Την κυκλοφορία στους δρόμους της πρωτεύουσας 951 νέων αστικών λεωφορείων έως τον Ιούνιο του 2025 προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ), που ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σε βάθος τριετίας και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2027, προβλέπεται η πλήρης ανανέωση του στόλου των οχημάτων, με την προσθήκη επιπλέον 550 ολοκαίνουργιων μπλε λεωφορείων.

Η πρώτη φάση αναβάθμισης του στόλου των οχημάτων ξεκίνησε με τα πρώτα 140 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία

Στόχος της διοίκησης του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Σπηλιόπουλο, είναι οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας να ξαναγίνουν ελκυστικές και πλήρως προσβάσιμες για το επιβατικό κοινό, με νέες, ποιοτικές και «έξυπνες» υπηρεσίες, βασισμένες στην τεχνολογία.

Η πρώτη φάση αναβάθμισης του στόλου των οχημάτων ξεκίνησε με τα πρώτα 140 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία στο σύνολό τους θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας έως το τέλος Ιουνίου, καθώς ξεπερνιούνται σταδιακά τα προβλήματα με τους φορτιστές.

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε ήδη τις συμβάσεις για την προμήθεια επιπλέον 100 νέων αρθρωτών λεωφορείων φυσικού αερίου (CNG), καθώς και για άλλα 200 απλά οχήματα φυσικού αερίου, που θα ενισχύσουν τις συγκοινωνίες της πρωτεύουσας σταδιακά έως το 2025.

Αναβάθμιση συρμών

Το έργο της αναβάθμισης 14 παλαιών συρμών της Γραμμής 1 (πρώην ΗΣΑΠ) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στόχος είναι εντός του 2024 να παραδοθεί από τον ανάδοχο ο πρώτος πρότυπος συρμός. Εντός του 2025 θα παραδοθούν και οι υπόλοιποι 13 συρμοί.

Επίσης, σχεδιάζεται η αγορά νέων συρμών για τα δρομολόγια του Μετρό προς το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και για τις Γραμμές 2 και 3.

Ανέπαφες συναλλαγές

Εως το τέλος του χρόνου (πιθανότατα Δεκέμβριο του 2024), το μέτρο των ανέπαφων πληρωμών για τις μετακινήσεις θα επεκταθεί σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας (μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ). Οι επιβάτες, εκτός από τα εισιτήρια και τις κάρτες ATH.ENA Ticket ή ATH.ENA Card, θα  μπορούν να χρησιμοποιούν και την τραπεζική τους κάρτα, ακόμα και αν είναι ενσωματωμένη, μέσω κάποιου App, στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η πρώτη φάση υλοποίησης του μέτρου εφαρμόζεται ήδη στα οχήματα των γραμμών των λεωφορείων Express του Αεροδρομίου.

Πράσινες  μεταφορές

Το στρατηγικό σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας περιλαμβάνει και τις «πράσινες» αστικές μεταφορές, με στόχο τη μείωση και τον τερματισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ενίσχυση του στόλου με 140 ηλεκτρικά λεωφορεία και άλλα 300 οχήματα φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των αστικών συγκοινωνιών. Επίσης, ο εκσυγχρονισμός των 14 συρμών της γραμμής 1 του Μετρό θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 12%. Ταυτόχρονα, «τρέχει» ήδη και το έργο της ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση των συρμών του Μετρό.

«Εξυπνες» στάσεις

Σε «έξυπνες» μετατρέπονται σταδιακά και οι περίπου 7.500 στάσεις του συγκοινωνιακού δικτύου της πρωτεύουσας, με την τοποθέτηση QR Code στο σύνολο των στάσεων των λεωφορείων και τρόλεϊ, επιτρέποντας την άμεση σύνδεση στην αναβαθμισμένη εφαρμογή OASA Telematics.

Μέσω του «έξυπνου» κινητού τους, οι επιβάτες που βρίσκονται σε μια στάση θα μπορούν να συνδέονται εύκολα με το QR Code στην τηλεματική, εμφανίζοντας αμέσως στην οθόνη του τηλεφώνου τους τις ώρες άφιξης σε πραγματικό χρόνο όλων των οχημάτων στη συγκεκριμένη στάση.

Σημειώνεται ότι το σύστημα Τηλεματικής του ΟΑΣΑ έχει αναβαθμιστεί πλήρως, επιτρέποντας την ταχύτερη και πιο αξιόπιστη μετάδοση πληροφοριών για τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, όλων των γραμμών.

Ταυτόχρονα, ο ΟΑΣΑ θέτει σε προτεραιότητα την αύξηση του αριθμού των «έξυπνων» στάσεων, τουλάχιστον κατά 500 στους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕρχεται «λίφτινγκ» με μεγαλύτερη επιδότηση στο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Επόμενο άρθροΣτο μικροσκόπιο οι περιοδείες Ράμα