Ξεκίνησε η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου πυρηνοτρήτη το χρονικό διάστημα 26-29 Μαΐου, σε δέντρα ελιάς στο νομό Πιερίας και στην ορεινή Χαλκιδική.

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς των αντίστοιχων περιοχών, η έναρξη των εκκολάψεων υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 3-5 Ιουνίου, ενώ η επέμβαση κατά των προσβολών ενδείκνυται μέχρι τις 6 Ιουνίου.

Πυρηνοτρήτης

Οι επεμβάσεις κατά του πυρηνοκρήτη μέχρι τις 6 Ιουνίου

Μαργαρόνια

Οι προνύμφες του εντόμου μαργαρόνια προκαλούν ζημιές στις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών. Σε φυτώρια, νεαρά δέντρα και σ’ αυτά που έχει γίνει κλάδεμα ανανέωσης η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη.

Η επέμβαση για τον πυρηνοτρήτη καταπολεμά αποτελεσματικά και τις νεαρές προνύμφες της μαργαρόνιας.

Προσβολή από μαργαρόνια

Ρυγχίτης

Μετά το τέλος της καρπόδεσης τα ενήλικα τρέφονται από τους καρπούς και αργότερα ωοτοκούν σε αυτούς. Οι προνύμφες προσβάλουν μόνο τον πυρήνα των καρπών προκαλώντας πρόωρη καρπόπτωση το φθινόπωρο.

Η επέμβαση για τον πυρηνοτρήτη καταπολεμά αποτελεσματικά και τον ρυγχίτη.

Ζημιά από ρυγχίτη

Ωτιορύγχος

Ο ωτιορύγχος ζημιώνει τα φύλλα της ελιάς προκαλώντας περιφερειακά φαγώματα. Μπορεί περιστασιακά να κάνει σοβαρές ζημιές κυρίως σε φυτώρια.

Σε ελαιώνες με ιστορικό έντονων προσβολών, φροντίστε στην επέμβαση του πυρηνοτρήτη να καλυφθεί με ψεκαστικό υγρό και ο κορμός των δέντρων.

Να σημειωθεί ότι το δελτίο του Περιφερειακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣύγκρουση αυτοκινήτου με λεωφορείο στο Βόλο
Επόμενο άρθροΝίκος Παπαπέτρος: Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό Βόλου για την άνοδο στην Τρίτη Εθνική