Νέες καταγγελίες αλλά και ένοχα μυστικά ξεπηδούν τα τελευταία 24ωρα από τις στάχτες των εγκαταστάσεων της εταιρείας Γιαννίτσης Group που παρείχε έτοιμα γεύματα σε σχολεία αλλά και άλλους οργανισμούς του Δημοσίου, όπως πανεπιστήμια, νοσοκομεία και καταστήματα κράτησης.

Ηδη ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προχώρησε στην προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ πηγές από τις Φυλακές Δομοκού αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι έπειτα από τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών από τη Λαμία τερματίστηκε και εκεί η τροφοδοσία με έτοιμα γεύματα από τον επίμαχο προμηθευτή.

Μετά το περιστατικό της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητών από επτά διαφορετικά σχολεία στη Λαμία, την πυρκαγιά (δύο ημέρες αργότερα) που κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας λίγες ώρες πριν από την έλευση κλιμακίου του ΕΦΕΤ για τη διενέργεια ελέγχου των γραμμών παραγωγής και την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), τα στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία του Γιώργου Γιαννίτση είχε και στο πρόσφατο παρελθόν εντοπιστεί να μη συμμορφώνεται πλήρως με τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων.

Παρατηρήσεις

Ειδικότερα, μόλις πέρυσι φέρεται να έγιναν δύο φορές συστάσεις για διορθωτικές ενέργειες στην εταιρεία Γιαννίτσης Logistics από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας κατά την προμήθεια γευμάτων και νωπών λαχανικών. Συγκεκριμένα, σε δύο αποφάσεις που εισηγούνται την ανάθεση των υπηρεσιών «Σίτιση Ασθενών και Εφημερευόντων Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας» υπάρχουν δύο «κρίσιμες παρατηρήσεις» που σχετίζονται με τη μη ορθή τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών.

Στις παρατηρήσεις που μαρτυρούν ότι η εκτέλεση της σύμβασης δεν ήταν υποδειγματική – τουλάχιστον στον βαθμό που αφορούσε προμήθεια φαγητών σε ασθενείς – από την αρμόδια επιτροπή του Νοσοκομείου Λαμίας, διαπιστώνεται «η απόκλιση των θερμοκρασιών των φαγητών κατά την έξοδό τους από την κουζίνα». Συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες των γευμάτων μετρήθηκαν μεταξύ 33 και 38 βαθμών Κελσίου, γεγονός που είχε επισημανθεί στην εταιρεία αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Αναφορικά με τα νωπά λαχανικά, τονίζεται σε δεύτερη έκθεση πως συστήθηκε στην εταιρεία να μεριμνήσει ως προς τη συσκευασία.

Εξώδικο

Στα αξιοσημείωτα και μια καταγγελία από πατέρα μαθητή που είχε αντιμετωπίσει ανάλογο περιστατικό, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι είχε προχωρήσει σε καταγγελία στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και στον ΟΠΕΚΑ, ωστόσο αντί απάντησης έλαβε… εξώδικο από την εταιρεία.

Επιπλέον σε φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου αποτυπώνονται συσκευασίες με φαγητά οι οποίες όχι μόνο δεν είναι κλεισμένες αεροστεγώς αλλά φέρεται να περιέχουν και «ξένα σώματα». Συγκεκριμένα, διακρίνεται πάνω σε ένα μπιφτέκι ένα κομμάτι από μπλε πλαστικό γάντι μιας χρήσης, ενώ, όπως επισημαίνεται, τα εν λόγω πειστήρια περιλαμβάνονται σε επίσημη καταγγελία που έφτασε προσφάτως στις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται πως η Γιαννίτσης Group, σύμφωνα με τις οικονομικές εκθέσεις της, είχε αναλάβει μεγάλο αριθμό έργων από το Δημόσιο – μεταξύ άλλων, τη σίτιση ασθενών και εφημερευόντων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας επί σειρά ετών, τη διακίνηση τροφίμων σε μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Στερεά Ελλάδα, την προμήθεια ειδών κυλικείου και καντίνας στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού Φθιώτιδας, καθώς και την προμήθεια τροφίμων παιδικών σταθμών στη Λαμία.

ΕΦΕΤ και Περιφέρεια

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας τονίζει ότι για τα σχολικά γεύματα συγκεκριμένα είχε δοθεί μια λίστα από τον ΟΠΕΚΑ για τις εταιρείες με τις οποίες είχε υπογραφεί σύμβαση. «Βάσει αυτής της λίστας, ως ΕΦΕΤ είχαμε πάει και είχαμε πραγματοποιήσει ελέγχους σε όλες τις εταιρείες σε βάθος χρόνου. Δεν διαπιστώθηκε σε καμία σημαντικό πρόβλημα, παρά μόνο κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες και διευθετήθηκαν».

Από πλευράς καταγγελιών, ο επικεφαλής του Φορέα ξεκαθαρίζει πως για την περιοχή της Λαμίας, και συγκεκριμένα για τον Γιαννίτση, δεν υπήρξαν παρατηρήσεις. «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι μέσα στο 2023 και το 2024, συνολικά, από ολόκληρη την Ελλάδα, είχαμε 22 καταγγελίες που αφορούν τρόφιμα σε σχολεία, εκ των οποίων οι 14 ήταν για κυλικεία. Μόνο οι οκτώ ήταν για σχολικά γεύματα, όπου και εκεί έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, τηρήθηκαν οι διαδικασίες και δεν υπήρξε κάποιο σημαντικό πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη Γιαννίτσης Group «αφορούν μάλλον καταγγελίες σε επίπεδο Περιφέρειας».

Στο πλαίσιο αυτό, «ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στον αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, αρμόδιο για τη Δημόσια Υγεία, Χρήστο-Δημήτριο Γεωργίου, ο οποίος σημειώνει πως «τη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως και όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και τροφοδοσίας, τις ελέγχουμε ως Περιφέρεια, για το κατά πόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις ορθής λειτουργίας».

Οπως αναφέρει, τακτικοί έλεγχοι γίνονται σε αυτές τις εταιρείες όταν υπάρχει κάποια καταγγελία, ωστόσο, κατά τον ίδιο, «ο έλεγχος στην επίμαχη εταιρεία έγινε μόλις πληροφορήθηκαν για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που σχετίζονται με τη λήψη γεύματος από αυτήν». «Τα αποτελέσματα των δειγμάτων που στείλαμε, όπως ανακοινώθηκε, ήταν για σταφυλόκοκκο, ενώ περιμένουμε και κάποια επιπλέον αποτελέσματα τα οποία αφορούν καλλιέργειες από τους μαθητές» προσθέτει.

Εργαζόμενοι

Στα παραπάνω ωστόσο έρχεται να προστεθεί η επιστολή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης και των 150 εργαζομένων της, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα τραύμα στην πληττόμενη από την ανεργία περιοχή της Φθιώτιδας.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠληρώνουμε έναν μισθό τον χρόνο μόνο για ΦΠΑ στα βασικά είδη που γεμίζουν το καλάθι
Επόμενο άρθροΤέσσερα χρόνια ενάμισι κόμμα | in.gr