Σε ορίζοντα διετίας τοποθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα, με την Ανατολική Κρήτη να βρίσκεται στο προσκήνιο για την υλοποίηση του project. Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως στόχος είναι ο πρώτος διαγωνισμός για την παραχώρηση «οικοπέδου» να πραγματοποιηθεί το 2026 και πιθανότερη τοποθεσία εγκατάστασης αποτελεί η Ανατολική Κρήτη.

Στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025-2034, ο ΑΔΜΗΕ έχει εισηγηθεί να αναπτυχθούν τα πρώτα πλωτά αιολικά πάρκα σε πέντε θαλάσσιες περιοχές και συγκεκριμένα σε Θράκη, Κρήτη, Κυκλάδες, Αττική και Δωδεκάνησα. Φαίνεται όμως ότι διευρύνεται το πεδίο όπου μπορεί να τοποθετηθούν, καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις στα πλωτά έργα σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κρήτη και η Κέρκυρα. Με φόντο αυτές τις αντιδράσεις το ΥΠΕΝ θα προσπαθήσει με συντονισμένες δράσεις να πείσει την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ αναμένεται να γίνει προσπάθεια ώστε να επικοινωνηθούν τα πολύ σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη που θα υπάρξουν στις τοπικές κοινωνίες από την ανάπτυξη των πάρκων.

Αν και ακόμη εκκρεμούν οι οριστικές αποφάσεις, το πρώτο «οικόπεδο» φαίνεται να αποτελεί το θαλάσσιο τεμάχιο με την ονομασία «Κρήτη 1», το οποίο βρίσκεται στον Νομό Λασιθίου, βόρεια της περιοχής Αθερινόλακκος. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για μια περιοχή που ενδείκνυται για την εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών, καθώς υπάρχει αρκετά μεγάλη δυναμική.

25 περιοχές

Εξάλλου, πρόσφατα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) ανέφερε ότι 25 περιοχές σε όλη την Ελλάδα μπορούν δυνητικά να εξελιχθούν σε περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Αυτές οι περιοχές καλύπτουν έκταση 2.712 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με μια σχετικά συντηρητική, ασφαλή εκτίμηση θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αιολικό δυναμικό της τάξεως των 12,4 GW.

Χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό ενεργειακό σχεδιασμό, ο στόχος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ) είναι 1.900 MW το 2030, 6.200 MW το 2035 και 17.300 MW το 2050. Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί σημαντικές επενδύσεις: πάνω από 6 δισ. ευρώ έως το 2030 και πάνω από 28 δισ. ευρώ έως το 2050, υποστηρίζει η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την υλοποίηση του πρώτου έργου οffshore αιολικών υπάρχει πρόθεση να αξιοποιηθούν κεφάλαια από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, έχει κάνει ειδική μνεία στην αναγκαιότητα απομείωσης του κινδύνου για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα μια σειρά πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών του αναδυόμενου τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Οι μετρήσεις

Οπως σημείωσε, μιλώντας σε συνέδριο για τις υπεράκτιες ΑΠΕ, έχουν ήδη διατεθεί 30 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια μετρήσεων ανέμου και μελετών βυθού το επόμενο έτος, για τα πρώτα θαλάσσια οικόπεδα που θα αναπτυχθούν και θα δημοπρατηθούν τα επόμενα 2 χρόνια. Αυτή η αρχική δημόσια επένδυση θα δώσει στους υποψήφιους επενδυτές μια πολύ καλή εικόνα για την πραγματική δυναμικότητα αυτών των θαλάσσιων οικοπέδων.

Premium Έκδοση Τα Νέα

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαναθηναϊκός: Απολογήθηκε η Euroleague για το επεισόδιο στο ξενοδοχείο
Επόμενο άρθροΚαιρός σήμερα: Ηλιοφάνεια με μικρή πτώση της θερμοκρασίας