Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής.

«Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης γιατί το αντικείμενο είναι το πρώτο πρόβλημα είναι που απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα», υπογράμμισε αρχικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας επί των τιμών των τροφίμων και του πληθωρισμού τόνισε ότι είναι αντίστροφη η πορεία έναντι του γενικού πληθωρισμού. «Έχουμε έναν πληθωρισμό τροφίμων λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε και κατέθεσε πίνακα επί των στοιχείων στα πρακτικά. «Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν λέγοντας πως δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να έχει διαφορές στις τιμές στο Παρίσι, στην Αθήνα, στο Άμστερνταμ ή τη Σόφια. «Τραυματίζει την ελεύθερη αγορά. Παράλληλα προφανώς τροφοδοτεί τον γενικό πληθωρισμό», υποστήριξε, λέγοντας ότι η Ένωση πρέπει να αντιτάξει κανόνες.

Συνέχισε λέγοντας ότι η πρόταση που έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη, πώς γίνεται να της ασκείται κριτική από αριστερό κόμμα που αντιτάσσεται στα μονοπώλια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, καθώς «έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες. Ήταν ο βασικός λόγος που οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια».

«Προσπαθώ να εξηγήσω ένα περίπλοκο φαινόμενο. Η πολιτική μας για αύξηση των μισθών και των συντάξεων συνεχίζεται με απόλυτη συνέπεια», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για «την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» και προκλήθηκε έπειτα από αίτημα του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου.

Το κείμενο ανανεώνεται…

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ Μαρία Καρυστιανού στο Ράδιο ΒΕΡΑ – Ακούστε αναλυτικά όλα όσα είπε για τα Τέμπη (ηχητικό)
Επόμενο άρθροΣάκης Κατσούλης: Αν προκύψει παιδάκι, θα είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο