Η διαρροή χιλιάδων emails αποδήμων από δημόσια αρχή προς ιδιώτες και κομματικά στελέχη του κυβερνώνοντος κόμματος οδήγησε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων να ρίξει βαρύ πρόστιμο ύψους 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών «για παραβάσεις των άρθρων 5, 25, 30, 32 και 33 του ΓΚΠΔ».

Διαπιστώθηκε ότι «αρχείο με προσωπικά δεδομένα του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων εξωτερικού για τις εκλογές του Ιουνίου 2023, για το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνος επεξεργασίας, και για το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει καμία απολύτως περίπτωση διαβίβασής του σε αποδέκτες εκτός υπουργείου,  διακινήθηκε εκτός του υπουργείου».

Πριν και μετά την απόφαση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούσαν την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, ενεργοποιώντας «μηχανισμούς κρίσης» για τη διαχείριση του φλέγοντος ζητήματος.

«Μια υπόθεση όταν ήμουν υποψήφια βουλευτής και όχι υπουργός Εσωτερικών»

Η υπουργός σε σημερινή της τηλεοπτική εμφάνιση αναφέρθηκε στην υπόθεση, βγάζοντας από το κάδρο την ίδια.

«Εντοπίστηκαν ελλείψεις στις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προστασίας των δεδομένων»

«Μου ζητούν να παραιτηθώ για μία υπόθεση που έγινε όταν ήμουν υποψήφια βουλευτής και όχι υπουργός Εσωτερικών» ανέφερε (ΣΚΑΪ) αρχικά και συντονισμένη με τη γραμμή της ανακοίνωσης του ΥΠΕΣ πρόσθεσε πως «πλέον έχει αποδειχθεί ότι η ιστορία των περιβόητων email δεν έχει καμία σχέση ούτε με την επιστολική ψήφο ούτε με τις εκλογικές διαδικασίες αυτές καθαυτές».

Κατά τον έλεγχο που διενήργησε η Αρχή στο υπουργείο Εσωτερικών «εντοπίστηκαν ελλείψεις στις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προστασίας των δεδομένων, πλημμέλειες στη διερεύνηση του περιστατικού καθώς και μη τεκμηριωμένες ανακοινώσεις των συνθηκών του περιστατικού. Τέλος, διαπιστώθηκαν ελλείψεις και ανακρίβειες στο περιεχόμενο των σχετικών τηρούμενων αρχείων δραστηριοτήτων», με την υπουργό να μην τοποθετείται σχετικά.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη ο 32χρονος κατάδικος που το έσκασε από το νοσοκομείο Φιλιατών
Επόμενο άρθροΛογικό είναι να θέλει η Μαρίνα να χρησιμοποιεί το επώνυμό της μετά το διαζύγιο