Συχνές επισκέψεις των παραγωγών στις καλλιέργειες πυρηνόκαρπων, ιδίως αυτήν την εποχή, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, συστήνουν οι γεωπόνοι.

Αυτή την περίοδο τα πυρηνόκαρπα είναι ευπαθή σε προσβολές από έντομα και ασθένειες και επειδή για κάποια είδη/ποικιλίες το χρονικό περιθώριο μέχρι τη συγκομιδή είναι περιορισμένο, το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου συστήνει στους παραγωγούς μεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στους καρπούς.

Ανάρσια – Γραφολίθα (Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Βερικοκιά)

Την εποχή αυτή τα ακμαία των εντόμων δραστηριοποιούνται στις καλλιέργειες ξενιστές. Η δραστηριότητα των ακμαίων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες για τις οποίες προβλέπονται αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες. Η απώλεια παραγωγής από την δραστηριότητα των προνυμφών των εντόμων μπορεί να είναι πολύ σημαντική.

Ευπαθή σε προσβολή από ασθένειες και εντομολογικούς εχθρούς είναι αυτή την εποχή τα πυρηνόκαρπα

Προσβολή ανάρσιας σε ροδάκινο

Οι παραγωγοί είναι αναγκαίο να ελέγχουν δύο φορές την εβδομάδα τις φερομονικές παγίδες και να υπολογίζουν τον μέσο όρο συλλήψεων ανά ημέρα. Αυξητική τάση του μέσου όρου πρέπει να τους κινητοποιεί προκειμένου να επεμβαίνουν με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο μέσα σε 4─5 ημέρες περίπου, ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Στην περίπτωση που οι συλλήψεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων δείχνουν συνεχή δραστηριότητα των εντόμων, οι καλλιεργητές πρέπει να φροντίζου έτσι ώστε οι καρποί να είναι προστατευμένοι, έστω κι αν οι συλλήψεις διατηρούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Προσβολή γραφολίθας σε ροδάκινο

Επίσης, συνιστάται στους παραγωγούς πριν προβούν σε κάποια επέμβαση να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους προσβολών και ωοτοκιών στους καρπούς και στην τρυφερή βλάστηση  Συστήνεται η χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων που να καταπολεμούν ταυτόχρονα και τα δύο έντομα.

Καρπόκαψα δαμασκηνιάς

Τα ακμαία του εντόμου βρίσκονται την εποχή αυτή σε δραστηριότητα. Ωστόσο, η απόφαση για επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο θα πρέπει να λαμβάνεται με βάση τις συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων του κάθε οπωρώνα, καθώς και κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου για την ύπαρξη προσβολών στους καρπούς.

Προσβολή και προνύμφη καρπόκαψας της δαμασκηνιάς

Αφίδες ή Μελίγκρες (Κερασιά – Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Δαμασκηνιά)

Σε οπωρώνες που παρατηρείται προσβολή της νεαρής βλάστησης από αφίδες, συνιστάται επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.

Προσβολή αφίδων σε τρυφερό βλαστό ροδακινιάς.

Ραγολετίδα (Σκουλήκι των κερασιών)

Για την προστασία των κερασιών των όψιμων ποικιλιών από το έντομο, συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, πάντα με βάση τις συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στις φερομονικές παγίδες στον κάθε οπωρώνα.

Επειδή ο χρόνος μεταξύ έναρξης προσβολής και συγκομιδής είναι μικρός, να δοθεί μεγάλη προσοχή στην επιλογή των εντομοκτόνων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος υπολειμμάτων στους καρπούς.

Προσβολή και προνύμφη ραγολέτιδας σε κεράσι

Μύγα Μεσογείου

Η μύγα της Μεσογείου είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστρεπτική για πολλά είδη καρπών, από την έναρξη του σταδίου ωρίμανσης (αλλαγή χρώματος) και μέχρι τη συγκομιδή.

Η προσβολή των καρπών από τις προνύμφες του εντόμου είναι συνήθως σημαντική σε οπωρώνες που δεν προστατεύονται συστηματικά από τους υπόλοιπους εντομολογικούς εχθρούς.

Η προστασία των καρπών από έντομο αρχίζει από το στάδιο της αλλαγής χρώματος (έναρξη ωρίμανσης) και μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ψεκασμό κάλυψης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, είτε με δολωματικό ψεκασμό.

Προσβολή μύγας μεσογείου σε ροδάκινο

Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου και τη δραστηριότητα των ακμαίων του εντόμου, ενώ οι δολωματικοί περίπου ανά εβδομάδα. Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις περιπτώσεις καλλιεργειών που βρίσκονται κοντά σε οικίες, προτιμάται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών.

Επισημαίνεται ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί, όταν η εφαρμογή τους σε μία περιοχή είναι καθολική, δηλ. όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών.

Τρόπος εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών: Στο ψεκαστικό διάλυμα προστίθεται ελκυστική ουσία (υδρολυμένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2%. Ψεκάζεται με ποσότητα περίπου 200ml (ποτήρι κρασιού) το εσωτερικό και κορυφαίο τμήμα της κόμης (φύλλωμα και όχι καρποί) κάθε δεύτερου ή τρίτου δένδρου του οπωρώνα. Τα δένδρα της περιμέτρου του οπωρώνα σε μία ή δύο σειρές ψεκάζονται όλα. Είναι σημαντικό να ψεκάζονται ο φράχτης και οι θάμνοι στην περίμετρο του οπωρώνα.

Προσβολή μονίλιας σε κεράσι.

Μονίλια (Κερασιά – Βερικοκιά – Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Δαμασκηνιά)

O άστατος καιρός με μπόρες, ανέμους και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για την ανάπτυξη και την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας. Η ευπάθεια των καρπών στον παθογόνο μύκητα μεγαλώνει όσο αυτοί πλησιάζουν το στάδιο της ωρίμασης, καθώς και μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα που τραυματίζουν τους καρπούς, όπως το χαλάζι και οι ισχυροί άνεμοι.

Προσβολή μονίλιας σε ροδάκινα

Για την προστασία των καρπών από τη ασθένεια και ιδιαίτερα σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα, συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Κεράσια έτοιμα για συγκομιδή σχισμένα μετά από ξαφνική νεροποντή

Επιπλέον, στα κεράσια συστήνεται η διακοπή των ποτισμάτων μερικές μέρες πριν τη συγκομιδή, για την αποφυγή ρωγμών, οι οποίες αποτελούν πύλες εισόδου της ασθένειας.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑκόμα διασκεδάζουν στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης: Το εντυπωσιακό party του ΛΟΤΤΟ στο τυχερό κατάστημα ΟΠΑΠ για τον μεγάλο νικητή
Επόμενο άρθροΣυναγερμός για νέο περιστατικό γαστρεντερίτιδας – 50 κρούσματα σε γλέντι γάμου στην Παιανία