Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του και παρουσία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, συναντήθηκε στη Βίτσα με τον διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Lazare Eloundou Assomo, και τα στελέχη του Οργανισμού, που βρίσκονται στην Ελλάδα με αφορμή την εκδήλωση για την εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά είναι για εμάς μία στιγμή χαράς, αλλά και δικαίωσης. Είχα υποστηρίξει το αίτημα αυτό ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 από εδώ, τη Βίτσα. Σήμερα, είναι ζωντανή πραγματικότητα. Το είπαμε και το κάναμε. Μία σημαντική εξέλιξη, που είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας».

«Η συμπερίληψη του Ζαγορίου στον Κατάλογο της UNESCO δεν αποτελεί απλώς τιμή για τη χώρα μας. Ισοδυναμεί παράλληλα με μια έμπρακτη δέσμευση για την προστασία της περιοχής από τις σύγχρονες απειλές που απορρέουν από την κλιματική κρίση, αλλά και από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Γι’ αυτό και το νέο στοίχημα είναι να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την ταυτότητα και την αυθεντικότητα του τόπου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η κακοκαιρία έφερε αναβολή της εκδήλωσης

Εν τω μεταξύ, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή, η εκδήλωση στη Βίτσα για την εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαΐου, με τη συμμετοχή του διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, του προέδρου της Βουλής, της υπουργού Πολιτισμού και του περιφερειάρχη Ηπείρου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιές: Προ των πυλών ο πύρινος εφιάλτης – Το δύσκολο καλοκαίρι και η ελληνική «θωράκιση»
Επόμενο άρθροΕίχαμε εντάσεις στον γάμο μας, βασικός υπεύθυνος ήμουν εγώ