Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, συνέχισε την περιοδεία της στην Κρήτη μεταβαίνοντας στον Ν. Χανίων, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Στο κλιμάκιο, υπό την ηγεσία της Υφυπουργού Παιδείας, συμμετείχαν και συνόδευσαν, καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος, η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, οι βουλευτές Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, η εκπρόσωπος της Ντόρας Μπακογιάννη Μαριάννα Μποτωνάκη, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής και Εθελοντισμού και πρόεδρος της ΔΕΕΠ Χανίων Μανώλης Φραγκάκης καθώς και η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Νόνη Δούνια.

Η κα Μακρή επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί προ μηνός κατά την παρουσία της στις εκδηλώσεις για τον Ελ. Βενιζέλο, όπου η κα Μακρή παρέστη ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η Υφυπουργός Παιδείας συνομίλησε αρκετή ώρα με τον Σεβασμιώτατο και εξέφρασε την εκτίμησή της στο ποιμαντικό έργο του καθώς και την βεβαιότητα ότι οι σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας θα βαίνουν εποικοδομητικές με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να είναι αρωγός μέσω της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

Στη συνέχεια, η κα Μακρή επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Η Υφυπουργός Παιδείας και τα μέλη του κλιμακίου συζήτησαν με τον Αντιπεριφεριάρχη και τους παρευρισκόμενους συμβούλους για θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα Χανιά. Η κα Μακρή ευχαρίστησε τον κ. Καλογερή για την φιλοξενία και για την αναλυτική ενημέρωση και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενεργό ενδιαφέρον της Αντιπεριφέρειας στα εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως οι σχολικές υποδομές, η ενίσχυση του έργου των διευθυντών εκπαίδευσης και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Στο Δημαρχείο Χανίων μετέβη, ακολούθως, το κυβερνητικό κλιμάκιο, όπου τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, μαζί με τους Αντιδημάρχους Αντώνη Βαρδάκη και Μιχάλη Τσουπάκη. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα θέματα της Παιδείας, της σχολικής στέγης και η έναρξη λειτουργίας του Πειραματικού Λυκείου Χανίων, ζήτημα για το οποίο η Υφυπουργός Παιδείας και ο Δήμαρχος Χανίων δήλωσαν, από κοινού, ότι η συνεργασία ΥΠΑΙΘΑ και Δήμου και η συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών, από πλευράς των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα αποδώσουν στην τοπική κοινωνία το πρώτο Πειραματικό Λύκειο Χανίων, που θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2024.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης ήταν ο επόμενος προορισμός στο πρόγραμμα. Τα μέλη του κλιμακίου υποδέχτηκε, στην αίθουσα της Συγκλήτου, η διοίκηση του Ιδρύματος, την οποία εκπροσωπούσαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Τεχνολογίας Κωνσταντίνος Αλκέτας – Ουγγρίνης, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Τεχνικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Αριστομένης Αντωνιάδης, η Αντιπρύτανις Οικονομικών και Ανάπτυξης Δανάη Βενιέρη και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εξωστρέφειας Φώτιος Κανέλλος.

Η Υφυπουργός Παιδείας άκουσε με ενδιαφέρον την διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης να παρουσιάζει την ιστορία, την πορεία και την προοπτική του καταξιωμένου Ιδρύματος και τόνισε ότι η Κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ δίνουν προτεραιότητα στα περιφερειακά Πανεπιστήμια με χρηματοδοτικά εργαλεία και μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ισχυροποίηση, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ΑΕΙ στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.

Τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου επισκέφτηκαν και το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελ. Βενιζέλος, στην Χαλέπα Χανίων, όπου η κα Μακρή συνάντησε, ξανά, με μεγάλη χαρά, τον Γενικό Διευθυντή Νίκο Παπαδάκη και τους συνεργάτες του, που της είχαν χαρίσει μια εξαιρετική εμπειρία ξενάγησης στην κατοικία του Εθνάρχη, τον περασμένο Μάρτιο. Στην δεύτερη αυτή επίσκεψη, την Υφυπουργό Παιδείας συνόδευε η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, η οποία, ως η καθ΄ ύλην αρμόδια, προσέδωσε άλλη διάσταση στην συζήτηση για το Μουσείο – Οικία Ελ. Βενιζέλου ως φορέα πολιτισμού, με τις γνώσεις και την ευθύνη της θέσης της.

Το πρόγραμμα του κλιμακίου συνεχίστηκε στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη. Ο ιδρυτής του Μουσείου Γιάννης Γαρεδάκης καλωσόρισε, ξανά, την κα Μακρή και, για πρώτη φορά, την Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού στις εγκαταστάσεις του, μοναδικού στην Ελλάδα, Μουσείου που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην τέχνη της Τυπογραφίας.

Οι κυρίες Μακρή και Δουνδουλάκη συνεχάρησαν τον εμπνευστή του Μουσείου Τυπογραφίας για τον σπουδαίο χώρο πολιτισμού που δημιούργησε εξολοκλήρου με ίδιους πόρους και επιβράβευσαν την ιδιωτική πρωτοβουλία αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και την ανάγκη στήριξης ανάλογων πρωτοβουλιών που προάγουν τον πολιτισμό και την παιδεία.

Το πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων της Επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου Υφυπουργού Παιδείας ολοκληρώθηκε με συνάντησή της με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλη Καρτσωνάκη, την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Χρύσα Τερεζάκη, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Μανώλη Χριστοδουλάκη και στελέχη εκπαίδευσης του νομού. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα και η Υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ειλικρινή και γόνιμη επικοινωνία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, που επιδιώκει να ενισχύει με την φυσική της παρουσία και την άμεση ανταλλαγή απόψεων.

Πριν αποχωρήσει απο την Κρήτη, η Υφυπουργός Παιδείας παραβρέθηκε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων παρουσία στελεχών εκπαίδευσης, του Προέδρου της ΔΕΕΠ Χανίων Μανώλη Φραγκάκη και κομματικών στελεχών.

Προηγούμενο άρθρο«Πράσινο» πάρτι και στο πούλμαν του Παναθηναϊκού
Επόμενο άρθροΕΟΦ: Προειδοποίηση για ενέσιμο διάλυμα λιποδιάλυσης που κυκλοφορεί χωρίς έγκριση