Να χτίσει αναχώματα απέναντι στο γαλλικό «τσουνάμι» των πολιτικών αναταράξεων πασχίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, συντηρώντας πέριξ του 1% τις απώλειες, την ώρα που οι κλυδωνισμοί στις ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν ότι θα υπάρξει μια περίοδος αβεβαιότητας στο πολιτικό μέτωπο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,81% στις 1.446,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,96% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.506,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 1,35% στις 1.278,51 μονάδες.

Σε εξέλιξη το πολιτικό risk off

Μπορεί το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών να ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο, εντούτοις αυτό που έχει επηρεάσει σήμερα το επενδυτικό συναίσθημα στη Γηραιά Ήπειρο είναι οι πολιτικές εξελίξεις που προκλήθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γαλλία. Η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρόεδρο Emmanuel Macron ήταν για πρώτη φορά του τρέχοντος αιώνα, ενώ το timing θεωρείται από αρκετούς αναλυτές ως ριψοκίνδυνο, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην πρόθεση ψήφου των Γάλλων. Εκτός και αν το διακύβευμα αλλάξει, άρα αλλάξει και η εκλογική συμπεριφορά, διασφαλίζοντας ότι η γραμμή πολιτικής της Γαλλίας δεν γίνει πεδίο λαϊκιστικών αποφάσεων.

Το ΧΑ δείχνει να κρατά την πρώτη και κοντινή στήριξη των 1.445 μονάδων, καθώς η απώλεια της θα φέρει τον γενικό δείκτη στην κύρια στήριξη των 1.423 μονάδων

Οι γαλλικές αναταράξεις δείχνουν προς το παρόν να ελέγχονται για τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές της Ευρώπης, ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο καταφέρνει μέχρι τώρα να διατηρεί την επαφή του με τις 1.450 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,85%, με όλους τους κλάδους του να είναι στο “κόκκινο”. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,45% στις 8.208 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,03% στις 18.368 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,09% στις 7.834 μονάδες.

Από τη μεριά του, το ΧΑ δείχνει να κρατά την πρώτη και κοντινή στήριξη των 1.445 μονάδων, καθώς η απώλεια της θα φέρει τον γενικό δείκτη στην κύρια στήριξη των 1.423 μονάδων. Στον FTSE 25 η κοντινή στήριξη είναι στις 3.497 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός, που είναι και ο οδηγός της αγοράς, έχει στις 1.268 μονάδες κοντινή στήριξη, με τις 1.228 μονάδες να είναι η κύρια.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 2,28%, με τις Jumbo, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Cenergy, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Aegean, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τιτάν, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Quest, ΕΛΧΑ, Autohellas και Λάμδα, ενώ η Coca Cola δεν έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη για Σαράντη και Τέρνα Ενεργειακή, με τη ΓΕΚ Τέρνα να είναι στο +1,56%.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣούπερ προσφορά από το Pamestoixima.gr για τον πρώτο σκόρερ του Ευρωπαϊκού
Επόμενο άρθροΠολιτική Προστασία: Σε επιφυλακή για τις πυρκαγιές – Οι περιοχές υψηλού κινδύνου για την Τρίτη 11 Ιουνίου