Το βιβλίο «Βασίλισσα Σοφία των Ελλήνων» του Νίκου Παπακωνσταντίνου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Φερενίκη» θα παρουσιαστεί στο Βόλο σημερα Παρασκευή 31 Μαίου 2024 στις 8 το βράδυ στην Εξωραίστική Λέσχη Βόλου (Ι.Καρτάλη 3 –Πολυμέρη) σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση με τη διοργάνωση των εκδόσεων «Φερενίκη».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν : Μιμή Ντενίση – ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, Χρήστος Ζαμπούνης – εκδότης, συγγραφέας καθώς και ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Παπακωνσταντίνου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κώστας Σταματόπουλος «…. Αν κάτι οφείλουμε να συγκρατήσομε από τη Βασίλισσα Σοφία, και το οποίο πλήρως δικαιολογεί το ότι φέρει το όνομα της μία από τις μεγαλύτερες λεωφόρους των Αθηνών, δεν είναι ούτε το νοσοκομείο των Παίδων που ίδρυσε, ούτε ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Ελληνίδων, πρόδρομος του ΠΙΚΠΑ. Είναι η αγάπη της για το πράσινο και η έμπρακτη και τόσο πρωτοποριακή αφοσίωση της όχι μόνον να «πρασινίσει» η άδενδρη μέχρι τότε ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και να ενσταλάξει και να καλλιεργήσει την αγάπη για τα δένδρα στην νέα γενιά, ξεκινώντας από τους μαθητές των σχολείων. Με δική της παρότρυνση, η Ιερά Σύνοδος της ελλαδικής Εκκλησίας αποτεινόμενη στο πλήρωμα ανακοινώνει ότι η φροντίδα και ο σεβασμός του πράσινου αποτελεί υποχρέωση των Χριστιανών, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρώτη. Με εντολή επίσης αλλά και έμπρακτη υποστήριξη της Σοφίας (συνεπικουρούμενης από τον βασιλόπαιδα Νικόλαο) οι αθηναϊκές οδοί πλαισιώνονται με νεραντζιές και οι λεωφόροι με πιπεριές, ενώ στις όχθες του Ποδονίφτη σχεδιάζεται μητροπολιτικό πάρκο έκτασης 800 στρεμμάτων. Δεντροφυτεύονται ο Αρδηττός, η κοίτη του Ιλισού, ο λόφος του Φιλοπάππου, οι έρημες τότε πλαγιές πέραν του Ιλισού, υπόλειμμα των οποίων είναι το σημερινό άλσος Ιλισίων.
Θεσπίζεται τέλος η «σχολική πράσινη εορτή», η οποία ξεκινά κάθε χρόνο με τη φύτευση μικρού αριθμού δένδρων από κάθε μαθητή που καθίσταται υπεύθυνος για την ανάπτυξη τους, εορτή στην οποία συνήθως ήταν παρούσα η ίδια η βασίλισσα. …».
Ο Κώστας Σταματόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία, Γεωγραφία και Αρχαιολογία στη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ βυζαντινής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Εκτός της διδακτορικής του διατριβής έργα του είναι: – “Τομές στη νεοελληνική αγωνία”, Δόμος 1988. – “Βήματα στα πάτρια Κωνσταντινουπόλεως”, Δόμος β΄εκδ. 1992. – “Μαθήματα βαλκανικής ιστορίας”, Δόμος 1995. – “Η τελευταία αναλαμπή. Η Κωνσταντινουπολίτικη Ρωμιοσύνη στα χρόνια 1948-1955”, Δόμος 1996 καθώς και πολλές μελέτες. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Γενεύης και της Θεσσαλονίκης, στην Ανώτατη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας, στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης της Σχολής Δημοσίας Διοικήσεως κ.ά.
Προηγούμενο άρθροΙβάν Σαββίδης, ο ασπρόμαυρος καβαλάρης
Επόμενο άρθροΚινηματογραφικές προβολές για μικρούς και μεγάλους στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς