Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, συμμετέχοντας σε πάνελ στο πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε τις γνωστές απόλυτες τουρκικές θέσεις και εξήρε τη σημασία της τουρκικής εισβολής το 1974, την οποία η Αγκυρα θεωρεί απαραίτητη για την προστασία των Τουρκοκυπρίων.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ υπενθύμισε τη σταθερή υποστήριξη της Τουρκίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, τονίζοντας την ιστορική και στρατηγική σημασία της επιχείρησης του 1974 για την τουρκική εθνική ταυτότητα και πολιτική:

«Η ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο (…) κατέχει ξεχωριστή και σημαντική θέση στην ένδοξη ιστορία μας»

«Η Τουρκία στάθηκε πάντα στο πλευρό των κύπριων αδελφών της σ’ αυτόν τον δίκαιο αγώνα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο, την οποία πραγματοποιήσαμε χέρι-χέρι με τους τουρκοκύπριους αδελφούς μας και μαρτυρήσαμε μαζί, κατέχει ξεχωριστή και σημαντική θέση στην ένδοξη ιστορία μας».

Ο τούρκος υπουργός επιχειρώντας να δικαιολογήσει την παρατεταμένη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, την παρουσίασε ως παράγοντα σταθερότητας και αποτροπής συγκρούσεων.

Η αναφορά στη στρατηγική σημασία της νήσου για τη γενικότερη ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο επιδιώκει να πείσει ότι η παρουσία της Τουρκίας είναι απαραίτητη όχι μόνο για την προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά και για τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

«Η διοίκηση των τουρκοκυπριακών ειρηνευτικών δυνάμεων, η οποία σταθμεύει στο νησί από το 1974, αποτελεί την εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας και για τις δύο πλευρές.

»Αν δεν έχουν υπάρξει αίμα και δάκρυα στο νησί εδώ και μισό αιώνα, αυτό οφείλεται στην παρουσία των τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων εκεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η στρατηγική θέση της Κύπρου είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για το νησί, αλλά και για τη συνέχιση της γενικότερης ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο, η οποία διέρχεται μια ευαίσθητη διαδικασία», είπε.

Λύση δύο κρατών

Επανέλαβε, επίσης, τη σταθερή θέση της Αγκυρας για τη λύση των δύο κρατών, ενώ η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων παρουσιάζεται ως θεμελιώδης προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού.

Με τις δηλώσεις του, καθιστά σαφές ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να κάνει παραχωρήσεις, δοκιμάζοντας ξανά τις αντοχές των διεθνών προσπαθειών για λύση:

«Θα πρέπει πλέον ν’ αναγνωριστεί ότι η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η κατοχύρωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού.

»Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη λύση των δύο κρατών και δεν υπάρχει πλέον κανένας δισταγμός σε αυτό το θέμα».

«Η Κύπρος ανήκει στην Τουρκία»

Από την πλευρά του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία, επάνω, από İbrahim Yozoğlu – AA) υποστήριξε ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ήταν αναγκαία για τη σωτηρία των Τουρκοκυπρίων και ότι η καθυστέρηση θα είχε οδηγήσει στην εξόντωσή τους.

Με την αναφορά του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη συνέχειά της, την Τουρκία, επιχείρησε να κατοχυρώσει μέχρι και δικαίωμα «τουρκικής κυριότητας» και να νομιμοποιήσει την τουρκική παρουσία στο νησί ως ιστορικά δικαιολογημένη.

«Το νησί της Κύπρου, το οποίο καταλήφθηκε το 1571 με 70 χιλιάδες μάρτυρες, έχει πάρει τη θέση του στην ιστορία ως ένα πολύ σημαντικό απόκτημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο κύριος ιδιοκτήτης του νησιού είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η συνέχειά της, η Δημοκρατία της Τουρκίας», υποστήριξε ο Τατάρ.

Πηγή: sigmalive.com

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαλαμάτα: Ελεύθεροι οι γονείς της 29χρονης που ζούσε σε κλουβί
Επόμενο άρθροΔιπλό τζακ ποτ στο Τζόκερ