Επέτειοι

Η Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τα μαιευτικά συρίγγια είναι τραυματισμοί στον κόλπο και προκαλούνται κυρίως από παρατεταμένο ή δύσκολο τοκετό. Προκαλούν ακράτεια και οι γυναίκες συχνά δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις εξουθενωτικές σωματικές επιπτώσεις, αλλά επίσης τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη ντροπή που νιώθουν.

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου (International Day to End Obstetric Fistula) το 2012, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας του για την εξάλειψη της αρρώστιας αυτής, υπενθυμίζοντάς μας ότι τα περισσότερα συρίγγια μπορούν να θεραπευτούν και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση συνήθως καταφέρνουν να επανέλθουν στη φυσιολογική τους ζωή και να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν στην Υποσαχάρεια Αφρική, την Ασία, τις αραβικές χώρες, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική πάσχουν από μαιευτικά συρίγγια, ενώ και κάθε χρόνο καταγράφονται 50.000 έως 100.000 νέα περιστατικά.

Η Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου είναι ιερότερη γιορτή για τους Βουδιστές, καθώς την πανσέληνο του Μαΐου το έτος 623 π.Χ. γεννήθηκε, σύμφωνα με τους θρύλους, ο Σιντάρτα Γκαουτάμα, γνωστός και ως Βούδας, ιδρυτής μιας από τις αρχαιότερες θρησκείες του κόσμου. Επίσης, την ημέρα αυτή γιορτάζεται η φώτιση του Βούδα (νιρβάνα) και ο θάνατός του (πανιρβάνα).

Με αυτή την αφορμή, ο ΟΗΕ καθιέρωσε το 1999 την Πανσέληνο του Μαΐου ως Ημέρα του Βούδα (Day of Vesak), για να τονίσει τη συνεισφορά του Βουδισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό (απόφαση 54/115 της Γ.Σ. του ΟΗΕ).

Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μία εκδήλωση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Με τους εθελοντές της απ’ όλο τον κόσμο, οργανώνει προγράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη), με σκοπό τη μελέτη και προστασία τους.

Η οργάνωση διατηρεί από το 1994 «νοσοκομείο» θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας, πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») για την περίθαλψη και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. (εκτός Αυγούστου)

Γεγονότα

    • 1875

      Ιδρύεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD).

    • 1911

      Ελευθέριος Βενιζέλος

      Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

    • 1924

      Συνέρχεται το 13ο Συνέδριο του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων), το πρώτο συνέδριο χωρίς τον Λένιν, που πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο επικυρώνει την απόφαση της 13ης Κομματικής Συνδιάσκεψης που καταδίκαζε τον τροτσκισμό ως μικροαστική παρέκκλιση. Γενικός Γραμματέας του κόμματος επανεκλέγεται ο Στάλιν.

    • 1941

      Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ με τους Νεοζηλανδούς που τον συνόδευσαν από την Κρήτη στην Αίγυπτο

      Καθώς η Μάχη της Κρήτης συνεχίζεται, ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’ και η Ελληνική Κυβέρνηση φεύγουν από το νησί και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο, για να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα κατά του Άξονα.

    • 1945

      Με την υπ’ αριθμ. 344 απόφασή του, το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων καταδικάζει ερήμην σε θάνατο 1930 Τσάμηδες, που βαρύνονταν με εγκλήματα πολέμου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

    • 2006

      Ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης

      Αερομαχία στο Αιγαίο. Ένα τουρκικό κι ένα ελληνικό F-16 συγκρούονται κατά τη διάρκεια εμπλοκής πάνω από την Κάρπαθο, με αποτέλεσμα να καταπέσουν αμφότερα στη θάλασσα. Σώος ανασύρεται ο τούρκος πιλότος, νεκρός ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης.

    • 1821

      Απόλλων Μάικοφ

      Απόλλων Μάικοφ, ρώσος ποιητής, γνωστός για το ποίημά του «Νέο Ελληνικό Τραγούδι» («Novogrecheskaya pesnya») που μελοποίησε ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. (Θαν. 8/3/1897)

    • 1917

      Έντουαρντ Λόρεντζ

      Έντουαρντ Λόρεντζ, αμερικανός μετεωρολόγος, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας». (Θαν. 16/4/2008)

    • 1925

      Ζωρζ Σαρή

      Ζωρζ Σαρή, ελληνίδα ηθοποιός και από τους σπουδαιότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων στη χώρα μας. (Θαν. 9/6/2012)

Θάνατοι

© SanSimera.gr

 

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΗ Σίρλεϊ Μπάσι πουλάει τα κοσμήματά της αφού τελικά «Τα διαμάντια δεν είναι παντοτινά»
Επόμενο άρθροΤα μικροπλαστικά στη διατροφή μας