Στην βαθιά κρίση της Ευρώπης, «κρίση οικονομική, κρίση περιβαλλοντική, κρίση γεωπολιτική, εντέλει κρίση πολιτική», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο  συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και η ΓΣΕΒΕΕ, με τη συνεργασία του Economist. με θέμα «ΜμΕ: Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και ευημερία σε ένα άστατο οικονομικό περιβάλλον».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στον Μάριο Ντράγκι, στον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει να  συντάξει την έκθεση για το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών, λέγοντας πως «σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι, που θα αποτελέσει τον οδοδείκτη για τον μετασχηματισμό της Ένωσης, το οικονομικό αδιέξοδό της θα επιλυθεί μέσα από τη στροφή στις επενδύσεις, αλλά και μέσα από την επιστροφή στο κράτος. Στο αναπτυξιακό κράτος, όπως λέμε εμείς στη Νέα Αριστερά».

«Είναι αυτή η ιδέα ευθυγραμμισμένη με τα όσα υποστηρίζουν και προωθούν οι  κυρίαρχες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης; Η απάντηση είναι μονολεκτικά όχι. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι κυρίαρχες ιδέες των πολιτικών ελίτ της Ευρώπης βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα της οικονομικής πολιτικής και των οικονομικών αναγκών της Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ενισχυμένους κοινούς φορολογικούς κανόνες και μια σταυροφορία ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους, τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή των τεχνολογικών γιγάντων του διαδικτύου»

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς σημείωσε ότι η κρίση της Ευρώπης «δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι, δυστυχώς, κυρίως γεωπολιτική» και αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας πως «η ευρωπαϊκή διπλωματία παραιτήθηκε του ειδικού της βάρους και της χρησιμοποίησης της διαμεσολαβητικής της ισχύος, ώστε να τερματιστεί αυτό που πλέον μοιάζει με ‘πόλεμο χωρίς τέλος’, ακολουθώντας τις υποδείξεις του αμερικανικού παράγοντα».

«Εάν οι επιλογές της Ευρώπης, σύμφωνα και με την δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ, είναι μόνο ο πόλεμος δια αντιπροσώπου ή ο πόλεμος αυτός καθ’ αυτός, οι προτεραιότητές της δεν μπορούν να είναι άλλες από την ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας. Μπορεί η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει και την πράσινη μετάβαση και την καινοτομία και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. αλλά και τον ‘αιώνιο πόλεμο’; Η απάντηση για εμάς είναι απλή και μονολεκτική. Όχι», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Εμείς πιστεύουμε σε ένα ‘αιώνιο’ Ταμείο Ανάκαμψης και όχι σε έναν ‘Αιώνιο Πόλεμο’»

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η ακρίβεια και η εγχώρια οικονομία αποτελούν το επίκεντρο της τρέχουσας προεκλογικής καμπάνιας.

«Η κυβέρνηση θα λέει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότεροι του ασθενικού ευρωπαϊκού μέσου όρου. Εμείς θα αντιτάσσουμε τη σκληρή πραγματικότητα, ότι οι Έλληνες έχουν την δεύτερη μικρότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε.

Και ανέπτυξε τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς: «Η Ευρώπη, λοιπόν, σήμερα χρειάζεται ένα μόνιμο μηχανισμό κοινού δανεισμού για να χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση και την καινοτομία. Εμείς πιστεύουμε σε ένα ‘αιώνιο’ Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και όχι σε έναν ‘Αιώνιο Πόλεμο’», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε, όμως, ότι αναφέρεται σε ένα Ταμείο Ανάκαμψης, «που δεν θα δίνει φθηνότερο χρήμα μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά πρόσβαση στη χρηματοδότηση στις αποκλεισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για να επενδύσουν στην καινοτομία. Για να γίνουν ανταγωνιστικές. Για να μεγαλώσουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους».

«Και σε ένα Ταμείο που θα χτίζει την ανθεκτικότητα – που οι περισσότεροι ξεχνάνε – γιατί οι απειλές της κλιματικής κρίσης είναι τρομακτικές.  Η Ευρώπη όμως χρειάζεται και εκείνα τα διαρθρωτικά εργαλεία για να κατευθύνει τους πόρους αυτούς στα κατώτερα στρώματα», προσέθεσε.

«Να βρούμε εργαλεία για να γίνουν οι ΜμΕ αιχμή του δόρατος της πράσινης μετάβασης»

Όπως ανέφερε, «εμείς πιστεύουμε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει π.χ. να κατευθυνθούν σε θεσμούς όπως οι ενεργειακές κοινότητες, η αναβάθμιση των δικτύων και η εξοικονόμηση ενέργειας σε μαζική κλίμακα. Και να μην στηριζόμαστε μόνο στους μηχανισμούς της αγοράς και τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας ως βασικούς δρώντες που θα μας οδηγήσουν στο ασφαλές λιμάνι της πράσινης ανάπτυξης».

Ειδικότερα για της μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι πρέπει «να βρούμε εργαλεία, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην είναι ο μεγάλος χαμένος αλλά η αιχμή του δόρατος της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

«Η Ευρώπη χρειάζεται ενισχυμένους κοινούς φορολογικούς κανόνες και μια σταυροφορία ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους, τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή των τεχνολογικών γιγάντων του διαδικτύου. Εμείς, στην Νέα Αριστερά, πιστεύουμε σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια ρύθμισης της εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της ελαστικής εργασίας και την ρύθμιση του πλαισίου στις πλατφόρμες και στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή. Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός πανευρωπαϊκού και ενιαίου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», σημείωσε καταληκτικά.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣύγκρουση φορτηγού με μηχανάκι στην παραλία του Βόλου
Επόμενο άρθροΚιλά: Ίσως είναι αυτός ο λόγος που δεν χάνετε βάρος