Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο (01/06/2024) αναφορικά με την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε μόλις λίγα 24ωρα σε δύο χωριά στη Μαγνησία.

Το περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής καθώς παιδιά και ηλικιωμένοι κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ πάνω από 40 άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, όλοι κάτοικοι των οικισμών του Ριζόμυλου και του Στεφανοβίκειου.

Ένας ηλικιωμένος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, ενώ ακόμη επτά παιδιά βρίσκονται στην Παιδιατρική κλινική του ίδιου νοσοκομείου.

Στις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel η «ρίζα» της μόλυνσης;

Μετά την έξαρση της νόσου, πολλοί έσπευσαν να συσχετίσουν την έξαρση της γαστρεντερίτιδας με τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, ωστόσο ο ΕΟΔΥ ξεκαθαρίζει πως δεν είναι αυτή η αιτία του προβλήματος.

«Η έξαρση κρουσμάτων δεν έχει καμία σχέση με την κακοκαιρία Daniel» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Μη χρησιμοποιείτε το νερό της βρύσης»

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο διερεύνησης της εστίας μόλυνσης, η ΔΕΥΑ του Δήμου Ρήγα Φερραίου απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης.

Μάλιστα, τη Δευτέρα (03/05) θα αποσταλεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Μαγνησία, προκειμένου να ενισχυθεί η περαιτέρω εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Στις 30/5/24, το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Βελεστίνου για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου ΠΕ Μαγνησίας.

Από την αρχική καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου και το ΓΝ Βόλου, έως σήμερα 1/6/24, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 40 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων με ημερομηνία εμφάνισης του φαινομένου να τοποθετείται στις 27/5/24. Επτά (7) παιδιά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.

Στις 31/05/2024 το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχουν ενδείξεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης, με πιθανή αιτιολογία να σχετίζεται με έργα στο δίκτυο ύδρευσης, η οποία διερευνάται περαιτέρω. Ωστόσο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί για κάθε επίσημο πόρισμα τις προσεχείς ημέρες.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα (1) δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella.

Σε εξέλιξη είναι και ο εργαστηριακός έλεγχος κλινικών δειγμάτων στο ΓΝ Βόλου.

Ο ΕΟΔΥ με το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας διερευνούν την έξαρση κρουσμάτων και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και το ΤΥΕΠΥ της ΠΕ Μαγνησίας, ενημέρωσαν στις 31/05/2024 τον Δήμο Ρήγα Φεραίου για το φαινόμενο. Η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου εξέδωσε ανακοίνωση στους πολίτες σχετικά με τη μη χρήση νερού δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη κατανάλωση. Τη Δευτέρα 3/6/2024 μεταβαίνει στην περιοχή επιπλέον κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να ενισχύσει την περαιτέρω εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Από τη ΔΕΥΑ έχουν δρομολογηθεί μέτρα εξυγίανσης του δικτύου ύδρευσης. Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι η έξαρση κρουσμάτων δεν έχει καμία σχέση με την κακοκαιρία Daniel.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜουρίνιο: «Αποφάσισα πως θέλω να πάω στη Φενέρ, δεν έχει κλείσει ακόμα το deal»
Επόμενο άρθροΟ Κουτσούμπας απαντά στους… «αλεπουδιάρηδες» που ρωτάνε γιατί κατεβαίνει το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές