Ντόμινο εξελίξεων με τον όμιλο εταιρειών «Γιαννίτσης Group» που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης και του εμπορίου από το 1987. O ΕΦΕΤ διέταξε την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της «Γιαννίτσης Group» μέχρι νεοτέρας και ο ΟΠΕΚΑ αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία του με την εταιρεία μετά τις καταγγελίες για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση 63 μαθητών από 7 διαφορετικά σχολεία στη Λαμία.

Σε δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, εντοπίστηκε σταφυλόκοκκος με την εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση των δειγμάτων να συνεχίζεται.

Μεγάλη… ατυχία

Η υπόθεση σόκαρε το πανελλήνιο και έφερε μηνύσεις από οργισμένους γονείς που αναμένοντας να μάθουν από υπεύθυνα χείλη τους υπευθύνους είδαν το εργοστάσιο να τυλίγεται στις φλόγες το βράδυ της Κυριακής (19/05) πριν την έλευση κλιμακίου του ΕΦΕΤ για τη διενέργεια ελέγχου των γραμμών παραγωγής των συγκεκριμένων γευμάτων.

Κάηκε η μονάδα logistics της εταιρείας.

Σήμερα, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να καλείται να διαλευκάνει τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων, όχι όμως και τη μονάδα παραγωγής, το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο MEGA αποκαλύπτει πως η αρχική έρευνα έδειξε πως η φωτιά ξεκίνησε από την μπροστινή πλευρά ενός φορτηγού, το οποίο ήταν παρκαρισμένο στο κτίριο του εργοστασίου.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής φαίνεται να είναι προβληματισμένοι καθώς το φορτηγό φαίνεται να ήταν σχεδόν κολλητά στο κτίριο. Ένα άλλο στοιχείο που προβληματίζει τις Αρχές είναι το γεγονός πως η φωτιά εξαπλώθηκε και πήρε διαστάσεις πάρα πολύ γρήγορα, παρά το γεγονός πως το υλικά που έχει το εργοστάσιο δεν ήταν εύφλεκτα.

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Γιαννίτσης

Ενώ οι έρευνες σε πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτές τα ερωτήματα στοχεύουν τον επιχειρηματία Γιώργο Γιαννίτση που είναι ο βασικός μέτοχος της «Γιαννίτσης Group», με τη θυγατρική της «Γιαννίτσης Logistics» να έχει προμηθεύσει τα επικίνδυνα γεύματα.

Σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο επιχειρηματίας με καταγωγή από την Αγία Παρασκευή Τρικάλων παραμένει άφαντος, αν και οι εταιρείες του έδιναν ισχυρό παρών σε διαγωνισμούς προμήθειας γευμάτων φορέων του δημοσίου.

Μεγάλες καταστροφές στο εργοστάσιο.

Ο Γιώργος Γιαννίτσης εκτός από τις δραστηριότητές του στον κλάδο της εστίασης και των logistics είναι επίσης πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Εγκατεστημένων στη ΒΙ.ΠΕ Λαμίας και β΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕ- ΒΙΠΕ). Είναι μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), ενώ το 2022 εξελέγη στη θέση του Συμβούλου Διοικητικού Συμβουλίου ΣΒΘΣΕ. Αποτελεί επίσης στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Αν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα της «Γιαννίτσης Group» θα δει πως η εταιρεία «δραστηριοποιείται σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης και διάφορες αθλητικές διοργανώσεις με την προμήθεια έτοιμων γευμάτων σε καντίνες κι σταντ εξυπηρέτησης στους χώρους που εξελίσσονται οι αγώνες».

Το εύρος της δραστηριότητας της εταιρείας εκτείνεται παράλληλα στην κάλυψη κάθε είδους συνεστιάσεων, συγκεντρώσεων, ομιλιών και συνεδριών εντός αλλά και εκτός νομού Φθιώτιδας καθώς και στην ανάληψη της σίτισης μεγάλων οργανισμών όπως:

  1. Τη σίτιση των ασθενών και εφημερευόντων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας επί σειρά ετών.
  2. Τη μίσθωση του εστιατορίου- κυλικείου του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με φαγητά self service, έτοιμα γεύματα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, των ιατρών και του διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου.
  3. Τη σίτιση των νοσηλευομένων της Πολυκλινικής Λαμίας.
  4. Τη σίτιση των νοσηλευομένων της Μαιευτικής Πολυκλινικής Τρικάλων.
  5. Tη διακίνηση τροφίμων στο ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΙΤΙΣΗΣ & ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και συγκεκριμένα σε σχολεία σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Άμφισσας, του Καρπενησίου, και του Δομοκού για το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2016 έως και σήμερα.
  6. Την προμήθεια έτοιμων γευμάτων για την κάλυψη των συσσιτίων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
  7. Την προμήθεια ειδών κυλικείου και καντίνας στο κατάστημα κράτησης Δομοκού Φθιώτιδας.
  8. Τη σίτιση των σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, στην Άμφισσα και στο Καρπενήσι.
  9. Την εκμετάλλευση των κυλικείων των κτιρίων του Τ.Ε.Ι ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στη Λαμία και τα Ψαχνά Ευβοίας.
  10. Την προμήθεια τροφίμων παιδικών σταθμών στη Λαμία.
  11. Την σίτιση των μαθητών του μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας επί σειρά ετών.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες

Στο μεταξύ, είναι οι αμέτρητες καταγγελίες από όλη την Ελλάδα για τα σχολικά γεύματα που διανέμονται σε 133 δήμους της χώρας.

«Τα φαγητά που τρώγανε εκεί ήταν άβραστα (..). Μου το φέρνει ο μικρός και το κρέας (…) δεν ήταν μαγειρεμένο», αναφέρει (MEGA) μητέρα ενός παιδιού από σχολείο της Αθήνας.

«Ήταν αηδία. Αυτό σας λέω. Εκείνη τη μέρα πήγα να φάω εγώ το μπιφτέκι γιατί δεν το τρώγανε τα παιδιά και μόλις το είδα δεν ξαναέφαγα όλη μέρα. Αηδίασα», είπε άλλη μητέρα παιδιού από σχολείο της Λάρισα.

«Τα φαγητά αυτά δεν τα τρώει κανένα παιδάκι γιατί οι πατάτες είναι άβραστες. Τα ρεβίθια είναι χάλια. Μίλησα εγώ με τον διευθυντή και μου λέει τα τρώνε και επειδή περισσεύουν παίρνουν και οι δασκάλες και είναι ωραία», είπε πατέρας παιδιού από το Μουζάκι Καρδίτσας.

Σοκαριστικές φωτογραφίες

Τα σχολικά γεύματα είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που βοηθά εκατοντάδες οικογένειες. 180.000 μαθητές, δηλαδή οι 4 από τους 10 μαθητές στα δημοτικά σχολεία της χώρας τρώνε από τα σχολικά γεύματα.

Κι αν για παράδειγμα, ένα σάπιο μήλο μπορεί να γίνει αντιληπτό από ένα 6χρονο παιδί, το άψητο κοτόπουλο σίγουρα δεν θα το παρατηρήσει, λέει στο MEGA και στην εκπομπή LIVE NEWS η μητέρα ενός μαθητή από τη Μεταμόρφωση Αττικής. «Το μπιφτέκι κοτόπουλο στη μέση ήταν κόκκινο. Δεν τρώγανε τα παιδιά και δοκίμασα εγώ το μπιφτέκι. Το σουτζουκάκι είχε μέσα κόκκαλα. Οι σαλάτες μύριζαν κάπως, το λάχανο και αυτά μύριζαν σαν να ήταν άπλυτα. Το παντζάρι άμα το έβαζα στο ψυγείο μύριζε. Το ψάρι ήταν παναρισμένο. Είχε πολύ πανάρισμα, το περισσότερο ήταν πανάρισμα και το ψάρι ήταν ένα μαύρο πράγμα» προσθέτει.

Γονείς κατήγγειλαν στο MEGA την ακαταλληλότητα των γευμάτων

Ένας άλλος πατέρας από το Μουζάκι καταγγέλλει στο LIVE NEWS πως οι μερίδες είναι πολλές φορές λιποβαρείς ενώ εκφράζει τους προβληματισμούς του για το πόσο υγιεινό είναι να συσκευάζονται καυτά τα φαγητά σε πλαστικά δοχεία και νάιλον που αλλοιώνονται με την θερμότητα.

Μια κάμπια, ένα σάπιο μήλο, μια μερίδα κοτόπουλο με πούπουλα

Η καθημερινή τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή του MEGA δημοσίευσε φωτογραφίες που έχουν ληφθεί πριν από μερικούς μήνες και δείχνουν ακαταλληλότητα των γευμάτων ενώ η εταιρεία ισχυρίζεται πως διενεργούνται όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Μπρόκολο, καρότα και… μια κάμπια

Σε μια από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο, μετά από καταγγελία από γονείς, φαίνεται μερίδα φαγητού που παρασκεύασε η συγκεκριμένη εταιρεία και διατέθηκε σε μαθητές, στην οποία βρέθηκε μια κάμπια.  Σε άλλη φωτογραφία διακρίνεται μέσα σε μια από τις συσκευασίες με τα έτοιμα γεύματα, ένα σάπιο μήλο. Σε άλλη φωτογραφία φαίνεται ένα άψητο μπιφτέκι και σε μια άλλη μια μερίδα κοτόπουλου με φτερό της κότας.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦραπάρ: «Ο ορισμός μου στον τελικό κυπέλλου, εργαλείο για την προώθηση της διαιτησίας γυναικών στην Ελλάδα»
Επόμενο άρθροΠαναθηναϊκός: Απολογήθηκε η Euroleague για το επεισόδιο στο ξενοδοχείο