«Άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης εξελίχθηκε σήμερα στη Θεσσαλία με αφορμή τα εγκαίνια του ΠΕΚΕΠΠ Θεσσαλίας, μόλις το 2ο από τα 13 που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση 4 χρόνια πριν με τον Ν. 4662/2020», τονίζει το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως σημειώνουν, με κοινή δήλωσή τους, ο Ανδρέας Πουλάς, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας του κόμμματος, «είναι φανερό πως η δημιουργία των 13 ΠΕΚΕΠΠ κινείται με ‘ρυθμούς χελώνας’, με τους ίδιους ρυθμούς που κινείται και ο συντονισμός της Πολιτικής Προστασίας της χώρας και μάλιστα ενόψει ενός δύσκολου καλοκαιριού, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο με κάθε επικοινωνιακό μέσο».

«Το υφιστάμενο σύστημα της ΝΔ δεν διαπνέεται από την κουλτούρα της διαρκούς βελτίωσης, που οφείλει να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό ενός συστήματος που αποσκοπεί στην προστασία της ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών»

«Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», υποστηρίζουν, προσθέτοντας πως «ο οριζόντιος και κάθετος συντονισμός παρουσιάζει αδυναμίες, καθόσον εξακολουθεί να μην υπάρχει ένα κοινό σύστημα διοίκησης/διαχείρισης περιστατικού και διυπηρεσιακού Συντονισμού των πολλών και διαφορετικών Φορέων που εμπλέκονται στα τρία επίπεδα συντονισμού και συνεργασίας».

«Να μην πληρώσουν οι πολίτες την ολιγωρία της κυβέρνησης»

Και επισημαίνουν ότι «η συγκρότηση, η οργάνωση και η λειτουργία των κεντρικών και αποκεντρωμένων οργάνων Πολιτικής Προστασίας δεν βρίσκεται σε συμφωνία με τις αρχές και τις μεθόδους των διεθνώς αποδεκτών συστημάτων διοίκησης και συντονισμού», ενώ σημειώνουν ότι «ο ίδιος αριθμός πυροσβεστών, με τα ίδια μέσα και τις ίδιες συνθήκες εργασίας, θα ριχθούν και φέτος στη δύσκολη μάχη με τις πυρκαγιές».

«Το υφιστάμενο σύστημα της ΝΔ δεν διαπνέεται από την κουλτούρα της διαρκούς βελτίωσης, που οφείλει να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό ενός συστήματος που αποσκοπεί στην προστασία της ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών καθώς και του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας», προσθέτει το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως το μόνο ίσως διαφορετικό είναι ότι φέτος, «περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο έτερος πρωταγωνιστής στη μάχη με τις πυρκαγιές θα είναι η ατομική ευθύνη των πολιτών, οι οποίοι ήδη έχουν κληθεί να αναλάβουν μεγάλο βάρος στο κομμάτι της πρόληψης με την πυροπροστασία των ακινήτων και τους καθαρισμούς οικοπέδων, με δική τους οικονομική επιβάρυνση και απειλούμενοι με πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης».

«Ας ελπίσουμε ότι οι πολίτες δεν θα επωμιστούν τις συνέπειες και τις ευθύνες σε περίπτωση καταστροφών από πυρκαγιές λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Προηγούμενο άρθροΚρήτη: Γεμάτη μώλωπες η 3χρονη στο Ηράκλειο – Την επιμέλεια διεκδικεί ο βιολογικός πατέρας της
Επόμενο άρθροΔεν απολαμβάνω τη ζωή, δε μου αρέσει να ζω