, με τη χρήση τηλεθέρμανσης.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι το σύνολο των προτεινόμενων έργων φτάνει τα 2,85 δις ευρώ, τα οποία αναλύονται σε 1,35 δις, που αφορούν την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος, 785 εκατ. για τα αντιπλημμυρικά έργα, 500 εκατ. για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της γεωργικής παραγωγής, 200 εκατ. για την προστασία του περιβάλλοντος και 15 εκατ. για τη θεσμική ενδυνάμωση και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

 

Νίκος  Βητσόπουλος

 

Προηγούμενο άρθροΑνατροπή στην αγορά εργασίας – Ποια πτυχία χάνουν την αίγλη τους
Επόμενο άρθροΥπογονιμότητα: Τα τρία «μοντέλα» οικογένειας και πώς άλλαξαν οι αναπαραγωγικές συμπεριφορές