Σαφείς προειδοποιήσεις, για τους κινδύνους που συνεπάγεται ενδεχόμενος μελλοντικός νέος δημοσιονομικός εκτροχιασμός, απεύθυνε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα.

«Μπορούμε να κρατήσουμε τον έλεγχο στα δημοσιονομικά, δε θα ακολουθήσουμε τις τρέλες του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιονδήποτε άλλων, που ουσιαστικά μας προτείνουν να γυρίσουμε στα Μνημόνια μοιράζοντας αλόγιστα χρήματα. Δεν είμαι φυσικά σίγουρος ότι θα έχουμε δεύτερη φορά Μνημόνια. Δεν πρόκειται να μας ανεχθούν στην Ευρώπη. Θα βγούμε από την Ευρώπη από την πίσω πόρτα», προειδοποίησε.

Οι παραπάνω αναφορές του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών έγιναν, στην απάντηση που έδωσε, στο ερώτημα για το ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία.

Ως σημαντικότερο κίνδυνο παρουσίασε το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, που αν και έχει βελτιωθεί «έχει ακόμα δρόμο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της Κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας από εισαγωγέας, που είναι τώρα, κάτι που θα αποτελέσει «τεράστια δομική αλλαγή για την χώρα μας».

Εξαγωγές

Επίσης, τόνισε ότι θετικά είναι τα μηνύματα από τις εξαγωγές, καθώς πάνω από έξι διαφορετικοί κλάδοι συμβάλλουν πλέον σε αυτό το κομμάτι, ενώ έχει βελτιωθεί η ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών. «Η χώρα μας είναι ακόμα μακριά στο θέμα των επενδύσεων», παραδέχθηκε ο κ. Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος για πρώτη φορά είναι κωδικοποιημένος και διαθέσιμος ηλεκτρονικά.

Μικρότερος είναι, σύμφωνα με τον κ Θεοχάρη, ο κίνδυνος από την ακρίβεια, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι «τα συσσωρευμένα μέτρα επιτέλους έπιασαν», ενώ χαρακτήρισε ακόμα πιο ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έπεσε στο 2,3%.

Φορολογία

Σε ότι αφορά στο φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Θεοχάρης παραδέχθηκε ότι εισπράττει κάποια παράπονα, κυρίως από αυτούς, που «είχαν συνηθίσει να είναι στο απυρόβλητο και δεν περίμεναν ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει τόσο γρήγορα μετά τις εκλογές». Σημείωσε ότι το φορολογικό μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για κάποιους επαγγελματίες, ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα προς τη σύσταση εταιρείας και έτσι να αναπτυχθούν και να πάψουν να βρίσκονται σε «μία γκρίζα ζώνη μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας».

Για τη σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού, που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ο Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι οι μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες πρέπει να γίνονται πιο γρήγορα και σε αυτό θα συμβάλει ο «μετασχηματισμός» του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που στο μέλλον αναμένεται να «βοηθάει μέσω γρήγορων διαδικασιών για να έρχεται στην χώρα το κατάλληλο εργατικό κυρίως, αλλά και λοιπό δυναμικό».

Σχολιάζοντας το νόημα των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι «η χώρα κάνει εσωτερικές εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤένις: Συνεχίζουν στο Ρολάν Γκαρός οι Τζόκοβιτς και Μεντβέντεφ
Επόμενο άρθροΧαλκιδική: Νεκρή 75χρονη λουόμενη στο Πευκοχώρι Κασσάνδρας