Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της αντιδικτατορικής αντίστασης και της Αριστεράς Γιάννης Γκιργκούδης.

Ο Γιάννης Γκιργκούδης έχασε τη ζωή του αιφνίδια από ανεύρυσμα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ).

«Ο ΣΦΕΑ 1967-1974 εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του Γιάννη Γκιργκούδη»

Ως φοιτητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ συμμετείχε στην αντιδικτατορική αντίσταση μέσα από τις γραμμές του «Ρήγα Φερραίου» και του «Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου – ΠΑΜ». Παράλληλα συμμετείχε στην κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, τον Νοέμβριο του 1973. Ακολούθως υπήρξε μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 17:00 στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, στην Καλαμαριά, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ αναφέρει:

«Με οδύνη μάθαμε για τον αφνίδιο θάνατο από ανεύρυσμα του συναγωνιστή μας Γιάννη Γκιργκούδη, χτες Πέμπτη 30/5/2024.

Ο Γιάννης Γκιργκούδης γεννήθηκε το 1944 στο Αιγίνιο Πιερίας. Συμμετείχε στους αγώνες του ‘15% στην Παιδεία’ και του ‘114’. Στέλεχος της ‘ΔΝ ΛΑΜΠΡΆΚΗ’. Ως φοιτητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ συμμετείχε στην αντιδικτατορική αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ‘Ρήγα Φερραίου’ και του ‘Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου – ΠΑΜ’. Συνελλήφθη στις 11-4-1968 και βασανίστηκε άγρια στην Ασφάλεια. Παραπέμφθηκε στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης μαζί με 38 συναγωνιστές/τριες του.

Καταδικάστηκε τον Μάιο του 1969 σε πρόσκαιρη κάθειρξη 7 ετών, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και, στη συνέχεια, του επιβλήθηκε η ποινή της ‘διαρκούς αποβολής’ από το ΑΠΘ.

Συμμετείχε στην κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, τον Νοέμβριο του 1973.

Ως καθηγητής μαθηματικών εργάστηκε σε φροντιστήρια. Μετά την πρόσληψή του στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών μέσα από τις γραμμές της ‘Αγωνιστικής Συνεργασίας’ και διετέλεσε πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ.

Συνταξιοδοτήθηκε, αφού υπηρέτησε ως Διευθυντής του Λυκείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

Μέλος του ‘Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Θεσσαλονίκης’ και της ‘Κίνησης Ενεργών Συνταξιούχων’.

Υπήρξε μέλος του ΚΚΕεσ, της ΕΑΡ, του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου, στις 5μ.μ., στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, στην Καλαμαριά (πριν το στρατόπεδο Νταλίπη).

Ο ΣΦΕΑ 1967-1974 εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του Γιάννη Γκιργκούδη για την απώλειά τους».

Σημειώνεται ότι στην κεντρική φωτογραφία με το κόκκινο βέλος διακρίνεται ο Γιάννης Γκιργκούδης από τη «δίκη των 39» του ΠΑΜ-ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 1969.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα – Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι
Επόμενο άρθροΓαύδος: Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών – Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Σφακίων