Σε συνέντευξη του,  ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για όλα τα θέματα που άπτονται του υπουργείου του, όπως είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, το οργανωμένο έγκλημα, η ενδοοικογενειακή βία, η βία των ανηλίκων.

Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, o υπουργός προστασίας του Πολίτη ανέφερε για την εγκληματικότητα ότι  «Η θεραπεία αυτού είναι οι εξαρθρώσεις των μικρών εγκληματικών ομάδων που πηγαίνουν από γειτονιά σε γειτονιά, κάνουν διαρρήξεις σε σπίτια, σε γραφεία, σε καταστήματα.

Χρειάζεται μια συστηματική δουλειά, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, είναι μια δύσκολη δουλειά αυτή γιατί η μικροεγκληματικότητα υπάρχει πάντα». «Γίνεται μια μελέτη της εγκληματικότητας σε κάθε περιοχή, πού γίνονται τα περιστατικά, τι ώρες γίνονται και στη συνέχεια, αφού γίνει η ανάλυση, θέλει παρακολούθηση και σύλληψη», συμπληρώνει.

«Ένστολοι αστυνομικοί με δίκυκλα στις παραλίες»

Ενόψει του καλοκαιριού, o  υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει επιχειρησιακός σχεδιασμός ο οποίος αφορά τις παραλίες. «Το κέντρο της Αθήνας έχει πάρα πολλούς αλλοδαπούς οι οποίοι είναι περαστικοί και κάνουν αυτή τη δουλειά.

Επειδή υπάρχει συνωστισμός, επειδή υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα συγκροτούνται συμμορίες. Ένα ένα αυτά περιορίζονται, θέλει δουλειά. Στις παραλίες θα υπάρχουν, σε λίγες ημέρες, και ομάδες πρόληψης – καταστολής εγκληματικότητας και ένστολοι αστυνομικοί με δίκυκλα. Θα γίνει πρώτη φορά οργανωμένα».

«Το κέντρο της Αθήνας έχει σοβαρά προβλήματα»

Για το κέντρο της Αθήνας, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, επισημαίνει: «Υπάρχει το θέμα του κέντρου της Αθήνας. Το κέντρο έχει σοβαρά προβλήματα, κλοπές διαρρήξεις και ναρκωτικά.

Η μικροδιακίνηση και αυτά τα άτομα που είναι ουσιαστικά ασθενείς, θέλει μια διαχείριση θεραπευτική και κοινωνική. Θέλει να στεγαστούν αυτά τα άτομα, να μην κυκλοφορούν στους δρόμους διότι αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους.

Οι άνθρωποι που ζουν στο κέντρο, πολλές φορές βλέπουν στην πόρτα τους μπροστά ένα παιδί που δεν είναι υγιές, είναι ψυχικά, σωματικά άρρωστο και η συμπεριφορά του δεν είναι λογική». «Το πρόβλημα είναι με τους χρήστες.

Υπάρχουν περίπου 1.000 και πλέον οι οποίο κυκλοφορούν μέσα στο κέντρο της Αθήνας, πηγαίνουν στη δυτική Αττική για να πάρουν μια μικρή δόση. Όλο αυτό θέλει διαχείριση κοινωνική», συμπληρώνει.

«Όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν άβατα, πλανάται»

Για τις δράσεις και τοις επιχειρήσεις της αστυνομίας σε περιοχές που θεωρούνταν άβατο, ο κ. Χρυσοχοΐδης λέει: «Η Αστυνομία έχει αυξηθεί στη δυτική Αττική 6 φορές. Είναι καλά αυτήν την στιγμή, νομίζω είναι πολύ επαρκείς οι δυνάμεις αλλά είναι δύσκολη περιοχή, έχει μεγάλη εγκληματικότητα, παρουσιάζει προβλήματα με εγκληματικές ομάδες. Αυτήν την στιγμή έχουμε μια σημαντική μείωση της εγκληματικότητας, έχουμε πάρα πολλές συλλήψεις.

Στη νοτιοανατολική Αττική τετραπλασιάζονται οι δυνάμεις τώρα, επειδή έρχεται και το καλοκαίρι. Η δυτική Αττική νομίζω πολύ σύντομα θα πάει καλά. Άβατα δεν έχει, τα άβατα καταργήθηκαν. Θέλω να σας πω με κατηγορηματικό τρόπο ότι όποιος πιστεύει από αυτούς εκεί ότι υπάρχουν άβατα, πλανάται. Αυτό αποδείχθηκε με καθημερινές επιχειρήσεις που γίνονται μέσα στους συνοικισμούς έτσι ώστε να πάψει να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να αυθαιρετεί σε βάρος του συμπολίτη του».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Έχουν εντολή οι διευθυντές της Αστυνομίας να επεμβαίνουν διαρκώς και αδιαλείπτως προκειμένου να επιβάλλεται η τάξη. Πολλές φορές, σήμερα δεν υπάρχει αυτό, υπάρχουν αναστολές, πολλές φορές γίνονται πράγματα τα οποία δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει στη χώρα κανένας πολίτης, καμία πόλη και καμία γειτονιά που είναι εκτός νόμου. Ο νόμος επιβάλλεται παντού. Το καθεστώς της ασυδοσίας και της ανομίας τελείωσε».

«Στην Περιφέρεια δεν υπάρχουν προβλήματα. Το πρόβλημά μας είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, εδώ δίνεται το μεγάλο βάρος, εδώ φέρνουμε περισσότερες δυνάμεις. Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος, εδώ και λίγους μήνες, άρχισε να αποδίδει. Έχει γίνει ένα σημαντικό έργο και αυτή είναι η υπόσχεση και η δέσμευση η δική μου ως πολιτικού προϊσταμένου της Αστυνομίας, μέρα με τη μέρα οι πολίτες θα αισθάνονται ότι υπάρχει κράτος, ότι υπάρχει η παρουσία ασφάλειας», συμπληρώνει.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να καταπολεμήσουμε τη μικροεγκληματικότητα η οποία ταλαιπωρεί τους ανθρώπους και από την άλλη πλευρά το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο διεξάγεται από μεγάλες, οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Και στα δύο είμαστε από πάνω», λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Ιδρύσαμε τη νέα υπηρεσία δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος»

Αναφερόμενος στο οργανωμένο έγκλημα, σημειώνει: «Σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα, ιδρύσαμε τη νέα υπηρεσία δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, δηλαδή το ελληνικό FBI, προκειμένου να διαχειριστεί όλες τις μεγάλες υποθέσεις που σχετίζονται με εγκληματικές ομάδες, με λαθρεμπόρια, με δολοφονίες, με εκβιασμούς. Θα είναι μια επίλεκτη ομάδα ερευνητών αστυνομικών οι οποίοι μαζί με εισαγγελέα διερευνούν και εξαρθρώνουν εγκληματικές ομάδες».

Για την ενδοοικογενειακή βία

Όσον αφορά το μεγάλο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζει: «Τον Μάιο, έχουμε 1.500 συλλήψεις. Κάθε βράδυ περίπου έχουμε 50 συλλήψεις ανδρών κακοποιητών απέναντι στη γυναίκα τους, τα παιδιά τους, τη σύντροφό τους. Είναι διαφορετικά άτομα. Στους 5 μήνες του 2024 έχουμε 4.500 συλλήψεις. Τα περιστατικά ήταν 7.500. Η Αστυνομία έχει οργανώσει δομές, προσωπικό, νομοθεσία και καταφύγια. Υπήρχαν όλα αλλά δε λειτουργούσαν όπως έπρεπε και δεν ήταν καθαρό και συνειδητοποιημένο στους αστυνομικούς πόσο σημαντικό είναι το θέμα».

«Αυτήν την στιγμή έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες 67,5% το 5μηνο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανοίγουν στόματα και μιλάνε οι γυναίκες. Ανοίγουν οι πόρτες. Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα πραγματικά φρικαλέο κοινωνικό ζήτημα. Υπάρχει, δυστυχώς από πολύ παλιά, είναι κρίμα που έχουν υποφέρει και πολλές φόρες έχουν χάσει τη ζωή τους γυναίκες από αυτήν την υπόθεση.

Είναι μια ευκαιρία και καλώ όλες τις γυναίκες να τηλεφωνούν στο 100, να πάρουν το panic button και να το χρησιμοποιούν και σε λίγα λεπτά η Αστυνομία θα είναι κοντά τους. Πρώτο θέμα για την Αστυνομία είναι η ασφάλεια και έχουμε εξασφαλίσει σε όλη τη χώρα καταφύγια, που δεν τα ξέρει κανείς, φυλάσσονται, είναι καλά. Είναι δομές της Αστυνομίας, δεν ανήκουν σε κανέναν άλλον. Τις εξοπλίζουμε, τις κάνουμε ανθρώπινες», συμπληρώνει.

Για τη βία των ανηλίκων

Στο έτερο μεγάλο θέμα, αυτό της βίας των ανηλίκων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη λέει: «Έχουμε μια έξαρση της βίας τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην ελληνική αλλά σε όλες τις κοινωνίες. Το θέμα της βίας των ανηλίκων έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην εποχή μας. Παλιά, όλοι παίζαμε ξύλο σαν παιδιά, όμως δύο χαρακτηριστικά είναι πολύ καινούργια.

Το ένα είναι ότι υπάρχουν οργανωμένες συμμορίες και το δεύτερο ότι η μπουνιά ή η κλωτσιά, έγινε σιδηρογροθιά, έγινε όπλο. (…) Αυτό δεν είναι ένα αστυνομικό ζήτημα, είναι κοινωνικό. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας έχει πάρει μια σειρά αποφάσεις».

Δείτε το βίντεο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠανελλήνιες 2024: Άρχισε η βαθμολόγηση των γραπτών – Πότε τα αποτελέσματα
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Νεκρός 22χρονος οδηγός – Το όχημά του «καρφώθηκε» σε κολόνα