Ζεστό χρήμα 1,408 δισ. ευρώ διαθέτει στα ταμεία της ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πρόκειται για τη διαθέσιμη ρευστότητα του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν το 2023 το αντίστοιχο μέγεθος ήταν στο 1,311 δισ. και το 2022 στο 1,492 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση του ομίλου στους αναλυτές, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους, το ρευστό στα συρτάρια… της εισηγμένης διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Εγγύηση

Το μέγεθος αυτό, σύμφωνα με αναλυτές και στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι ένα από τα κεντρικά κριτήρια που εξετάζουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.

Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παρατηρούν οι ίδιες πηγές, μαγνητίζει με το ζεστό ταμείο τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση κι άλλων έργων που πρόκειται να διεκδικήσει στο άμεσο μέλλον. Η ρευστότητα λειτουργεί στην πραγματικότητα ως εγγύηση για τους δανειστές και χρηματοδότες επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πώς το 1,4 δισ. δεν αφορά μεγάλα projects που υλοποιεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αυτήν την περίοδο. Όπως για παράδειγμα το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΒΟΑΚ από τα Χανιά έως το Ηράκλειο της Κρήτης (κέρδισε πρόσφατα τον διαγωνισμό), το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό (είναι σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες) και η παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Τα προαναφερόμενα έργα είναι εξασφαλισμένα από χρηματοδοτήσεις.

Και φυσικά το 1,4 δισ. ευρώ αξιοποιείται για να ξεκλειδώσει κι άλλες τραπεζικές κάνουλες σε νέα έργα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πώς η διαθέσιμη ρευστότητα, είναι ένας και από τους λόγους τους οποίους επικαλείται ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Περιστέρης όταν συχνά, πυκνά μιλά για εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει μπροστά του ο όμιλος.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Αναλυτές σημειώνουν πώς τα ταμειακά διαθέσιμα του 1,4 δισεκ. ευρώ είναι πολύ πιθανό να διπλασιαστούν στη διάρκεια του 2024. Μπορεί να αγγίξουν τα 2,5 με 3 δισ. ευρώ.

Η επίδοση αυτή μπορεί να επιτευχθεί αν καρποφορήσει το deal για την πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, εταιρείας μέλους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με τα σενάρια που κάνουν χρηματιστηριακές και άλλοι οίκοι ο όμιλος μπορεί να αυξήσει κατά το προαναφερόμενο ποσό τα ταμειακά του διαθέσιμα καθώς τόσο είναι το μέρος του τιμήματος που θα βάλει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο συρτάρι της.

Αν φυσικά πουληθεί η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα μεγέθη που κυκλοφορούν στην αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 37,3% της ΤΕΝΕΡΓ.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαιρός σήμερα: Καύσωνα διαρκείας φέρνει ο Ιούνιος
Επόμενο άρθροΤρελή πορεία ΙΧ στη Λ. Συγγρού – «Μπήκε» σε καφετέρια