Υπομονή έως την αποψινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη όπου έχει προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει τα περιουσιακά στοιχεία του, συνέστησε ο Στέφανος Κασσελάκης όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο που θα το κάνει.

«Ασκούν πρέσινγκ μήνες ολόκληρους, επειδή δεν έχουν επιχειρήματα για τα προβλήματα του κόσμου. Ρωτάς για την ακρίβεια και λένε ‘πόθεν έσχες’, για την οικονομία, ‘πόθεν έσχες’, για το ηλεκτρικό ρεύμα, πόθεν έσχες. Δεν έχουν να πουν κάτι άλλο», υποστήριξε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

«Δεν έχω να κρύψω απολύτως τίποτα, έχω δουλέψει, έχω ιδρώσει, είμαι πετυχημένος με τα αποτελέσματα που έχω φέρει σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πεδίο»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική τόνισε ότι από την ίδια ομιλία του θα δούμε και τι θα πρέπει ο λαός να ρωτήσει τη ΝΔ που «χρωστά 500 εκατ. ευρώ», ενώ «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες». «Δεν μπορείς να ρωτάς το πόθεν έσχες για έναν ιδιώτη πριν μπει στην πολιτική και να μη ρωτάς το πόθεν έσχες του κυβερνώντος κόμματος που έχει το υψηλότερο χρέος από όλα τα κόμματα στην Ευρώπη και συγχρόνως έχει διαφήμιση στην Google σ’ αυτές τις ευρωεκλογές μεγαλύτερη από κάθε κόμμα στην Ιταλία και την Γερμανία», τόνισε.

Σχολίασε πως «αν ο λαός έχει αποκτήσει ανοσία στην ιδέα του μαύρου χρήματος στην πολιτική τότε δεν θα αλλάξει τίποτα» και υπογράμμισε ότι ο λαός πρέπει να ρωτήσει τη ΝΔ «πώς πληρώνεται ο κ. Γκρίνμπεργκ, πού είναι αυτά τα χρήματα για τις διαφημίσεις», καθώς «δεν μπορεί να μην υπάρχει διαφάνεια της παράταξης που κυβερνά». «…Και ξαφνικά βγαίνουν τα paradise papers και βλέπουμε ότι υπάρχουν πράγματα εκεί μέσα που δεν ήταν στο πόθεν έσχες του, δεν ενδιαφέρει κανέναν αυτό;», ρώτησε για τον πρωθυπουργό.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε και έρανο για τον κύριο Μητσοτάκη εδώ»

«Τον είδα σε μια συνέντευξη που κλαψούρισε που αναγκάστηκε να πουλήσει ακίνητα για να πληρώσει τα δίδακτρα των παιδιών του στην Αμερική. Ε, δεν πρόκειται να κάνουμε και έρανο για τον κύριο Μητσοτάκη εδώ», συνέχισε, «μερικοί από μας έχουμε πάρει υποτροφίες, έχουμε δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα, τα κέρδη που έχω βγάλει για τους επενδυτές μου είναι δημόσια έγγραφα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ο κ. Μητσοτάκης που ενάμιση χρόνο δεν είχε δουλειά πριν από 20 χρόνια, κατέφυγε στην βουλή ως κληρονομικό δικαίωμα».

Στο ερώτημα γιατί δεν έδινε το πόθεν έσχες του τόσους μήνες, ώστε «να αποστόμωνε» τους πολιτικούς αντιπάλους του, σχολίασε πως «το τι επικοινωνιακή στρατηγική έχω, είναι δικό μου μυστικό, ξέρω πάρα πολύ καλά πώς δουλεύει αυτό το σύστημα…».

Είπε ότι η προθεσμία για το πόθεν έσχες είναι η 1η Ιουλίου και πως «δεν έχω να κρύψω απολύτως τίποτα, έχω δουλέψει, έχω ιδρώσει, είμαι πετυχημένος με τα αποτελέσματα που έχω φέρει σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πεδίο, ό,τι βαθμούς, ό,τι υποτροφίες, ό,τι βραβεία έχω πάρει τα έχω καταφέρει με το σπαθί μου και επιτέλους αυτή η χώρα να αρχίσει να ρωτάει τους πολιτικούς που έχουν πλουτίσει τόσα χρόνια με το πόθεν έσχες τους από τη Βουλή με μισθούς βουλευτή και όχι έναν ιδιώτη που κατάφερε να γίνει πρόεδρος κόμματος και γι’ αυτό το λόγο επέστρεψε στην πατρίδα του».

Σημείωσε ότι «το πόθεν έσχες είναι για να δούμε πως αλλάζει ο πλούτος των πολιτικών μέσα στην πολιτική του σταδιοδρομία, όχι για να εξηγήσει ένας ιδιώτης το αν έχει φορολογηθεί στις ΗΠΑ που εκεί αν είσαι ‘αδιευκρίνιστος’ μπαίνεις φυλακή».

«Είμαι απολύτως σαφής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος φορέας όλης της κεντροαριστεράς»

«Θα απαντήσω σε όλα και ο κ. πρωθυπουργός να απαντήσει και για τον εαυτό του και για το κόμμα του και για τον κ. Γκρίνμπεργκ και για τις διαφημίσεις τους και για τους ‘αδιευκρίνιστους’ υπουργούς’, τόνισε.

«Δεν πρόκειται να είμαστε σε οποιοδήποτε κάδρο κεντροαριστερών διεργασιών κορυφής. Άλλα κόμματα είναι σε συνομιλίες από ό,τι διαβάζω, δεν διαψεύδουν τα σενάρια αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητος και καθαρός και γειωμένος, με νέα στελέχη από την κοινωνική του βάση, με ένα καταστατικό συνέδριο, θα πάει μπροστά και είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο θα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα την Κυριακή, αλλά θα υπάρξει μια τελείως διαφορετική δυναμική μετά», τόνισε ο κ. Κασσελάκης. «Είμαι απολύτως σαφής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος φορέας όλης της κεντροαριστεράς με ένα πρόγραμμα σύγχρονης αριστεράς», είπε. Στο ερώτημα αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει το «2» μπροστά την Κυριακής, είπε ότι είναι απολύτως εφικτό.

Ερωτηθείς για τη διαρροή που είχε γίνει μέσω «κύκλων» του Αλέξη Τσίπρα μετά το Συνέδριο, ότι όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε ότι «δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι, όλοι μας κρινόμαστε κάθε μέρα και εγώ στο δρόμο, σε αυτή τη συνέντευξη, στην επαφή μου με τον κόσμο…». Ως προς το αν εκτιμά ότι θα υπάρξει επιστροφή του κ. Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο, απάντησε: «γι’ αυτή την ερώτηση μπορεί να ρωτήσετε τον Αλέξη Τσίπρα. Η δικιά μου εκτίμηση είναι ότι ο ρόλος που επιτελεί με το Ινστιτούτο είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός ρόλος, είναι ακριβώς αυτό το οποίο χρειαζόμαστε και προσωπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη ότι υπάρχει μία σύγχρονη αριστερά…».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και για την οικονομία, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «χρεοκοπεί τα νοικοκυριά της χώρας αυτή τη στιγμή η ακρίβεια» και πως ο πρωθυπουργός «επιλέγει τις τράπεζες και τα υπερκέρδη τους αντί μια τόνωση με τα μέτρα κατά της ακρίβειας που έχουμε προτείνει». Σχολίασε πως όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν θα λειτουργήσει η μείωση του ΦΠΑ «σημαίνει ότι παραδέχεται ότι υπάρχουν ολιγοπώλια». «Είναι δίκαιο στην Ελλάδα ένας μισθωτός με μισθό 28.000 ευρώ να πληρώνει παραπάνω φόρο ποσοστιαία από έναν επιχειρηματία που έχει μέρισμα 1 εκατομμύριο ευρώ; Αυτή η οικονομία που θέλουμε;», ρώτησε.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέτρα για την ακρίβεια και σε σχέση με τον ΦΠΑ και σε σχέση με πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα με το όριο κέρδους στο 5%, «το οποίο δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα, μπορεί τώρα να το κάνει ο πρωθυπουργός άμα θέλει». «Τράπεζες και ηλεκτρικό ρεύμα έχουν τόσο μεγάλη αισχροκέρδεια, εμείς θέλουμε έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη τους και ο πρωθυπουργός λέει ότι αυτό θα χρεοκοπήσει τη χώρα», τόνισε. Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ επισήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει αναδιανομή όπου όσοι έχουν αξίες πάνω από 500.000 θα επιβαρυνθούν και όσοι έχουν αξίες κάτω από 500.000 θα έχουν μια μεγάλη ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ». «Μετά τις ευρωεκλογές με μεγάλη χαρά όποτε θέλει το ΓΛΚ να έρθει στην Κουμουνδούρου να ανοίξουμε τα excel να δούμε τις υποθέσεις», ανέφερε.

Ο κ. Κασσελάκης ρωτήθηκε αν θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, απαντώντας ότι «εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να υπάρξει δικαιοσύνη». Δεσμεύτηκε δε πως όταν γίνει πρωθυπουργός πρώτη προτεραίοτητά του, εάν συμπίπτει με το συνταγματικό κύκλο εκείνο, «θα είναι να καταργήσουμε όλα τα προνόμια, όλες τις ασυλίες των βουλευτών και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, θα είναι ίσοι οι πολιτικοί με τους πολίτες». Σχολίασε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει την ευθιξία μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού να του πει τι πιστεύει για τις κατηγορίες εναντίον του κ. Καραμανλή. Θεωρεί ότι θα είναι ένα παιχνίδι στη Βουλή από που θα περάσει με μερικές ατάκες και θα έχει μπετόν αρμέ το κόμμα του το οποίο το έχει παρακολουθήσει ο ίδιος με τις υποκλοπές».

Ανέφερε ότι διατύπωσε 7 ερωτήσεις «που ρωτά όλος ο ελληνικός λαός» και πως ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν τις είδε. «Δεν πρέπει να ξέρει ο λαός αν πρωθυπουργός του έδωσε εντολή για το μπάζωμα ή γνωρίζει για το μπάζωμα;». Σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού είπε: «Το να ανακαλύψεις στοιχεία και να πετάξεις οστά ανθρώπων σε χωράφια τρεις μέρες μετά το έγκλημα αυτό είναι ‘επιχειρησιακό ζήτημα’;». «Όχι δε ντρεπόμαστε, εσείς δεν ντρέπεστε να μην απαντάτε στο ελληνικό λαό;», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Σχετικά με τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Κασσελάκης είπε πως «αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα μνημόνια αυτά, που φέρουν υπογραφές και υπουργών της, και αυτή η συμφωνία, είναι επιζήμια για την χώρα μας, μπορεί πολύ απλά να πάει στο όμορο κόμμα της ΝΔ που είναι το VMRO και να αλλάξουν την συμφωνία». «Αν θεωρεί ότι είναι επιζήμια, να φορέσει την περικεφαλαία του και να πάει να την αλλάξει. Αλλιώς, να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό που του είπε ψέμματα το 2019 και τον δίχασε και μετά ήρθε και δεν έκανε τίποτα ως κυβέρνηση», είπε.

Αντίδραση ΝΔ: Ψέμα, λαϊκισμός, χυδαιότητα, άγνοια και παντελή έλλειψη σοβαρότητας

«Ξεκινάμε από το μόνο θετικό: Παρά τα πολλά νεύρα, την επιθετικότητα και την αλαζονεία, ο κ. Κασσελάκης κατάφερε να ολοκληρώσει την αποψινή συνέντευξη χωρίς να το βάλει στα πόδια», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη.

«Πέραν τούτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι εκπροσωπεί όλες τις παθογένειες που έφτασαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, σε νέο περιτύλιγμα: ψέμα, λαϊκισμό, χυδαιότητα, άγνοια και παντελή έλλειψη σοβαρότητας», ανέφερε καταληκτικά ο Νίκος Ρωμανός.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈρευνα: Δυσαρέσκεια για την κατάσταση της δημοκρατίας εκφράζουν οι νέοι – Σοκαριστικά υψηλό ποσοστό
Επόμενο άρθροΟ Λάρκιν υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο με την Αναντολού Εφές