Μειώνεται

Να είναι το μοναδικό παράδοξο της προεκλογικής περιόδου; Κι αν ναι, τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσει η κάλπη της 9ης Ιουνίου; Αναφέρομαι στο εύρημα τριών ερευνών, της Metron Analysis, της Marc και της Pulse – η πρώτη του Mega, η δεύτερη του ΑΝΤ1 και η Τρίτη του Σκάι. Ποιο είναι; Η μείωση του εκλογικού ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου – 1,4% έδειξε η πρώτη, 0,3% έδειξε η δεύτερη και 0,5% παρουσίασε η τρίτη. Καταλαβαίνετε ότι όλες εκείνες οι … χαρωπές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, πως η Νέα Δημοκρατία παίζει με 33% plus κι ούτε λίγο – ούτε πολύ το «ματσάκι το έχει καθαρίσει από τα αποδυτήρια» πάνε περίπατο!

Εγινε σβούρα

Κρατήστε, λοιπόν, την τάση – τα ποσοστά είναι σε δεύτερη μοίρα κι η κάθε εταιρεία δίνει τα δικά της. Κι η τάση είναι πτωτική. Γι΄ αυτό κι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκη δίνει πέντε συνεντεύξεις την ημέρα και κάνει και δέκα επισκέψεις – δεν γνωρίζεις που θα εμφανιστεί την επόμενη ώρα. Κάτι σαν «Κασσελάκης της Νέας Δημοκρατίας». Σβούρα….

Η αποχή;

Λογικό είναι διότι η κατάσταση δεν εξελίσσεται κατά τας επιθυμίας του Μεγάρου Μαξίμου. Διότι πρέπει να απαντηθούν και γρίφοι, έστω και υπό την μορφή σεναρίων. Πχ το θέμα της αποχής. Πόση θα είναι και ποιους θα πλήξει περισσότερο. Φαίνεται πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων φέρεται διατεθειμένη να δώσει τιμωρητική ή εν πάση περιπτώσει ψήφο δυσαρέσκειας.

Η Νέα Δημοκρατία

Σ΄ αυτή την περίπτωση την «μερίδα του λέοντος» έχει η Νέα Δημοκρατία. Διότι αυτή είναι στην κυβέρνηση. Κι όποιος κυβερνά δυσαρεστεί περισσότερο απ΄ αυτόν που αντιπολιτεύεται. Πόσο μάλλον που στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει το δίλημμα της κυβερνησιμότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Από την άλλη πλευρά όλες οι τελευταίες έρευνες είναι θετικές για την Κουμουνδούρου. Οι περισσότερες δείχνουν σαφή άνοδο. Όμως και σ΄ αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι αντιμέτωπος με δύο ντεσαβαντάζ. Πρώτον, οι διασπάσεις των προηγούμενων μηνών του στέρησαν ένα μέρος από τον σκληρό του πυρήνα. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Και δεύτερον, είναι ανοικτό το ερώτημα αν θα προσέλθουν στην κάλπη τα λεγόμενα «νέα κοινά» που έχουν γοητευτεί από τον κ. Στέφανο Κασσελάκη. Εξ αυτού του λόγου προκύπτει και το μεγάλο εύρος στην διακύμανση των ποσοστών του από ορισμένες δημοσκοπικές εταιρείες. Με βάση όμως τα μέχρι στιγμής ευρήματα είναι πως η τάση του είναι ανοδική.

Φουλ επίθεση!

Γι΄ αυτό κι έχει αρχίσει το «σκληρό ροκ». Και μ΄ αυτό θα πάμε μέχρι και την μεθεπόμενη Κυριακή. Η τακτική των τελευταίων ημερών, όπως διαφαίνεται από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς και το εν γένει σύστημα του νεοκλασικού της Ηρώδου του Αττικού, είναι «φουλ επίθεση» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Κασσελάκη και στο «στόχαστρο» τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Μάλιστα η επιθετική τακτική – δηλαδή «πίεση» στη «μεγάλη περιοχή»… – επισκιάζει ακόμη και θετικές αναφορές της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι επικεφαλής

Αυτή την τακτική την έχουν πάρει … επ΄ ώμου, οι δύο υπουργοί Επικρατείας οι κκ Μάκης Βορίδης και Ακης Σκέρτσος. Κι εκτείνεται από την περιουσιακή του κατάσταση, τις οικονομικές οικογενειακές του εκκρεμότητες μέχρι το αν και πόσο αλαζονικός είναι. Τέτοια ένταση υπάρχει! Και στη διάρκεια των επόμενων ημερών θα απογειωθεί!

Κι η «Δεξιά της Δεξιάς»;

Από την άλλη πλευρά δεν νομίζω ότι η επίθεση στα «Δεξιά της Δεξιάς» – στην προηγούμενη φάση – απέφερε σοβαρά αποτελέσματα. Υπάρχει βέβαια μία πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών της «Ελληνικής Λύσης» αλλά και γενικότερα υπάρχει αρκετή ασάφεια στην «περιοχή» και δεν φαίνεται η Νέα Δημοκρατία να έχει προσποριστεί σοβαρά οφέλη. Όπως μου έλεγε πολύπειρος κεντροδεξιός φίλος μου «εσείς δεν γνωρίζετε τι σημαίνει να έχει διαρραγεί ψυχικά η βάση του κόμματος»! Ξέρετε, πρόκειται γι΄ αυτήν που παρά τις εκκλήσεις δεν κινητοποιείται….

Όλα τα είχαμε…

Εν τω μεταξύ όπως είναι γνωστό οι αμερικανοί – όταν θέλουν… – είναι μαρτυριάρηδες. Πολύ μαρτυριάρηδες! Πάρτε επί παραδείγματι την περίπτωση του τηλεοπτικού δικτύου CBS, που αποκάλυψε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας (και της Ιταλίας) και των Ηνωμένων Πολιτειών για να προωθούνται προς τα εδώ λατίνοι μετανάστες που καταφεύγουν στις ΗΠΑ. Προκειμένου να αποθαρρυνθούν να περνούν τα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ.

Διάψευση, αλλά…

Εγινε χαμός! Αναψαν τα τηλέφωνα, αυξήθηκε η κατανάλωση … υπογλώσσιων χαπιών και πάει λέγοντας. Και βγήκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης κι έκανε λόγο για «ψευδές δημοσίευμα». Επειδή όμως το CBS δεν καλαμπουρίζει με τα ρεπορτάζ του, πριν το δημοσιεύσει απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε την γνώμη της. Αλλά μάλλον χτύπησε σε τοίχο. Εσεις τώρα ποιον πιστεύετε; Η απάντηση είναι το … homework του σαββατοκύριακου! Διότι υπάρχει ο κίνδυνος μόλις έφυγε το «μακεδονικό» από τα προσκήνιο να προκύψει έτερο θέμα που συγκλονίζει τη «Δεξιά της Δεξιάς». Πάνω που ο πρόεδρος επιχειρεί να σαγηνεύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους….

Βras de fair Βαρουφάκη – Χαρίτση

Τώρα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξελίσσεται ένα ιδιότυπο bras de fair μεταξύ της «Νέας Αριστεράς» και του ΜΕΡΑ25. Φαίνεται πως ο εκλογικός σχηματισμός του οποίου ηγείται ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης είναι – τουλάχιστον δημοσκοπικά – «εφτάψυχος»! Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν το ΜΕΡΑ25 να έχει κατορθώσει να διεκδικεί την έδρα. Αντιθέτως η «Νέα Αριστερά» φαίνεται να υστερεί. Πάντως δεν έχει κριθεί το «παιχνίδι» μεταξύ των σχηματισμών. Και έκπληξη είναι η ανάταση του σχηματισμού του κ. Βαρουφάκη!

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓραφεία τελετών: Λένε «όχι» στις κηδείες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες – Γιατί είναι «παράνομες»;
Επόμενο άρθροΜαρίνα Σπανού: Ήταν σχολείο ο δρόμος, είχα την άγνοια που προκαλεί το εφηβικο θράσος