«Η Ελλάδα είναι πανθομολογούμενο πλέον, ότι είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ακρίβεια κι αυτό δεν μπορείτε να το αρνηθείτε κ. υπουργέ», τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Και προσέθεσε πως «έχουμε ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού στα τρόφιμα τέσσερις φορές παραπάνω τον Μάρτη, τρεις φορές παραπάνω τον Απρίλη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δύο στα δύο λοιπόν για τον μικρό, τον μέσο, τον αδύναμο, τον ευάλωτο πολίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ευαγγελία Λιακούλη ήταν ιδιαίτερα αιχμηρά όταν μίλησε για την επιλογή του πρωθυπουργού να στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για την ακρίβεια, αντί να πάρει μέτρα για να την αντιμετωπίσει, και απευθυνόμενη στον υπουργό Ανάπτυξης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Την ώρα που οι πολίτες στενάζουν υπό το βάρος της ακρίβειας, εσείς στέλνετε επιστολές – μάλλον βρήκατε ‘ελκυστική’ την πρακτική των επιστολών του… Ιησού που είδαμε το προηγούμενο διάστημα!».

«Επιστολή ομολογίας ότι αποτύχατε στείλατε στο ‘δικό σας άνθρωπο’»

«Στέλνετε επιστολή λοιπόν, για την ακρίβεια στην κ. Φον Ντερ Λάιεν, την οποία μάλιστα υποστηρίζετε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να θυμίσω είναι η κ. Φον ντερ Λάιεν που πριν λίγο καιρό ήρθε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και είπε ‘Μητσοτάκης και ξερό ψωμί’, που πέρα από κάθε πρωτόκολλο και πέρα από κάθε προηγούμενο, ο πρωθυπουργός την φιλοξένησε στη βίλα του στην Κρήτη ‘με θέα τη Σούδα’ – όπως διαβάζαμε. Ξεσηκώθηκε τότε και ο γερμανικός Τύπος, λέγοντας ότι ξεπέρασε κάθε όριο διακριτικότητας, φιλοξενούμενη στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο μετά το δραματικό γεγονός με τους 600 μετανάστες και μετά το έγκλημα των Τεμπών», ανέφερε η κυρία Λιακούλη.

«Οι καθημερινές ανατιμήσεις στα τρόφιμα, τα ενοίκια, το κόστος δανεισμού χρειάζονται ελέγχους. Εσείς όμως κύριοι της κυβέρνησης, αντί να προστατέψετε τους καταναλωτές από τις επιχειρήσεις που τους παραπλανούν, καταργείτε το πρόστιμο χωρίς καν εξήγηση»

Για να τονίσει: «Αυτά λοιπόν για να θυμηθούμε λίγο την ιστορία και για να καταλάβει και ο ελληνικός λαός, που μας ακούει σήμερα, τι ακριβώς του λέτε: Λέτε λοιπόν ότι στείλατε επιστολή στο ‘δικό σας άνθρωπο’, την κ. Φον Ντερ Λάιεν, ομολογώντας ότι έχετε ακρίβεια την οποία δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε!».

«Αρνηθήκατε να ‘ξύσετε το βαρέλι’ που έπρεπε»

Στη συνέχεια, η η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών εξαιτίας της ακρίβειας, σημειώνοντας ότι «σήμερα ο μικρομεσαίος δεν μπορεί να ζήσει, έχει κλείσει την επιχείρησή του. Ο πλημμυροπαθής κρατάει το παιδί του στη Λάρισα, γιατί δεν μπορεί να το στείλει για σπουδές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη επειδή τα ενοίκια είναι κόλαση και εσείς ‘αγρόν ηγοράζατε!’».

«Πριν από λίγο καιρό λέγατε στους αγρότες, που διαδήλωναν με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα, ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες και ότι ‘ξύνετε τον πάτο του βαρελιού’, αλλά στην πραγματικότητα εσείς αρνηθήκατε να ‘ξύσετε το βαρέλι’ που έπρεπε. Το ‘βαρέλι’ των υπερκερδών των τραπεζών, των μεγάλων trust συμφερόντων, των ενεργειακών παρόχων, των διυλιστηρίων. Αυτά δεν τα ακουμπάτε κ. υπουργέ, παρότι ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό σας», προσέθεσε.

«Η μείωση του ΦΠΑ που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ έχει αποδώσει σε άλλες χώρες»

Απέναντι στα προβλήματα αυτά, η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε ότι «ως ΠΑΣΟΚ έχουμε προτείνει μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, που είναι εφικτή αν γίνονται πραγματικοί έλεγχοι, ώστε να γυρίσει πίσω στους πολίτες, μέτρο που έχει αποδώσει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης».

«Οι καθημερινές ανατιμήσεις στα τρόφιμα, τα ενοίκια, το κόστος δανεισμού χρειάζονται ελέγχους. Εσείς όμως κύριοι της κυβέρνησης, αντί να προστατέψετε τους καταναλωτές από τις επιχειρήσεις που τους παραπλανούν, καταργείτε το πρόστιμο χωρίς καν εξήγηση. Πείτε μας, για ποιο λόγο έχετε κάνει αυτή τη ρύθμιση και αυτή τη συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αφήσατε την Θεσσαλία βυθισμένη μέσα στο βούρκο»

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, που είναι βουλευτής Λάρισας, αναφέρθηκε στις καταστροφές στην Θεσσαλία κατηγορώντας την κυβέρνησης ότι έχει αφήσει «τη Θεσσαλία βυθισμένη, εγκαταλελειμμένη, μέσα στο βούρκο. Έχετε αφήσει τους Θεσσαλούς απελπισμένους, χωρίς παρόν και μέλλον».

«Ταυτόχρονα, μας λέτε σήμερα ότι φέρνετε μια ρύθμιση για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές. Σας καλώ λοιπόν κ. υπουργέ να μας πείτε, ποιους και πόσους αφορά πραγματικά το μέτρο», ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Προσέθεσε πως το ακατάσχετο όλων των ενισχύσεων, «είναι αυτό για το οποίο το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση, προκειμένου να σταματήσει αυτό το όνειδος του να κατάσχονται οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί ήδη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Ήταν λοιπόν μια πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, χαίρομαι που το ακούσατε», όπως είπε, ενώ εξέφρασε τη λύπη της που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το αξιοποιήσει στο έπακρο και να δημιουργήσει «έναν καινούργιο δρόμο για τη Θεσσαλία μας, που είναι ‘το περιβόλι του ουρανού’ και πραγματικά της αξίζει καλύτερη τύχη από αυτήν που εσείς της επιφυλάσσετε».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Έφυγε» στα 97 του ο γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΣυνταρακτικό το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «I Am: Celine Dion»