Η Ιταλία βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα που πολλές χώρες θα ζήλευαν: δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τουρίστες, αλλά πλέον δεν μπορεί να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό που συρρέει στη χώρα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία.

Εξήντα εκατομμύρια τουρίστες πλημμύρισαν τη χώρα πέρυσι, αιμοδοτώντας την ιταλική οικονομία με τεράστια ποσά. Ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδιών αποτελούσαν το 10,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας το 2022, ενώ απασχολεί περίπου 4,4 εκατομμύρια εργαζόμενους ήτοι το 16% της συνολικής απασχόλησης.

Το πρόβλημα των «πάρα πολλών τουριστών» μπορεί να φαίνεται σαν ένα πρόβλημα που θα επιθυμούσε μια χώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια η μαζική συρροή επισκεπτών έχει αναγκάσει τις αρχές να πάρουν μέτρα για να διασώσουν την πολιτιστική κληρονομιά που δεν αντέχει τόσο κόσμο, τονίζει το CNBC.

Πρώτη και καλύτερη η Βενετία, που χρεώνει 5 ευρώ για την είσοδο στην πόλη για ημερήσιους ταξιδιώτες οι οποίοι δεν διανυκτερεύουν.

Ή πάλι, για να δει κανείς τον «Μυστικό Δείπνο» του Ντα Βίντσι στο Μιλάνο, πρέπει να κλείσει εβδομάδες νωρίτερα εισιτήρια, καθώς για να αποφευχθεί η ανεπανόρθωτη ζημιά στο έργο, οι επισκέπτες περιορίζονται σε περίπου 30 τη φορά για το πολύ 15 λεπτά.

Δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι

Όχι μόνο υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες, αλλά δεν υπάρχει αρκετός κόσμος για να τους εξυπηρετήσει.

Η Ιταλική Ένωση Γραφείων Απασχόλησης (Assolavoro) σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού για εργασία στους τομείς των ξενοδοχείων και των παραλιών αυτό το καλοκαίρι, την ώρα που η χώρα περιμένει νέο ρεκόρ τουριστών.

Στη Σαρδηνία, για παράδειγμα, χρειάζονται περίπου 25.000 εποχικοί εργαζόμενοι.

Δύσκολες οι κρατήσεις

Η τόσο μεγάλη ζήτηση από ταξιδιώτες καθιστά δύσκολες και τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Στη λίμνη Κόμο, είναι σχεδόν αδύνατο να κάνει κανείς κράτηση στο εστιατόριο Veranda – από τα αγαπημένα του Τζόρτζ Κλούνι.

Εάν, όμως, θέλει κάποιος να κάνει οπωσδήποτε… παρέα με vips, μπορεί να κλείσει στην περίφημη Villa La Cassinella στη λίμνη μόλις… προς 100.000 ευρώ την εβδομάδα.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο πρόγραμμα των τελικών της Basket League
Επόμενο άρθροΜαραθώνας: Πτώμα εντοπίστηκε στη θάλασσα στον Σχινιά – Είχε δεμένο βαρίδι στο πόδι