Επέτειοι

Από τις 27 Μαΐου έως τη 1 Ιουνίου 2024 τα μικρά βιβλιοπωλεία ολόκληρης της Ελλάδας ενώνονται και μέσα από ξεχωριστές εκδηλώσεις συμμετέχουν σε μία μεγάλη γιορτή, την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων.

Είναι έξι μέρες κατά τις οποίες όλα τα μικρά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας γιορτάζουν την ανάγνωση, με εκδηλώσεις πέρα από τα συνηθισμένα, που θα ξανασυστήσουν τα μικρά βιβλιοπωλεία στους αναγνώστες, σε κάθε γειτονιά της χώρας.

Η ιδέα έρχεται από το εξωτερικό, όπου αρκετές χώρες αφιερώνουν μία ημέρα στα μικρά βιβλιοπωλεία. Ενδεικτικά, μερικές από αυτές τις γιορτές είναι η «Independent Bookstore Day» της Αμερικής, το «Books Are My Bag» της Μεγάλης Βρετανίας, η «Bookstore Day» της Ολλανδίας, η «Love Your Bookshop Day» της Αυστραλίας, η «Authors for Indies» του Καναδά και η «NZ Bookshop Day» της Νέας Ζηλανδίας.

Το μήνυμα των εκδηλώσεων είναι τα μικρά βιβλιοπωλεία δεν είναι μόνο μαγαζιά. Είναι οι χώροι που αγαπούν οι βιβλιόφιλοι, οι χώροι που φροντίζουν για τους αναγνώστες κάθε γειτονιάς, οι χώροι που προωθούν τον πολιτισμό και την ανάγνωση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είναι αυτά που προσφέρουν ανοιχτόκαρδα τη γνώση και τις περιπέτειες που κρύβει μέσα του κάθε βιβλίο.

 

Γεγονότα

    • 1679

      Θεσμοθετείται στην Αγγλία το Habeas Corpus, που καθιερώνει την προστασία των πολιτών από την αυθαιρεσία της εξουσίας.

    • 1821

      Η πυρπόληση του τουρκικού δικρότου στην Ερεσσό

      Ο ψαριανός πυρπολητής Δημήτριος Παπανικολής πυρπολεί τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσσού στη Λέσβο. Οι Έλληνες, που ως εκείνη την ημέρα αναλογίζονταν με φόβο την άνιση αναμέτρηση με τον τουρκικό στόλο, αναθαρρούν και συνειδητοποιούν τη δύναμή τους. (Η Ναυμαχία της Ερεσσού)

    • 1855

      Υπογράφεται στο προάστιο Κανλιντζά της Κωνσταντινούπολης η πρώτη ελληνοτουρκική συμφωνία, η «Συνθήκη Εμπορίου και Ναυτιλίας». Με την ίδια συνθήκη παραχωρείται καθεστώς διομολογήσεων για τους έλληνες υπηκόους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    • 1942

      Ράινχαρτ Χέιντριχ

      Τσέχοι και Σλοβάκοι αντιστασιακοί στήνουν ενέδρα σε κεντρικό σημείο της Πράγας και τραυματίζουν σοβαρά τον αρχηγό της Γκεστάπο, Ράινχαρτ Χέιντριχ. Θα πεθάνει λίγες μέρες αργότερα. (Επιχείρηση Ανθρωποειδές)

    • 1960

      Ο τούρκος στρατηγός Τζεμάλ Γκιουρσέλ ανατρέπει με πραξικόπημα τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Τζελάλ Μπαγιάρ και τον πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, ο οποίος εκτελείται. Η χώρα θα επιστρέψει στη δημοκρατική νομιμότητα ένα χρόνο αργότερα.

    • 2010

      Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Παπανδρέου για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, γνωστό και ως Σχέδιο «Καλλικράτης». Υπέρ του νομοσχεδίου ψηφίζουν 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και τρεις ανεξάρτητοι) και «κατά» 124 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ). Η ανεξάρτητη Ντόρα Μπακογιάννη ψηφίζει «παρούσα».

    • 1774

      Φράνσις Μπόφορτ

      Φράνσις Μπόφορτ, ναύαρχος βρετανικού ναυτικού, γαλλικής καταγωγής. Δημιούργησε την κλίμακα Μποφόρ για τη μέτρηση της έντασης του ανέμου. (Θαν. 17/12/1857)

    • 1923

      Χένρι Κίσινγκερ

      Χένρι Κίσινγκερ, αμερικανός πολιτικός, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί κυβερνήσεων Νίξον. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1973. (Θαν. 29/11/2023)

    • 1933

      Ζωζώ (Ζωή) Σαπουντζάκη

      Ζωζώ (Ζωή) Σαπουντζάκη, ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Σιούξι Σιου

Σιούξι Σιου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Σούζαν Μπάλιον, αγγλίδα τραγουδίστρια. («Siouxsie and the Banshees»)

Θάνατοι

  • 1840

    Νικολό Παγκανίνι

    Νικολό Παγκανίνι, ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού. (Γεν. 27/10/1782)

  • 1910

    Ρόμπερτ Κοχ

    Ρόμπερτ Κοχ, γερμανός μικροβιολόγος, που ανακάλυψε το βάκιλο της φυματίωσης και της χολέρας. Το 1905 τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής-Φυσικής. (Γεν. 11/12/1843)

  • 1963

    Γρηγόρης Λαμπράκης

    Γρηγόρης Λαμπράκης, έλληνας βουλευτής και αγωνιστής της Δημοκρατίας. (Γεν. 3/4/1912)

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/2705

© SanSimera.gr

 

Nίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΕπίδοση ξιφών σε αξιωματικούς στο Βόλο
Επόμενο άρθροΛάρισα: Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 38χρονο που ξυλοκόπησε 44χρονη για μια θέση πάρκινγκ