Ραντεβού με την ιστορία έχει απόψε ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πειραιά αναζητά το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο τόσο για την ίδια όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο στον τελικό του Europa Conference League, που θα διεξαχθεί στις 22:00 (MEGA, Cosmote Sport 1) στην Opap Arena κόντρα στη Φιορεντίνα.

Στην «Opap Arena», «ΑΕΚ Arena» για τις… ανάγκες της UEFA, η ομάδα του Μεντιλίμπαρ μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των οπαδών της απέναντι στους «βιόλα», που φιλοδοξούν να κατακτήσουν επί ελληνικού εδάφους το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας τους και πρώτο μετά το 1961.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι και να κάνουμε αυτό που κάναμε και φτάσαμε μέχρι εδώ. Θα ήταν λάθος να αλλάξουμε κάτι. Αυτή είναι η διαφορά, ότι είναι το τελευταίο παιχνίδι αλλά θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όπως και τα άλλα παιχνίδια» υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ναι, έχω αποφασίσει για το πλάνο μας εφόσον δεν μεσολαβήσει κάτι. Η σεζόν ήταν Μαραθώνιος. Έχουμε περάσει από πολλές στιγμές, είχαμε μόνο ένα κακό παιχνίδι. Γυρίσαμε όλη την Ευρώπη, παίξαμε δύο αντιπάλους που δεν ήμασταν το φαβορί, μπορούμε να το περιγράψουμε ως έναν μαραθώνιο και τώρα βρισκόμαστε εδώ, στο τέλος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από μία αποτυχημένη εκκίνηση στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός άλλαξε τεχνικούς τρεις φορές την τρέχουσα σεζόν, ωστόσο βρήκε σταθερότητα και αποτελέσματα μετά την άφιξη στον πάγκο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τον Φεβρουάριο.

Ο Ισπανός προπονητής, νικητής του Europa League με τη Σεβίλλη το 2023, έχει μεταμορφώσει το πρόσωπο της ομάδας.

Ο Ολυμπιακός θα υπολογίζει ιδιαίτερα στον Μαροκινό επιθετικό Αγιούμπ Ελ Κάαμπι, ο οποίος έλαμψε ιδιαίτερα στα ημιτελικά με πέντε γκολ κόντρα στην Άστον Βίλα (4-2, 2-0), φτάνοντας συνολικά τα 10 στη διοργάνωση και στη θέση του πρώτου σκόρερ.

Η Φιορεντίνα, η οποία ήταν φιναλίστ και την περασμένη σεζόν, (ηττήθηκε με 2-1 από την Γουέστ Χαμ στην Πράγα), θα μπορούσε να δώσει λάμψη σε μία μέτρια σεζόν καθώς βρίσκεται στην 8η θέση της Serie A πριν από τον τελευταίο της αγώνα, στις 2 Ιουνίου κόντρα στην Αταλάντα.

«Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που φτάσαμε στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι λόγος χαράς, αποτέλεσμα τριών υπέροχων χρόνων δουλειάς. Επιστρέψαμε στον τελικό, δεν ήταν εύκολο, αλλά θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, γιατί η Φιορεντίνα δεν έχει κατακτήσει τρόπαιο εδώ και μερικά χρόνια», δήλωσε ο προπονητής Βιντσέντζο Ιταλιάνο, ο οποίος θα αποχωρήσει από τον σύλλογο στο τέλος της σεζόν.

Πιθανές συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντλίμπαρ): Τζολάκης, Ρονινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Τσικίνιο, Ιμπόρα, Έσε, Ποντένσε, Ελ Κααμπί, Φορτούνης

Φιορεντίνα (Βιτσέντζο Ιταλιάνο): Τερατσιάνο, Ντοντό, Μαρτίνες Κουάρτα, Μιλένκοβιτς, Μπιράγκι, Μαντραγκόρα, Μποναβεντούρα, Γκονσάλες, Μπελτράν, Κουαμέ Μπελότι

Πως έφτασαν στον τελικό οι δύο φιναλίστ:

Ας πάμε όμως να δούμε πώς έφτασαν στον τελικό οι δύο φιναλίστ:

Ολυμπιακός

3ος προκριματικός γύρος Europa League

Ολυμπιακός-Γκενκ 1-0, 1-1

 

play-offs Europa League

Ολυμπιακός-Τσουκαρίτσκι 3-0, 3-0

 

1ος ΟΜΙΛΟΣ

1η αγωνιστική – 21 Σεπτεμβρίου

Ολυμπιακός-Φράιμπουργκ 2-3

 

2η αγωνιστική – 5 Οκτωβρίου

Τόπολα-Ολυμπιακός 2-2

 

3η αγωνιστική – 26 Οκτωβρίου

Ολυμπιακός-Γουέστ Χαμ 2-1

 

4η αγωνιστική – 9 Νοεμβρίου

Γουέστ Χαμ-Ολυμπιακός 1-0

 

5η αγωνιστική – 30 Νοεμβρίου

Φράιμπουργκ-Ολυμπιακός 5-0

 

6η αγωνιστική – 14 Δεκεμβρίου

Ολυμπιακός-Τόπολα 5-2

 

play-offs Conference League

Ολυμπιακός-Φερεντσβάρος 1-0,1-0

 

Φάση των «16»

Ολυμπιακός-Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-4,6-1

 

 

Προημιτελικά

Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε 3-2, 0-1 /3-2 στα πέναλτι)

 

 

Ημιτελικά

Άστον Βίλα-Ολυμπιακός 2-4, 0-2

 

 

Φιορεντίνα

playoffs

Ραπίντ Βιέννης-Φιορεντίνα 1-0, 0-2

6ος ΟΜΙΛΟΣ

1η αγωνιστική – 21 Σεπτεμβρίου

Γκενκ-Φιορεντίνα 2-2

 

2η αγωνιστική – 5 Οκτωβρίου

Φιορεντίνα-Φερεντσβάρος 2-2

3η αγωνιστική -26 Οκτωβρίου

Φιορεντίνα-Τσουκαρίτσκι 6-0

 

4η αγωνιστική – 9 Νοεμβρίου

Τσουκαρίτσκι-Φιορεντίνα 0-1

5η αγωνιστική – 30 Νοεμβρίου

Φιορεντίνα- Γκενκ 2-1

 

6η αγωνιστική – 14 Δεκεμβρίου

Φερεντσβάρος-Φιορεντίνα 1-1

 

Φάση των «16»

Μακάμπι Χάιφα-Φιορεντίνα 3-4,1-1

 

 

Προημιτελικά

Βικτόρια Πλζεν-Φιορεντίνα 0-0, 0-2

 

 

Ημιτελικά

Φιορεντίνα-Μπριζ 3-2, 1-1

 

Η χρηματιστηριακή αξία των δύο φιναλίστ

Οι δύο φιναλίστ, ο Ολυμπιακός και η Φιορεντίνα «γεννήθηκαν» με ένα χρόνο διαφορά. Πρώτα οι «Ερυθρόλευκοι», το 1925 και την επόμενη χρονιά, 1926, οι «Βιόλα», αθροίζοντας συνολικά 197 χρόνια ιστορίας στον τελικό του Europa Conference League.

Ένας τελικός με συνολική αξία 358,25 εκατομμύρια ευρώ, όσο κοστολογούνται οι δύο φιναλίστ, σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα transfermarkt: στα 109,85 εκατομμύρια ευρώ ο Ολυμπιακός, στα 248,40 εκατομμύρια ευρώ η Φιορεντίνα.

Ο Ολυμπιακός έχει 27 έτη μέσο όρο ηλικίας, η Φιορεντίνα 25,9, με πολλούς ξένους στο ρόστερ τους (23 ο Ολυμπιακός και 14 η Φιορεντίνα), αλλά και διεθνείς (10 και 7 αντίστοιχα).

Οι «βιόλα» έχουν την καλύτερη επίθεση-μαζί με τη Μπριζ- (από 25 γκολ) στο Europa Conference League αυτή τη σεζόν, στο δρόμο προς τον τελικό. Στην Πράγα έγινε η πρώτη ομάδα που θα συμμετάσχει και στους τέσσερις μεγάλους τελικούς συλλόγων της UEFA, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Ο Βιντσέντζο Ιταλιάνο χρησιμοποίησε το Europa Conference League για να βρει το καταλληλότερο σύστημα για την ομάδα του και τελικά κατέληξε στο 4-2-3-1. Οι «Βιόλα» λατρεύουν να δημιουργούν από την άμυνα, να παίζουν ποδόσφαιρο με επιθετικό πνεύμα και να έχουν πολλούς δημιουργικούς παίκτες για να υποστηρίξουν τον μοναχικό επιθετικό τους.

Ο 46χρονος προπονητής, γεννημένος στη Καρλσούρη από Σικελούς γονείς, εντυπωσιάζει με τη δημιουργικότητά του στην ιταλική Serie A. Οι Ιταλοί τον γνώρισαν για τα καλά, μετά την επιτυχία του με τη Σπέτσια (2019-2021), από την οποία έφτασε στη Φιορεντίνα. Αυτή είναι η τελευταία του σεζόν στον πάγκο της Φιορεντίνα.

Πορτογαλική σφυρίχτρα σε τελικό μετά από 22 χρόνια

Η Πορτογαλία θα έχει μετά από 22 χρόνια θα έχει διαιτητή σε τελικό διοργάνωσης συλλόγων της UEFA.

Ο Αρτούρ Σοάρες Ντίας έχει οριστεί για τον τελικό του Conference League. Ο 44χρονος, γεννημένος στο Πόρτο, θα έχει βοηθούς του τους Πάουλο Σοάρες και Πέδρο Ριμπέιρο, ενώ ο Τιάγκο Μαρτίνς, ο οποίος θα είναι και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024, θα είναι ο υπεύθυνος του VAR.

Ο Σοάρες Ντίας, που ήταν ήδη στο Euro 2020, θα υπολογίζει επίσης στους Σουηδούς Γκλεν Νίμπεργκ ως τέταρτο διαιτητή και Μαχμπόντ Μπέιτζι ως εφεδρικούς βοηθούς, ενώ ο Τιάγκο Μαρτίνς θα έχει την υποστήριξη των Γερμανών Κριστιάν Ντίνγκερτ και Μάρκο Φριτζ.

Αυτός θα είναι ο πέμπτος τελικός ευρωπαϊκών συλλόγων με Πορτογάλους διαιτητές, αφού οι Αντόνιο Καρίδο και Πέδρο Προένκα διαιτήτευσαν τους τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League το 1979/80 και το 2011/12, αντίστοιχα, και τον Βίτορ Περείρα στον τελικό του Κυπέλλου UEFA 2001/02 και το 2001 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Ο Αρτούρ Σοάρες Ντίας, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού, την τρέχουσα σεζόν έχει «σφυρίξει» σε 26 αγώνες στην Πορτογαλία, διοργανώσεις της UEFA και το ντέρμπι στην ελληνική Super League ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό (1-1) στις 17/9/2023.

Πρώτος ευρωπαϊκός τελικός στην Opap Arena

Η «Opap Arena», «ΑEK Arena» για τις…ανάγκες της UEFA, άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2022, βρίσκεται στη θέση του σταδίου «Νίκος Γκούμας», το οποίο ήταν έδρα της ΑΕΚ Αθηνών από το 1930 αλλά υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια ενός σεισμού το 1999.

Με χωρητικότητα άνω των 30.000, το νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια φιλοξενεί τους εντός έδρας αγώνες της Ελλάδας καθώς και φυσικά της ΑΕΚ.

Καθώς το γήπεδο της ΑΕΚ είναι ολοκαίνουργιο και δεν λειτούργησε ποτέ από την Ένωση σε διεθνές πλαίσιο, η UEFA θα παράσχει τεχνογνωσία. Ως προϋπόθεση για την επιβεβαίωση του ραντεβού, είχε προστεθεί μια περίοδος παρακολούθησης έως τον Νοέμβριο του 2023 σε αγώνες που έπαιξε η ΑΕΚ και η Ελλάδα.

Η «Eden Arena», έδρα της Σλάβια Πράγας, φιλοξένησε τον περσινό τελικό της διοργάνωσης (Φιορεντίνα-Γουέστ Χαμ 1-2), ενώ ο πρώτος τελικός του UEFA Europa Conference League έγινε στα Τίρανα (Αλβανία), με τη Ρόμα νικήτρια (1-0) επί της Φέγενορντ.

Μπόνους 2 εκατ. ευρώ περιμένει τον νικητή

Οι φιναλίστ του τελικού του Europa Conferene League έχουν εξασφαλίσει από 3 εκατομμύρια ευρώ με τη συμμετοχή τους στον αποψινό τελικό στην Πράγα, χάρη στην πρόκρισή τους από τα ημιτελικά της διοργάνωσης, εκτός φυσικά από τα χρήματα που εισέπραξαν από τη διαδρομή τους συνολικά.

Επιπλέον, η ομάδα που θα επικρατήσει σήμερα (29/5) θα βάλει στα ταμεία της άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ.

To τρόπαιο

Το τρόπαιο του Europa Conference League έχει ύψος 57,5 εκατοστά και βάρος 11 κιλά. Αποτελείται από 32 εξαγωνικές ράχες – μία για κάθε ομάδα στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης που «στρίβουν» και καμπυλώνονται από τη βάση.

Η νικήτρια εξασφαλίζει μια θέση στη φάση του ομίλου του UEFA Europa League 2024/25.

Γιγαντοοθόνες σε δύο σημεία στον Πειραιά για τον τελικό του Ολυμπιακού

Δύο γιγαντοοθόνες θα τοποθετήσει ο δήμος Πειραιά σε ισάριθμα σημεία στην πόλη για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον τελικό του Conference League οι οπαδοί του Ολυμπιακού που δεν έχουν εισιτήριο.

Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:

1. Πλατεία Κοραή, Πειραιάς
2. Πλατεία «Γεωργίου Γεννηματά» (Καμίνια)

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι δημοσκοπήσεις δεν τους τα λεν καλά, χάνονται ψήφοι και δεν πάνε πουθενά, η κοινωνία θύμωσε και όλα είναι ανοιχτά
Επόμενο άρθρο«Κόλλησαν» οι επιστροφές φόρου λόγω IBAN – Η ΑΑΔΕ ψάχνει 130.000 φορολογούμενους