Εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η μεταφορά τους γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε κοντέινερ με γαρίδες στο λιμάνι του Πειραιά για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Ένας 54χρονος, ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης η ΕΛ.ΑΣ συνεργάστηκε με το γραφείο DEA της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, προηγήθηκε πολύμηνα έρευνα όπου, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στον χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ.

Δείτε βίντεο:

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός από τα μέλη της οργάνωσης ως εξής, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ:

Ένας 48χρονος Αλβανικής καταγωγής, είχε αναλάβει τη διεύθυνση και κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους,

Ένας 36χρονος, είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση έτερων μελών, ενώ ένας 64χρονος, επικοινωνούσε με έτερα μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για το συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων. Παράλληλα, ένας 54χρονος, ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.

Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες Τετάρτη 22 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση 180 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους 210 κιλών και 300 γραμμαρίων.

Στιγμιότυπο από τα κατασχεθέντα της ΕΛ.ΑΣ

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ:

κοκαΐνη συνολικού βάρους 510 γραμμαρίων,

ακατέργαστη κάνναβη βάρους 1,5 γραμμαρίων,

τα χρηματικά ποσά των 131.675 ευρώ και 30 λιρών Αγγλίας,

πιστόλι με γεμιστήρα με δεκαπέντε φυσίγγια,

37 φυσίγγια των 9 mm και 3 φυσίγγια των 7.65 mm,

ζυγαριά,

2 μοτοσικλέτες,

17 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,

κάρτα μνήμης (συσκευή usb),

3 ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker),

σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και

πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του 48χρονου αρχηγικού μέλους εκκρεμούσε απόφαση κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή καθώς το 2017 είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, όπου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 634.000 δισκία CAPTAGON.

Επίσης, ο 64χρονος είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης στις ΗΠΑ για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη.

«Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση έτερων μελών της», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Στιγμιότυπο από τα κατασχεθέντα της ΕΛ.ΑΣ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Γιώργος Μαζωνάκης στα δικαστήρια με την αδερφή του, Βάσω για την περιουσία του – Ήταν για χρόνια η μάνατζέρ του
Επόμενο άρθροΌμορφες εικόνες από τον ηλιόλουστο Βόλο – Καθαρός από αφρικανική σκόνη (δείτε τις εικόνες)