Η πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει σήμερα (29/5) 42,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας – ένας όγκος που προσεγγίζει τα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Να σημειωθεί ότι, το τελευταίο διάστημα, η νορβηγική κρατική εταιρεία ενέργειας Equinor έχει πάρει τα ηνία από τη ρωσική Gazprom στην τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Equinor πλέον έχει φτάσει να προμηθεύει την ΕΕ με πάνω από το 20% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που χρειάζεται το μπλοκ, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που άρχισαν να κλείνουν οι στρόφιγγες της τροφοδοσίας από την ρωσική κρατική Gazprom.

Οι κορυφαίοι προμηθευτές της Ευρώπης

Η Νορβηγία συνολικά προμηθεύει την ΕΕ με το 30% των ποσοτήτων που χρειάζεται το μπλοκ. Οι δύο αγωγοί της ρωσικής εταιρείας, ο Nord Stream 1 και ο Nord Stream 2, έπαψαν ουσιαστικά να λειτουργούν μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, τις κυρώσεις της Δύσης και μετά από δολιοφθορά.

Η Gazprom είχε φτάσει να καλύπτει το 35% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο, θέση που τώρα ουσιαστικά καταλαμβάνει η Equinor.

Από τα 109 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εξήγαγε η Νορβηγία στην Ευρώπη πέρυσι – αρκετά για να τροφοδοτήσουν τη Γερμανία μέχρι το 2026, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg – περίπου τα δύο τρίτα διατέθηκαν στην αγορά και πωλήθηκαν από την Equinor στην ΕΕ.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑυτή είναι η φανέλα με την οποία θα παίξει ο Ολυμπιακός στον τελικό του Conference League
Επόμενο άρθροΣτους ρυθμούς του μεγάλου τελικού ο Πειραιάς!